Vágólapra másolva!

Klubszinten erősödött, válogatottként gyengült a román futball

A magyar válogatott szerdai ellenfele, Románia nemzeti csapata jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben. A mai együttesben már sokkal kevesebb sztár futballozik, mint az 1990-es évek végén, és a gárda játékerejét tekintve sem kiemelkedő - ugyanakkor időközben a román klubfutball sokkal erősebb lett.

Az előző évtizedben a román válogatott állandó résztvevője volt a nagy nemzetközi tornáknak, hiszen 1990 és 2000 között csak az 1992-es Európa-bajnokságot hagyta ki.

Sőt, általában a csoportkört is sikeresen abszolválta a csapat, a legnagyobb sikert pedig az 1994-es világbajnokságon érte el, amikor is a torna talán legjobb találkozóján 3-2-re legyőzte Argentínát a nyolcaddöntőben, majd csak büntetőkkel maradt alul Svédországgal szemben. Persze az idő tájt egészen fantasztikus játékosok szerepeltek a válogatottban: Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Gheorghe Popescu, Dorinel Munteanu vagy Ilie Dumitrescu egytől egyig nemzetközi klasszisnak számítottak a maguk posztján.

Ez a generáció egészen a 2000-es kontinensviadalig folytatta, ahol fentiek Dumitrescu kivételével egyaránt pályára léptek, de többségük az Eb-t követően visszavonult a válogatottságtól. A román csapat pedig sorozatban három tornáról is lemaradt. Keleti szomszédunk nem jutott ki a 2002-es és 2006-os vébére, valamint a 2004-es Eb-re sem, és a sikertelenséget rendre az aktuális szövetségi edző menesztése követte.

A románoknak hat év alatt négy kapitányuk volt, míg végül Victor Piturcának sikerült kivezetnie az együttest a tavalyi Európa-bajnokságra. Az egykori kiváló futballista azonban már egy jóval szerényebb keretből válogathatott, ami leginkább a légiósok számának csökkenésében mutatkozott meg: míg az 1998-as vébén hat, két évvel később pedig hét otthoni játékos volt ott a tornákon, addig a tavalyi Európa-bajnokságra benevezettek közül 11-en szerepeltek a román bajnokságban.

A sikertelenebb időszak alatt ugyanis egyrészt a román labdarúgás reputációja valamelyest csökkent külföldön, másrészt pedig a hazai egyesületek megerősödtek annyira anyagilag, hogy könnyebben meg tudják tartani legjobb játékosaikat. Az ottani klubfutball megerősödése elsősorban a nemzetközi kupaszereplésen mérhető le, ahol a román együttesek fokozatosan javították a helyzetüket, egészen odáig, hogy jelenleg a bajnok automatikus résztvevője a Bajnokok Ligája csoportkörének.

Az első figyelmeztető jel az volt, amikor a 2004-2005-ös idényben az UEFA-kupában két együttesük is bejutott a legjobb nyolc közé, a Steaua Bucuresti pedig elődöntőt is játszhatott. Az egykori katonacsapat két évvel később selejtezőn keresztül jutott be a BL csoportkörébe, ahol román együttes ezt megelőzően utoljára az 1996-97-es idényben szerepelt, a legutóbbi szezonban pedig a bajnok CFR Clujnak már selejtezőt sem kellett játszania - ráadásul az ezüstérmes Steaua is kiharcolta a szereplést.

Forrás: MTI

Az Újpest-Steaua párharc is azt mutatta, a román klubfutball előrébb tart a magyarnál

A román klubok tehát szorgalmasan gyűjtögették a pontokat, így jelenleg az UEFA aktuális ranglistáján az ország a nyolcadik helyen áll, megelőzve többek között Portugáliát vagy Hollandiát. A CFR Cluj sikere is jelzi, hogy a bajnokság is sokkal kiegyensúlyozottabb lett, és már egyáltalán nem a fővárosi csapatok uralják a mezőnyt. Tavaly a kolozsváriak nyerték a bajnokságot, idén pedig az Unirea Urziceni lett az aranyérmes - vagyis ezzel a klubbal is találkozhatunk majd a Bajnokok Ligája csoportkörében. A két egyesületben közös, hogy egyaránt valódi tulajdonossal rendelkeznek: a CFR Pászkány Árpád, míg az Unirea Dumitru Bucsaru tulajdonában van.

A fentiek valamennyire magyarázatot adnak arra, hogy a Budapestre érkezett keret miért többnyire otthon szereplőkből áll. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy néhány sztár különböző okok miatt eleve nem kapott meghívót: hiányzik például Adrian Mutu, Razvan Rat, Stefan Radu, Cristian Sapunaru vagy Nicolae Dica, akik egyaránt légiósként játszanak, és alaphelyzetben ott szoktak lenni a keretben.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a válogatott élére nemrégiben került új szövetségi kapitány, hiszen Victor Piturcát a vb-selejtezőkön való gyenge szereplés miatt áprilisban menesztették. Utódja Razvan Lucescu, aki eddig csak egy mérkőzésen ült a nemzeti csapat kispadján: júniusban Litvánia ellen, és azt a találkozót a románok meg is nyerték Ciprian Marica góljával. A gárda azonban így is csak ötödik helyen áll a selejtezőcsoportjában, Szerbia, Franciaország, Ausztria és Litvánia mögött, és kicsi az esélye, hogy kiharcolja a dél-afrikai szereplést.

Ezt maguk a románok is elismerték, hiszen Lucescu a kinevezésekor kijelentette: "Egyértelmű, hogy a célom egy ütőképes csapat kialakítása a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőire". Ahhoz ugyanis, hogy a románok kijussanak a 2010-es vébére, már nem lenne szabad hibázniuk, viszont még pályára lépnek Franciaországban és Szerbiában is.

Nem véletlen tehát, hogy Lucescu három újoncot is meghívott a budapesti találkozóra, és rajtuk kívül még tíz olyan focista van a keretben, aki tíznél kevesebb válogatott mérkőzéssel rendelkezik. Az Európa Ligában az Újpestet búcsúztató Steaua Bucurestiből ketten kaptak meghívót, de jellemző, hogy hét román klub képviselteti magát a keretben.

A román keret:

Danut Comankapus1979. március 28.FC Brasov10-
Costel Pantilimonkapus1987. február 1.FC Timisoara2-
Ciprian Tatarusanukapus1986. február 9.Steaua Bucuresti--
Ovidiu Dananaehátvéd1985. augusztus 26.Universitatea Craiova--
Vasile Mafteihátvéd1981. január 1.Unirea Urziceni41
Mirel Radoihátvéd1981. március 22.Al-Hilal531
Cristian Chivuhátvéd1980. október 26.FC Internazionale643
Dorin Goianhátvéd1980. december 12.Palermo275
Marius Constantinhátvéd1984. október 25.Rapid Bucuresti3-
Mihai Nesuhátvéd1983. február 19.FC Utrecht5-
Bogdan Maraközéppályás1977. szeptember 29.CFR Cluj81
Mihai Romanközéppályás1984. november 16.FC Brasov1-
Iulian Apostolközéppályás1980. december 3.Unirea Urziceni1-
Paul Codreaközéppályás1981. április 4.AC Siena391
Tiberiu Ghioaneközéppályás1981. június 18.Dinamo Kijev121
Costin Lazarközéppályás1981. április 24.Rapid Bucuresti8-
Maximilian Nicuközéppályás1982. november 25.Hertha BSC1-
Romeo Surduközéppályás1984. január 12Steaua Bucuresti--
Ciprian Maricacsatár1985. október 2.VfB Stuttgart3212
Ionel Danciulescucsatár1976. december 6.Dinamo Bucuresti72
Gheorghe Bucucsatár1980. április 8.FC Timisoara132


Szövetségi kapitány: Razvan Lucescu.

A játékos neve után posztja, születési ideje, csapata, válogatottságainak, illetve a válogatottban szerzett góljainak száma olvasható.

www.global-soccer.eu