Vágólapra másolva!

Fogadási csalás miatt vizsgálják a Zenit-Bayern meccset

A spanyol ügyészség fogadási csalás vádjával vizsgálatot indított a május 12-én rendezett Zenit-Bayern München labdarúgó UEFA-kupa-visszavágó mérkőzéssel kapcsolatban.

A találkozón a házigazda orosz együttes győzött 4-0-ra és bejutott a döntőbe, melyet szintén megnyert. Az ügyészség az orosz maffia lehallgatott telefonbeszélgetései alapján készítette el vádiratát, melyet el is küldött a bíróság részére.

Szerdai spanyol lapok szerint a bíróság már a német hatóságokat is tájékoztatta a vizsgálatról, a müncheni ügyészség a dpa német hírügynökség érdeklődésére azt a választ adta, hogy nem kapott ilyen tartalmú értesítést.

Az El País és ABC című spanyol lapok szerdai számukban azt írták: az egyik orosz maffiafőnök, Gyennagyij Petrov telefonon arról tájékoztatta beszélgetőpartnerét, hogy 50 millióért megvette a Zenit sikerét az elődöntőben. A pénznem nem hangzott el a beszélgetés során. Petrovot, a szentpétervári bűnszervezet, a Tambovszkaja vezetőjét tavasszal Mallorcán tartóztatták le, más bűncselekmény elkövetése miatt. Az ügyészség birtokában három hangfelvétel van, az egyiken helyi lapinformációk szerint Petrov "jobb keze", a szintén fogságban lévő Leonyid Krisztoforov hallható, aki azt mondja, előre tudta a pontos végeredményt.

A Bayern München közleményt adott ki, mely szerint semmit nem tud az ügyhöz hozzáfűzni. Az európai szövetség (UEFA) jelenleg 25 UEFA-kupa-találkozó körülményeit vizsgálja, melyeken elképzelhetőnek tartja, hogy manipuláció történt. A szentpétervári meccs nem szerepel az UEFA listáján.