Vágólapra másolva!
A Premier League 21. fordulójában sokba került Scott Carson hibája a West Bromwich számára, a birminghami derbin ugyanis az Aston Villa 2-1-re legyőzte a sereghajtót, és a győztes gólnál a vendégek kapusa csúnyán bevédte Gabriel Agbonlahor beadását. A listavezető FC Liverpool idegenben nem bírt a Stoke Cityvel, az Arsenal hazai pályán egy hajrában szerzett góllal győzte le a Bolton Wandererst, a Portsmouth-Manchester City és a Fulham-Blackburn Rovers találkozók pedig elmaradtak a fagyott pályák miatt.

A kupacsaták után (FA-, illetve Ligakupa) január második szombatján ismét a Premier League-re irányult a figyelem Angliában, a 21. fordulóval folytatódtak a küzdelmek. A fordulót egyből egy pikáns meccs nyitotta, a Villa Parkban ugyanis két birminghami gárda találkozott, az utolsó helyezett West Brom látogatott a dobogóra éhes Aston Villához, a vendégjátékosok elszántságát növelhette, hogy utoljára 30 éve, 1979 májusában nyert a Baggies a városi vetélytárs stadionjában.

Martin O'Neill négy helyen változtatott az FA-kupában a negyedosztályú Gilinghamet legyűrő csapaton, Laursen és Barry felépült sérüléséből, mellettük Agbonlahor és Luke Young is visszakerült a kezdőbe. A West Bromnál az Arsenaltól kölcsönvett Simpson ezen a meccsen debütált, a kupában hiányzó Morrison rendbejött, így elfoglalhatta helyét a csatársorban, Marek Cech helyett pedig Paul Robinson jutott szóhoz a védelem bal oldalán.

Simpson gyorsan megpróbálta igazolni, hogy megérte kölcsönvenni, beadása Laursen lábán pattant meg, és végül az oldalhálóban kötött ki. Az első negyedóra meglepetésre a West Bromé volt, Borja Valero fölészálló csavarása és Koren Friedel áltál védett megpattanó lövése jelezte a sereghajtó aktivitását.

Aztán szokás szerint az esélyesebb csapat az első helyzetét gólra váltotta: Barry szöglete után Sidwell fejesét kétszer is kivágták a védők (másodszor a gólvonalról, Carson már verve volt), de a labda visszakerült Barryhez, aki ballal emelt középre, és az egykori West Brom-játékos, Curtis Davies a jobb kapufa segítséségével csúsztatott a kapuba, nem is örült látványosan a góljának, ahogy az ilyenkor illik.

A gól egy csapásra megváltozatta a játék képét, sorra jöttek a Villa-lehetőségek, Ashley Young csavarása azonban centikkel elsuhant a bal alsó mellett, Sidwell pedig belsővel gurított a jobb sarok mellé tiszta helyzetben, szentségelt is O'Neill mester erősen. A túloldalon Morrison csak egy Friedel kezébe szálló fejest tudott bemutatni, de úgy tűnt, egygólos hátránnyal kihúzza az első félidőt a West Brom.

A 41. percben azonban Carson kapus nehéz helyzetbe hozta csapatát, Agbonlahor öt védő között árválkodott a bal szélen, azért becsületből elindult befelé, majd bepasszolt középre, a kivetődő Carson pedig bepotyázta a beadást, a hóna alatt csorgott a labda a hálóba. A Gilingham ellen duplázó Milner végképp padlóra küldhette volna a vendégeket, de balos bombája elszáguldott öt centivel a léc fölött.

Forrás: Getty Images

Carson (balra) ugyan a védőkkel pörölt, de a második Villa-gól az ő lelkén szárad

A szünetben Tony Mowbray behozta az Albion házi gólkirályát, a cseh Bednart, de nem ő villant elsőként, hanem Agbonlahor, aki nagy sprint után talált az oldalhálóba Olsson közreműködésével. A 49. percben aztán Bednar is jelezte, hogy pályán van, fejjel készítette le a labdát Morrisonnak, aki egy lövőcsellel elküldte Laursent, majd a kapu közepébe vágta a labdát. Carson a potya után összekapta magát, kétszer is nagyot védett, előbb A. Youngot, majd Barryt fosztotta meg góltól nagy bravúrral. Bednar a másik kapunál Friedelnek adott munkát egy kellemetlen lökettel, amit másodjára fogott az amerikai portás.

A WBA nagyon igyekezett, de a Villa azt is elbírta ezen a napon, hogy Laursen milanos korszakát idézve bántóan bizonytalan volt hátul. A hajrában Agbonlahor mindent eldönthetett volna, de A. Young passza után keresztbe ellőtte a labdát, a West Brom utolsó akciójánál pedig a koreai Kim került gyanús körülmények között földre A. Young mellett, de a játékvezető nem sípolt, így 2-1-re nyert a Villa, amely ezzel feltornászta magát a harmadik helyre.

A listavezető FC Liverpool idegenben nem bírt a Stoke City együttesével, mindkét együttes kihasználatlanul hagyta a helyzeteit, a Chelsea vasárnap így egy pontra felzárkózhat az éllovasra, amennyiben győz a Manchester United vendégeként. Az újonccsapat ősszel az Anfield Roadon is döntetlent ért el.

A pályák fagyos talaja miatt nem rendezték meg a Portsmouth-Manchester City és a Fulham-Blackburn Rovers mérkőzéseket szombat délután. Az éjszaka során a kikötővárosban és a londoni kerületben is mínusz 7 fokos hideget mértek, és a bírók néhány órával a (magyar idő szerint 16 órára kiírt) kezdés előtt mindkét helyen játékra alkalmatlannak minősítették a pályát.

Premier League, 21. forduló:
Aston Villa - West Bromwich Albion 2-1 (2-0)
gól:
C. Davies (19.), Carson (41., öngól), illetve J. Morrison (49.)

Stoke City - FC Liverpool 0-0

Arsenal - Bolton Wanderers 1-0 (0-0)
gól:
Bendtner (84.)

Everton - Hull City 2-0 (2-0)
gól:
Fellaini (18.), Arteta (45.)

Middlesbrough - Sunderland 1-1 (1-0)
gól:
Alves (45.), illetve Jones (82.)

Newcastle United - West Ham United 2-2 (1-1)
gól:
Owen (19.), Carroll (78.), illetve Bellamy (29.), Cole (55.)

Az állás:
1. Liverpool 21 meccs 46 pont
2. Chelsea 20 42
3. Aston Villa 21 41
4. Manchester United 18 38 (29-10)
5. Arsenal 21 38 (34-23)
6. Everton 21 35
7. Wigan 19 28
8. Hull City 21 27
9. Fulham 19 26 (18-14)
10. West Ham 21 26 (26-30)
11. Newcastle 21 23 (28-34)
12. Bolton 21 23 (22-29)
13. Sunderland 21 23 (22-30)
14. Portsmouth 20 23 (21-33)
15. Manchester City 20 22
16. Middlesbrough 21 21 (18-30)
17. Stoke City 21 21 (18-33)
18. Tottenham 20 20
19. Blackburn 20 18 (22-36)
20. West Bromwich Albion 21 18 (17-37)