Vágólapra másolva!
A hét vége a világbajnoki selejtezők jegyében telik a világ futballpályáin, hiszen Óceánia kivételével minden kontinensen kvalifikációs mérkőzéseket rendeznek. Az albánok ellen készülő magyar keretben Erwin Koeman szövetségi kapitány mindössze két itthon futballozó játékost hívott meg, de ez nem jelenti, hogy az NB1-ből csak ők léphetnek pályára - rajtuk kívül még tucatnyi focista szerepelhet hazája válogatottjában a selejtezőkön.

A magyar futballközvélemény számára alaptételnek számít, hogy a hazai pontvadászat színvonala jelentősen elmarad az európai középmezőnytől, így aztán nem sokan találnak kivetnivalót abban, hogy Erwin Koeman légiósokra építi a válogatottat.

Ennek megfelelően a szakvezető a magyar élvonalból mindössze két játékost hívott meg keretébe, akik közül a diósgyőri kapus, Köteles László csak a harmadik számú portásnak számít. Több esélye van a pályára lépésre a debreceni csatárnak, Rudolf Gergelynek, aki az egyetlen mezőnyjátékos a hazai mezőnyben, akit Koeman érdemesnek tart arra, hogy felhúzza a címeres mezt.

Ami azonban itthonról nézve gyenge színvonalú, külföldről korántsem biztos, hogy ugyanannak látszik, és ennek köszönhetően a Magyarországon légióskodó futballisták közül meglepően sokan kaptak meghívót hazájuk válogatottjába.

Összesen 12-en léphetnek pályára a hét végén vb-selejtezőn a magyar bajnokságban szereplő, külföldi játékosok közül - igaz, többségük már válogatottként szerződött hazánkba. Az egyik kivétel a Budapest Honvéd elefántcsontparti hátvédje, Benjamin, aki a különböző korosztályos válogatottakban már megfordult és tavaly nyáron ott volt a pekingi olimpián is hazája együttesével - a nagyválogatottban azonban eddig még nem debütált.

Most is kicsi az esélye rá, de annyi mindenesetre biztos, hogy ott van az elefántcsontpartiak Malawi ellen készülő keretében, olyan csapattársakkal, mint Emmanuel Eboué, Kolo Touré, Didier Drogba vagy Salomon Kalou - hogy csak a legnagyobb sztárokat említsük.

Szintén most mutatkozhat be hazája válogatottjában a Diósgyőr togói középpályása, Elouge Ahodikpé, aki már 2007 óta játszik Magyarországon - a DVTK előtt a Lombard FC Pápában kergette a labdát. Ő igazi rangadóra készülhet, hiszen Togo Kamerun ellen lép pályára a hét végén, és a togói keretben akad focista a magyar bajnokság mellett Romániából, Moldovából, az Arab Emírségekből és Iránból is, bár a legnagyobb sztárnak természetesen az Arsenal csatára, Emmanuel Adebayor számít.

A fenti két focistán kívül még három olyan afrikai labdarúgó van az NB1-ben, aki a hét végi selejtezőkre meghívót kapott hazája válogatottjába - de esetükben ez egyáltalán nem meglepetés, hiszen ők stabil tagjai nemzeti együtteseiknek. A Győri ETO gaboni középpályása, Arsene Copa annak ellenére is készülhet a Marokkó elleni összecsapásra, hogy tavaly augusztus óta nem lépett pályára a győriek első csapatában, csak a tartalékok között. Igaz, a gaboniak francia szakvezetőjének, Alain Giresse-nek nincs túl nagy merítési lehetősége, hívott játékost Grúziából, Macedóniából, Izraelből, Ukrajnából és Fehéroroszországból is. A Honvédból pedig még két afrikai labdarúgó utazott haza a selejtezők miatt: a zambiai hátvéd, Misheck Lungu Egyiptom ellen játszhat (ő egyébként több, mint 40-szeres válogatott), míg a mozambiki Genitónak és társainak Nigéria legjobbjaival kell felvennie a versenyt.

Ami az európai válogatottakat illeti, lassan alig akad olyan egykori szovjet vagy jugoszláv tagállam, amelynek ne lenne válogatott képviselője az NB 1-ben. Januárban több olyan labdarúgó szerződött hazánkba, aki most a vb-selejtezőkre is meghívót kapott.

Főleg a Győr járt az élen az ilyen focisták szerződtetésében: az ETO az év elején megszerezte az észt Tarmo Kinket, aki a hét végén Örményország ellen játszhat; a litván Linas Pilibaitist, akinek Franciaország lesz az ellenfele szombaton; valamint a grúz David Odikadzét, aki Ciprus ellen léphet pályára hazája csapatával. És akkor a szintén grúz Rati Alekszidze még nem is kapott meghívót a szövetségi kapitánytól, az argentin Héctor Cúpertől... Ugyancsak januárban érkezett Magyarországra, egészen pontosan Zalaegerszegre a lett Artjoms Rudnevs, aki a hét végén szintén ott lesz a válogatott keretben - a lettek Luxemburg ellen játszanak.

Forrás: AFP

Tarmo Kink (középen) a Győr játékosaként kapott meghívót az észt válogatottba

A fenti futballisták esetében a meghívó aligha az NB 1-ben nyújtott teljesítmény alapján érkezett, inkább amolyan megelőlegezett bizalom a korábbi teljesítményük alapján - hiszen még csak pár bajnokin játszhattak Magyarországon. Akadnak azonban hosszabb ideje itt futballozó légiósok is, akik annak ellenére is meghívót kaptak hazájuk együttesébe, hogy egy kevésbé színvonalas bajnokságban futballoznak. Igaz, a Nyíregyháza macedón csatára, Acso Sztojkov 30-szoros válogatott, és stabil tagja a nemzeti csapatban. Ugyanez elmondható a debreceniek montenegrói portásáról, Vukasin Polekszicsről is, aki az első számú kapusa a 2006 nyarán létrejött állam nemzeti csapatának, és a második helyen áll a válogatottsági örökranglistán. Más kérdés, hogy ehhez mindössze 12 mérkőzés is elegendő...

Valamivel meglepőbb volt, hogy a bosnyákok mestere, Miroslav Blazevic meghívta a Belgium ellen készülő keretbe a Kecskemét kapusát, Romeo Mitrovicsot, aki ugyan korábban már védett a nemzeti csapatban, de 2006 óta nem húzhatta fel a címeres mezt. Valószínűleg most sem fogja, hiszen az első számú kapusnak Kenan Haszagics számít, de már az is nagy elismerés, hogy egyáltalán számításba vették.