Vágólapra másolva!
A Konföderációs Kupán az igazán nagy szenzáció elmaradt, de az Egyesült Államok válogatottja így is hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy megszerezte az ezüstérmet. Ennek is köszönhető, hogy álomcsapatunkban az amerikaiaktól három, míg a végső győztes braziloktól "csak" két játékos szerepel. A dél-afrikai torna mellett egyébként még a svédországi U21-es Eb került középpontba.

Kapus:

Manuel Neuer (Németország): az U21-es válogatott a korosztályos Európa-bajnokság elődöntőjében Olaszországgal találkozott, és elsősorban kapusának köszönhette a továbbjutást. A Schalke hálóőre ugyanis bravúrok egész sorát mutatta be, az olaszok képtelenek voltak bevenni a hálóját.

Hátvédek:

Andreas Beck (Németország): persze Neuer bravúrjai mit sem értek volna, ha a németeknek nem sikerül gól szerezniük. Ezt a problémát a jobbhátvéd Beck oldotta meg, aki nem számít különösebben gólerős futballistának, eddig a Bundesligában csak egyszer volt eredményes - de most az U21-es Eb elődöntőjében bevette az olaszok kapuját.

Oguchi Onyewu (Egyesült Államok): az észak-amerikai válogatott rendkívül közel állt a világszenzációhoz a Konföderációs Kupán, mert előbb legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott spanyolokat, majd Brazília ellen is vezetett 2-0-ra. Onyewu főleg az elődöntőben remekelt, de a fináléban is a jobbak közé tartozott.

Lúcio (Brazília): a brazil gárdáról a Konföderációs Kupán végképp bebizonyosodott, hogy egyik első számú fegyverének tartja a pontrúgásokat. Az Egyesült Államok elleni fináléban a győztes gól egy szöglet után született, és a labdát Lúcio fejelte a hálóba, aki ezzel minden korábbi hibáját jóvátette.

Carlos Bocanegra (Egyesült Államok): a csoportmérkőzések során a Rennes védője sérülés miatt nem játszott, a spanyolok elleni elődöntőn pedig Bob Bradley némi meglepetésre a védelem bal oldalán vetette be. A húzás bejött, mert Bocanegra remekül semlegesítette a sokat felfutó Sergio Ramost, sőt, a döntőben Maiconnal is kiválóan megbirkózott.

Középpályások:

Diego Galván (argentin, Estudiantes): a La Plata-i egyesület továbbra is menetel a Libertadores-kupában, és már csak egy karnyújtásnyira van a finálétól. Az elődöntő első mérkőzésén a gárda hazai pályára 1-0-ra győzte le az uruguayi Nacionalt, köszönhetően Galván remek csukafejesének.

Jack Rodwell (Anglia): az angol U21-es válogatott lesz az Európa-bajnokság döntőjének másik résztvevője, és a torna egyik nagy felfedezettje az Everton védekező középpályása. Rodwell főleg a Németország elleni csoportmeccsen remekelt, gólt is szerzett, de a svédek elleni elődöntőben is jól futballozott.

Katlego Mphela (Dél-Afrika): a Mamelodi Sundowns középpályása a bronzmérkőzésig nem sok lehetőséget kapott a Konföderációs Kupán, csupán a brazilok elleni elődöntőben cserélték be, ott is csak egy percet töltött a pályán. A spanyolok ellen viszont eljött az ő ideje: ugyan csak a 64. percben állhatott be, de ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy két gólt szerezzen.

Clint Dempsey (Egyesült Államok): az USA válogatottjának taktikája elsősorban arra épült, hogy a gárda középpályásai villámgyorsan képesek felérni a támadásokhoz, és erre az egyik legjobb példa Dempsey. A szélső, aki a középpálya mindkét oldalán feltűnt, az elődöntőben és a fináléban is eredményes volt, és az amerikaiak egyik legjobbjának bizonyult a viadalon.

Csatárok:

Luís Fabiano (Brazília): a támadó a Konföderációs Kupán végképp bebizonyította, hogy lehet rá számítani. Az Egyesült Államok elleni fináléban a brazilok az ő két találatának köszönhetően egyenlítettek, ráadásul Fabiano szerezte meg a torna gólkirályi címét is, összesen öt alkalommal volt eredményes a viadalon.

Marcus Berg (Svédország): a házigazda válogatott nem tudott bejutni a döntőbe az U21-es Európa-bajnokságon, mivel az angolok elleni tizenegyes-párbajban Berg kihagyta büntetőjét. Más kérdés, hogy a svédek a csatár nélkül idáig sem jutottak volna, hiszen Berg ezen a meccsen kétszer is betalált, akárcsak az utolsó, Szerbia elleni csoportmérkőzésen.

www.global-soccer.eu