Vágólapra másolva!
A B csoport tagjai hétfőn mutatkoznak be a labdarúgó Konföderációs Kupán, pályára lép a címvédő (Brazília), illetve az aktuális világbajnok (Olaszország) is. Értelemszerűen meglepetést jelentene, ha nem ez a két csapat szerezne három pontot, noha mindkettőre kemény összecsapás vár.

A dél-amerikaiak Afrika legjobbjával, Egyiptommal találkoznak, és a legnagyobb problémájuk a frissesség hiánya lehet. A selecao ugyanis szerdán még hazai pályán játszott világbajnoki selejtezőt Paraguay ellen (amelyet meg is nyert 2-1-re), és csak ezt követően repülhetett el Dél-Afrikába. A szövetségi kapitány, Dunga korábban elmondta, hogy tervei szerint a torna során mind a 23 benevezett futballistát szeretné majd bevetni, de az utolsó edzések alapján úgy tűnik, hogy Egyiptom ellen majdnem ugyanazt a csapatot szerepelteti, mint a paraguayiak ellenében.

Az egyetlen változás annyi lehet, hogy a selejtezőről eltiltás miatt hiányzott csatár, Luís Fabiano visszakerül a kezdő tizenegybe - annak ellenére, hogy helyettese, Nilmar gólt szerzett Paraguay ellen.

A statisztika egyébként a brazilok diadalát ígéri, hiszen a Konföderációs Kupa történetében a címvédő eddig minden alkalommal megnyerte első találkozóját, és a selecao története során csak egyszer kapott ki afrikai gárdától - 2003-ban Kameruntól.

Az egyiptomiak azonban nagyon fogadkoznak, hogy meglepetést okoznak, és szövetségi kapitányuk, Hasszán Sehata kiemelte, bár tisztelik ellenfelüket, egyáltalán nem félnek tőle. A rutinban mindenesetre nem lesz hiány, hiszen a gárda csapatkapitánya, a középpályás Ahmed Hasszán számára ez lehet a 155. mérkőzés címeres mezben.

A csoport másik két résztvevője régi ismerősnek számít: Olaszország és az Egyesült Államok már az 1934-es világbajnokságon is találkozott egymással. Akkor az olaszok 7-1-re nyertek, a legutóbbi vébén viszont 1-1-es döntetlenre végeztek egymással. Az akkor pályára lépett focisták közül az olaszoknál kilencen, az amerikaiaknál pedig öten vannak most is ott a keretben - közöttük az a Daniele de Rossi, akit 2006-os vb-mérkőzésükön könyöklésért kiállítottak. Akkori áldozata, Brian McBride már visszavonult a válogatottságtól, így az újabb találkozó nem jöhet létre...

Az olaszoknál a védelem összeállítása a legnagyobb kérdés, hiszen a legrutinosabb középhátvéd, Fabio Cannavaro sérülés miatt nem játszik, de kérdéses Nicola Legrottaglie szereplés is - a jelek szerint Marcello Lippi a védelem tengelyében Giorgio Chiellini mellett Alessandro Gamberinit lesz kénytelen játszatni.

Az olasz mester várhatóan a 4-3-3-as felállást választja, és a csatársorban ott lehet az a Giuseppe Rossi is, aki az Egyesült Államokban született, és amerikai állampolgársággal is rendelkezik - vagyis akár a másik oldalon is szerepelhetne, ha nem a squadra azzurrát választotta volna.

Az amerikaiaktól a klasszikus 4-4-2-es hadrend várható, a középpályán olyan kifejezetten támadó szellemű labdarúgókkal, mint Clint Dempsey és Landon Donovan. Aligha véletlen, hogy az Egyesült Államok a legutóbbi 14 mérkőzésén szerzett gólt - kérdés, hogy a közismerten erős olasz védelem ellen mire mennek az amerikaiak.