Vágólapra másolva!
Minden klubnál vannak olyan futballisták, akik kulcsfigurának és húzóembernek számítanak, azonban az ideálisnak az számít, ha egy adott csapaton belül több olyan labdarúgó is van, aki rendszeresen szállítja a gólokat. Ha ugyanis szinte mindig ugyanaz a játékos eredményes, akkor az ellenfélnek is könnyebb őt levenni a pályáról - ezzel együtt jelenleg a topligákban több olyan gárda is akad, ahol a gólok legalább felét egyetlen játékos érte el.

Mindez általában nem az élcsapatokra jellemző, hiszen a sztárkluboknál rendszerint több kiemelkedő képességű játékos szerepel, és így jobban megoszlanak a gólszerzés terhei. A Barcelona ellenfelei számára ennek megfelelően nem elegendő, ha mondjuk Samuel Eto'ót kikapcsolják a játékból, hiszen ez esetben Lionel Messi vagy Thierry Henry rázza meg magát, de említhetnénk a Manchester Unitedet is, ahol a Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Carlos Tévez kvartett bármelyik tagja rendkívül gólerős.

Ugyanígy értelemszerűen, ha egy klub sok gólt ért el, akkor valószínűbb, hogy nem egyetlen futballistának köszönhetően ilyen eredményes: így a Hoffenheimből Vedad Ibisevic például 16 góllal vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, de ez a rengeteg találat (amelynél a bajnokság mezőnyéből hat klub is kevesebbet ért el) sem éri el a hoffenheimeik összes góljának a felét, Lőw Zsolték ugyanis már 37 találatnál járnak.

De ha már a német élvonal klubjait pásztázzuk, a Bundesligában két olyan csapatot is találunk, amelynél a gólszerzés nagy részben egyetlen futballistára hárul. Az újonc Kölnnél a szlovén támadó, Milivoje Novakovic viszi a prímet, aki már az előző szezonban is a Kecskések első számú csatára volt, hiszen a második vonalban 20 gólt ért el, ami elég is volt a Bundesliga 2 gólkirályi címéhez.

Ez akkor a csapat összes találatának egyharmadát jelentette, az élvonalban azonban Novakovic egyelőre több mint a kölniek összes góljának a felét szerezte: csapata eddig 14 alkalommal volt eredményes, amiből a szlovén egymaga nyolcat ért el. De még ennél is "egyszemélyesebb" gárda, legalábbis ami a gólszerzést illeti, a Bielefeld, ahol kis túlzással élve a támadójáték Arthur Wichniareken áll vagy bukik. A bielefeldiek eddigi 14 góljából kilencet a lengyel futballista ért el, ami a találatok közel kétharmadát jelenti.

Hasonlóan kiemelkedő aránnyal rendelkezik a spanyol bajnokságban vitézkedő Almería támadója, Álvaro Negredo. A Real Madrid nevelésének számító csatár eddig nyolc alkalommal vette be az ellenfelek hálóját ebben a szezonban, míg az Almería összesen 14 találatot ért el. A csapat eddig csak akkor tudott meccset nyerni, ha Negredo is eredményes volt, sőt, gólja nélkül eleddig mindössze egy alkalommal szerzett pontot - éppen a Real Madrid ellen...

Spanyolországban nincs még egy ilyen gárda, amely ennyire egyetlen futballistára hagyatkozna, ami a szerzett gólokat illeti, és Angliában is csak egynél szerezte a találatok minimum felét egyetlen futballista. A Wiganről van szó, amely eddig 14 forduló alatt 16 gólt szerzett - és ennek pontosan felét, azaz nyolcat az egyiptomi Amr Zaki jegyez.

Az afrikai futballista a szezon egyik nagy felfedezettjének számít, hiszen a bajnokság rajtja előtt szinte senki nem hallott róla (pedig 2006-ban és 2008-ban is megnyerte az Afrika-kupát Egyiptom válogatottjával), most viszont olyan jól kezdte a szezont, hogy máris sztárklubok egész sorával hozták kapcsolatba a Real Madridtól kezdve a Manchester Unitedig.

Franciaországban André-Pierre Gignac ismert támadónak számít, de a Toulouse futballistáját soha nem tartották különösen kiemelkedő képességű csatárnak - nem csoda, hiszen az előző idényben mindössze két gólra volt képes. A jelenlegi pontvadászatban azonban valósággal megtáltosodott, és máris nyolcnál jár, klubja pedig összesen 13 gólt ért el! A legutóbbi négy játéknapon csak ő volt eredményes a TFC-ből, és rajta kívül még csupán három focista tudott betalálni ebben a szezonban a toulouse-i gárdából.

A legtöbb "egyszemélyes" csapatot azonban Olaszországban találhatjuk, a Serie A-ban három együttesnél is a gólok legalább felét egyetlen labdarúgó érte el. A Cataniánál Giuseppe Mascara a gólfelelős, a támadó a gárda 16 góljából pontosan nyolcat ért el, az együttes legutóbbi hét góljából hatot ő szállított - a Torino ellen például mesterhármast vágott.

Forrás: AFP

Mascara az előző két idényben összesen tízszer talált be, így a váratlan formajavulása kissé meglepő, az viszont egyáltalán nem, hogy Diego Milito ontja a gólokat a Genoában. Az argentin támadó eddig ugyanis mindegyik európai klubjánál hozta a meccsenkénti feles gólátlagot, de jelenleg még ezt is felülmúlja, elvégre 13 forduló alatt máris 11-nél jár. A Genoa pedig összesen 20 gólig jutott ebben a szezonban...

A topligákban a Bologna az a gárda, amelynek sikere leginkább egyetlen futballista góljaitól függ. Az együttes eddig a szezon során csupán 11 alkalommal volt eredményes, és ebből hetet egyetlen labdarúgó ért el: Marco di Vaióról van szó, aki egyelőre szinte egymaga próbálja meg benntartani az egyesületet a legjobbak között. A csatár együttese legutóbbi hét góljából hatot szerzett, a hetedik pedig egy öngól volt...

www.infosport-focivilag.hu