Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség igyekszik a sportág minden szegmensét ellenőrzése alá vonni, és ez alól az edzőképzés sem kivétel. Az UEFA 2010-től elvileg minden élvonalban dolgozó szakember számára kötelezővé teszi a Pro licenc megszerzését, ennek hiányában a nemzetközi kupálban sem lehet majd csapatot irányítani. Sokan azonban nem rendelkeznek a megfelelő képesítéssel.

Legutóbb az olasz élvonalban okozott problémát, hogy egy szakembernek nem voltak meg az edzősködéshez szükséges papírjai. A Livorno idén úgy jutott fel a legjobbak közé, hogy az előző szezon hajrájában az addigi asszisztenst, Gennaro Ruotolót nevezték ki vezetőedzőnek. Irányításával az együttes megnyerte a Serie B rájátszását, nem csoda, hogy az egyesület végleges szerződést kínált az ideiglenesen kinevezett szakembernek, vagyis minden adott volt, hogy Ruotolo az élvonalban is leülhessen a kispadra. Igen ám, de kiderült, hogy a fiatal szakvezető csupán UEFA A licenccel rendelkezik, és bár folyamatban van a Pro licenc megszerzése, egyelőre még nincs meg a megfelelő képesítése ahhoz, hogy a Serie A-ban dolgozzon.

Az olasz szövetség (FIGC) pedig nem adott felmentést a számára, így a Livorno vezetőedzője a következő idényben hivatalosan a 70 éves Vittorio Russo lesz, Ruotolo pedig papíron az asszisztense, de valójában ő irányítja majd a csapatot.

A történet pikantéria, hogy az AC Milannál Leonardo hasonló helyzetben van, mint Ruotolo, vele azonban kivételt tett a FIGC, azzal indokolva döntését, hogy a brazil szakvezető játékosként világbajnok volt. Tény, hogy Ruotolo ezt nem mondhatja el magáról: ő "csak" több mint 400 mérkőzésen lépett pályára az olasz első-, illetve másodosztályban, és csupán egyetlen alkalommal szerepelt az olasz válogatottban...

Mi is az a Pro licenc?

Az Európai Labdarúgó-szövetség még 1991-ben bízta meg a szervezet technikai bizottságát azzal, hogy dolgozzon ki egy egységes edzőképzési formát, amely aztán hat évvel később lépett életbe.

Az UEFA egy háromlépcsős edzőképzési rendszert vezetett be, amelynek első foka az úgynevezett Basic, vagy B licenc (a megszerzése 90 órás oktatást jelent). Ennek a célja az, hogy olyan szakembereket képezzen, akik már egyesületi formában dolgoznak, vagy igazolt utánpótlás-korú labdarúgókkal, vagy amatőr felnőtt focistákkal. Erre épül a következő fokozat, az Advanced, vagy A licenc (megszerzéséhez 140 órás tanfolyamot kell elvégezni), amely már egy komolyabb képzést jelent - itt a célcsoportot azok a szakemberek jelentik, akik élvonalbeli egyesületek korosztályos csapataival szeretnének foglalkozni, vagy a profi együttesek edzői mellett asszisztensként dolgoznának. A legfelső fokozat pedig az UEFA Pro licence (amely alapja a 370 órás oktatás), az európai szövetség szabályai szerint 2010-től kezdve már csak ezzel lehet élvonalbeli klubnál dolgozni, vagy kupasorozatban induló csapatot irányítani.

A programhoz immár az UEFA mind az 53 tagszövetsége csatlakozott, ha nem is ugyanolyan szinten: Albániában vagy Grúziában például jelenleg csak A licencű képzés zajlik, de egyre több országban adhatnak ki legmagasabb szintű diplomát, köztük Magyarországon is. Itthon dr. Mezey György volt az edzőképzés első számú irányítója, és munkájának köszönhetően az MLSZ 2002 óta indíthat UEFA Pro licenc megszerzésével végződő tanfolyamot. Mindez azonban nem volt ilyen egyszerű, hiszen ezt a végzettségeket hazánkban eleinte nem tekintették államilag elismert szakképesítésnek. 2005-ben végül sikerült akkreditálni az MLSZ tanfolyamait, és azóta ez a gond is megszűnt.

Wenger beült a padba, Ferguson nem

Ahhoz, hogy valaki megszerezhesse a Pro licencet, vagyis élvonalbeli csapat vezetőedzőjeként dolgozhasson, az A licenc mellett szükséges az is, hogy utóbbi birtokában legalább két éven keresztül végezzen edzői tevékenységet profi csapatnál, és ezt edzésnaplóval is igazolja. Kivételt elméletileg nem lehet tenni, jobban mondva, a hivatalos szabályzat szerint egy szakember maximum 12 hétig, ideiglenesen kinevezett edzőként dolgozhat az élvonalban Pro licenc nélkül.

A gyakorlatban persze nem egy példa akadt, amikor egy szövetség valamilyen indokkal felmentést, jobban mondva haladékot adott a megfelelő képesítés megszerzésére. Az angol szövetség (FA) például az olyan szaktekintélyeknek, mint Sir Alex Ferguson, Harry Redknapp vagy Martin O'Neill, méltányosságból megadta a diplomát, Arsene Wenger vagy Rafa Benítez ugyanakkor elvégezte a Pro licences tanfolyamot.

A Middlesbrough 2006 nyarán pedig haladékot kért az FA-től frissiben kinevezett edzője, Gareth Southgate számára, akit rögtön a visszavonulása után szerződtettek menedzsernek, mondván, játékos-pályafutása miatt nem volt ideje megszerezni a megfelelő képesítést. A szövetség a szezon végéig adott időt Southgate-nek, Paul Ince-szel viszont elnézőbb volt, amikor az egykori középpályást a Blackburn Rovers 2008 nyarán kinevezte. Ince-nek ugyanis nem hogy Pro, de még B licence sem volt, ám kétéves haladékot kapott mindezek pótlására. Nem volt rá szüksége, hiszen fél évvel később menesztették Blackburnből - az alacsonyabb osztályokban pedig dolgozhat Pro licenc nélkül is.

www.global-soccer.eu