Vágólapra másolva!
A Manchester United elfogadta a Real Madrid ajánlatát Cristiano Ronaldóért - adta hírül a BBC. A manchesteriek állítólag 80 millió fontot (26,8 milliárd forintot) kapnak a portugál aranylabdás játékjogáért, ennyit korábban még sosem fizettek egy labdarúgóért. 

"A United engedélyezi a Real Madridnak, hogy tárgyaljon Ronaldóval" - olvasható a manchesteri klub közleményében. "Úgy döntöttünk, engedünk Cristiano kérésének, aki az utóbbi időben többször is kifejezte, hogy távozni szeretne a klubtól."

A Manchesterrel 2008-ban a bajnokság mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerő, idén pedig BL-döntős szélső már tavaly el akarta hagyni csapatát a Realért. A spanyol klub azonban hiába tett meg mindent a szerződtetéséért, a MU elöljárói akkor mereven elzárkóztak még a tárgyalásoktól is.

A Manchester most azt szeretné, ha legkésőbb június 30-ig pont kerülne a Ronaldo-ügy végére, a Marca szerint pedig már a jövő héten bejelentik a világ legdrágább klubcseréjét, amelynek folytán hamarosan összeáll a Kaká-Ronaldo tengely a Real Madridnál.

A madridiak elnöki székébe nemrégiben visszatért Florentino Pérez nem vesztegette az idejét, két napon belül a második aranylabdást szerezte meg a csapat számára - a hírek szerint mindkettőt rekordösszegért.

A 2007-es év legjobb játékosának választott brazil Kakáért állítólag 56 millió angol fontnak (18,2 milliárd forintnak) megfelelő össszeget fizet a spanyol klub az AC Milannak, az új átigazolási csúcs azonban csak addig lesz érvényben, amíg meg nem érkezik Ronaldo vételára a MU számlájára. A korábbi rekord ugyancsak Pérez elnök nevéhez fűződik, 2001-ben 45,6 millió fontot fizetett Zinedine Zidane-ért a Real Madrid.

Pérez először 2000 és 2006 között vezette a Real Madridot, ez volt a klub "galaktikus" néven elhíresült korszaka. Akkoriban Zidane mellett olyan sztárok alkották a csapatot, mint az őszi rivális Barcelonától átcsábított Luis Figo, a kétszeres aranylabdás brazil Ronaldo vagy a már-már felbecsülhetetlen reklámértékkel bíró David Beckham.

A spanyol larazon.es internetes oldal azt írta, hogy Ronaldo - csakúgy, mint Kaká - hat szezonra kötelezi el magát a már tavaly novemberben megszületett három előszerződés értelmében, amelyet a Real Madrid külön-külön a Manchesterrel, a játékossal és Ronaldo ügynökével, Jorge Mendesszel kötött.

Az eddigi átigazolási rekordok:

honnan?hová?mikor?mennyiért?
Cristiano Ronaldo (még nem hivatalos)ManUnitedReal Madrid200980 millió font
KakáMilan Real Madrid200956 millió font
Zinedine ZidaneJuventus Real Madrid200146 millió font
Luis FigoBarcelonaReal Madrid200037 millió font
Hernan CrespoParmaLazio200035,5 millió font
Christian VieriLazioInter199932 millió font
DenilsonSao PauloBetis199821,5 millió font
RonaldoBarcelonaInter199719,5 millió font
Alan ShearerBlackburnNewcastle199615 millió font


Michel Platini, az UEFA francia elnöke túlzottnak tartja, hogy a Real Madrid ekkora összeget áldoz Ronaldóra. "Rejtélyesnek tűnhet, hogy egy klubnak honnan van ennyi pénze, amikor a világ labdarúgása minden idők legkeményebb gazdasági válságával néz szembe" - írta Platini közleményében. "Az ilyen és ehhez hasonló átigazolások komoly kihívás elé állítják a fair-play szellemiségét, és felboríthatják az UEFA versenyeinek gazdasági egyensúlyát."