Vágólapra másolva!
A Konföderációs Kupán a legnagyobb érdeklődés természetesen az esélyesnek tartott három válogatottat, vagyis Brazíliát, Spanyol- és Olaszországot kíséri, de a többi öt résztvevő sem csak azért lesz ott a tornán, hogy teljes legyen a mezőny. Az eddig kevésbé ismert iraki vagy új-zélandi futballisták számára a viadal egyfajta kirakat, a házigazda Dél-Afrika bizonyítani szeretne, Egyiptom vagy az Egyesült Államok pedig akár meglepetést is okozhat.

Utóbbi két együttes dolgát persze jelentősen nehezíti, hogy csoportjuk másik két részvevője a brazil és az olasz gárda, így nagy meglepetés lenne, ha valamelyik nagyágyú nem jutna tovább. Brazília, illetve Olaszország azonban nagy hibát követne el, ha lebecsülné ellenfeleit, elvégre mégis csak a CONCACAF-zóna, illetve Afrika bajnokáról van szó.

Az egyiptomiak különösen kemény ellenfélnek ígérkeznek, hiszen a Fáraók nem véletlenül nyerték meg a két legutóbbi kontinensviadalt. A szövetségi kapitány, Hasszan Sehata elsősorban a két hazai sztárklubra, a Zamalekre, illetve az Al-Ahlira építi együttesét, de a keretben akad egy-két Európában légióskodó klasszis is.

A talán legnagyobb sztár, az angol Premier League-ben remekül teljesített Amr Zaki ugyan sérülés miatt kénytelen kihagyni a tornát, de a Bundesligában edződő Mohamed Zidan és a Middlesbrough-ban többnyire csak epizódszerepet kapó Mohamed Savki a topligákban is megállta a helyét. Jellemző egyébként a kapitány szigorára, hogy a jobb csapatszellem érdekében nem számít a szintén Angliában légióskodó, ám túlságosan is egyénieskedő Midóra.

Az egyiptomiak számára a világ legjobbjai elleni mérkőzések újdonságot jelentenek (a Fáraók az 1999-es Konföderációs Kupa óta nem szerepeltek ilyen rangos tornán), az Egyesült Államok futballistái számára viszont a rutintalanság nem jelenthet problémát, hiszen az amerikaiak immár szinte állandó résztvevői a vébéknek.

Az idei nyár egyébként meglehetősen zsúfolt válogatottjuk számára, hiszen az elmúlt egy hétben két vb-selejtezőt is játszott a csapat, a Konföderációs Kupa után pedig a CONCACAF-térség viadala, a Gold Cup következik Bob Bradley fiai számára. A szövetségi kapitány ennek ellenére komolyan veszi a tornát, és igyekezett a lehető legjobb keretet elvinni Dél-Afrikába.

Az amerikaiaknak elsősorban a védelemben lehetnek problémáik, hiszen a rutinos Steve Cherundolo sérülés miatt kénytelen kihagyni a viadalt, és a mester számára a legfontosabb kérdés az, hogy megtalálja az ideális balhátvédet a hátralévő selejtezőkre.

A másik csoportban csak a spanyol válogatott számít favoritnak, így a kiadó továbbjutó helyért nagy versenyfutás várható, és nehéz lenne eldönteni, hogy Dél-Afrika, Irak vagy Új-Zéland az esélyesebb. A papírforma alapján a Kivik a leggyengébbek, ám az óceániai gárda a legutóbb előkészületi mérkőzésén remekük helytállt az olaszok ellen, és csak 4-3-ra kapott ki.

Az Olaszország-Új-Zéland meccs hét gólja:


Pedig a játékosok többsége félamatőrként játszik a hazai pontvadászatban (a Wellington Phoenixből heten érkeztek, ezzel ez a klub képviselteti magát a legtöbb futballistával a viadalon), igaz, néhányan azért komolyabb bajnokságokban szerepelnek. A Blackburn Rovers légiósa, Ryan Nelsen nagyon hiányzik a védelemből (a bekk sérült), viszont érdemes odafigyelni a West Bromwich Albion színeiben már a Premier League-ben is bemutatkozott csatárra, a mindössze 17 éves Chris Woodra, aki a jelenlegi torna legfiatalabb résztvevője.

Az iraki válogatottról nem sokat tudni, bár két évvel ezelőtt hatalmas meglepetést okozva megnyerte az Ázsia-kupát, azonban a vb-selejtezőkön leszerepelt, és a résztvevők közül egyetlenként biztosan nem tér vissza egy év múlva Dél-Afrikába. Az irakiak a kispadra leszerződtették a nemzetközi labdarúgás nagy világcsavargóját, Bora Milutinovicsot, aki egyetlen kivételtől eltekintve csupa Ázsiában szereplő játékosra számít - a keret egyetlen európai légiósa a ciprusi Anorthoszisz Famagusztában futballozó Hawar Mulla Mohammed.

Forrás: AFP

A nagy világvándor Bora Milutinovic ezúttal Irakban fogott bele a csapatépítésbe

Egy-egy jó meccsel azonban többen is kiharcolhatnak maguknak egy európai szerződést, sőt, a csapatkapitánynak, Nasat Akramnak ez máris sikerült, hiszen már a torna előtt aláírt a holland Twentéhez. A házigazda dél-afrikai válogatott várható szereplése is nagy kérdőjel, hiszen a keret fele otthon játszik, és a Bafana-Bafana játékerejét mutatja, hogy a csapat nem jutott ki az előző vébére. Szerencséjükre, most rendezőként nem kell selejtezniük...

Brazil szakvezetőjük, Joel Santana mindenesetre nehéz helyzetben van, hiszen a közvélemény azt várja el tőle, hogy ütőképes gárdát alakítson ki. Ehhez képest meglepő, hogy a szövetségi kapitány nem számít a válogatott történetének legeredményesebb játékosára, Benni McCarthyra - nélküle egyetlen olyan focista sincs a keretben, aki legalább tíz gólt ért volna el a címeres mezben.

Cannavaro kihagyja az olaszok első meccsét
Vádlisérülés miatt kihagyja az olasz labdarúgó-válogatott hétfői első mérkőzését a dél-afrikai Konföderációs Kupán Fabio Cannavaro. Enrico Castellacci csapatorvos elmondása szerint az elmúlt napokban izomhúzódás hátráltatta a védőt, aki így nem tudott edzeni, s az új-zélandiak elleni felkészülési találkozót is kénytelen volt kihagyni. A 35 éves csapatkapitány hétfőn, az Egyesült Államok alakulata ellen biztosan nem lép pályára, de az sem kizárt, hogy még csütörtökön sem játszhat, amikor az olaszok az egyiptomiakkal csapnak össze. Ebben a csoportban, vagyis a B-ben szerepel még Brazília. Cannavarónak két fellépés kell ahhoz, hogy utolérje a 126 szereplésével olasz válogatottsági rekorder Paolo Maldinit.