Vágólapra másolva!
A gyengébbnek tartott A csoport két mérkőzésével kezdődik a Konföderációs Kupa, a végső győzelemre is esélyesnek tartott válogatottak közül csak Spanyolország lép pályára. A világranglistát vezető ibériaiak számára kötelező a győzelem Új-Zéland ellen, míg a Dél-Afrika-Irak találkozón a papírforma alapján az elődöntőt érő második hely a tét.

A torna nyitómérkőzésén a házigazda az Ázsia-bajnok Irak ellen játszik, azaz két olyan gárda méri össze erejét, amely ismeretlen az európai közvélemény számára. A dél-afrikaiak keretében többnyire otthoni játékosok szerepelnek, az irakiaknál pedig egyedül a szövetségi kapitány, a szerb Bora Milutinovics neve mond valamit a futballdrukkerek számára.

A nemzetközi labdarúgás nagy világcsavargójának tartott tréner csak áprilisban vette át az irakiak irányítását, így még nyeretlen az ázsiaiakkal. A legutóbbi előkészületi mérkőzésen a gárda 1-1-es döntetlenre végzett Lengyelország ellen - ugyanezt a lengyel csapatot pár nappal korábban Dél-Afrika 1-0-ra legyőzte.

A szerb mester úgy véli, hogy az irakiak számára előnyt jelenthet, hogy a hazaiakon sokkal nagyobb lesz a győzelmi kényszer, hiszen bizonyítani szeretnék közönségüknek és a nemzetközi közvéleménynek is, hogy nem a pofozógép szerepe vár rájuk a vébén. Az afrikaiak brazil mestere Joel Santana várhatóan ugyanazt a csapatot küldi majd pályára, amely egy héttel korábban 1-0-ra verte a lengyeleket, vagyis az Evertonban légióskodó középpályás, Steven Pienaar is felépült a sérüléséből. Az egyetlen változás annyi lehet, hogy a középpályán Benson Mhlongo helyett Teko Modise szerepel.

Az esti találkozón a spanyolok Új-Zéland ellen folytathatják immár 32 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatukat. Vicente del Bosque gárdája egy Azerbajdzsán elleni 6-0-s diadallal melegített a tornára, és a jelek szerint a szakvezető rendkívül komolyan veszi a Konföderációs Kupát.

A mérkőzés előtti utolsó edzésen a korábban sérüléssel bajlódó Gerard Piqué is teljes értékű edzésmunkát végzett, így valószínűleg ott lesz a kezdő tizenegyben, a kérdés inkább a középpályán van. A spanyol lapok szerint csak Xavi és Xabi Alonso helye biztos, a másik két helyért három futballista: Santi Cazorla, Francesc Fabregas és Albert Riera verseng.

A csatárkettőst pedig minden bizonnyal Fernando Torres és David Villa alkotja - vagyis az új-zélandi védelemnek alighanem sok dolga lesz. Az óceániai tizenegy az Olaszország elleni edzőmeccsen nem nyújtott rossz teljesítményt, hiszen csak 4-3-ra kapott ki. Főleg a pontrúgások voltak nagyon veszélyesek, köszönhetően elsősorban a hórihorgas csatárnak, Chris Killennek.

A taljánok ellen az új-zélandiak egyébként két csatárral játszottak, de jó esély van rá, hogy a szakvezető, Ricki Herbert ezúttal csak egy támadót vet majd be, és a csatár Shane Smeltz helyett a védekező középpályás Duncan Oughton játszik.

www.global-soccer.eu