Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik az év legfontosabb FIFA-rendezvénye, a 20 éven aluliak világbajnoksága, amelyen a magyar válogatott is szerepel. A mieink célja a csoportból való továbbjutás, ami az ellenfeleket tekintve egyáltalán nem lehetetlen feladat. A torna legnagyobb favoritjának a spanyol csapat számít, pedig legnagyobb csillaga Bojan Krkic ott sem lesz Egyiptomban.

A magyar válogatott legutóbb 12 éve szerepelt ilyen rangos eseményen: az 1997-es U20-as világbajnokságon Malajziában, de mindhárom csoportmérkőzését elveszítette - igaz, az ellenfelek között volt a későbbi győztes Argentína is.

Most a sorsolás sokkal kedvezőbb, hiszen a leendő ellenfelek egyike sem különösebben erős. A csoportbeosztás ugyanakkor nagyon veszélyes is, mert bár papíron Honduras, Dél-Afrikai Köztársaság és az Egyesült Arab Emírségek válogatottja egyaránt verhetőnek tűnik, a korosztályos tornákon az egzotikus országok együttesei jól szoktak szerepelni.

A FIFA honlapján olvasható beharangozó szerint az Emírségek elleni 90 perc lesz a csoport kulcsmérkőzése: mivel ez a meccs az utolsó körben lesz, bízzunk benne, hogy maximum az első hely lesz a tét, a többi ellenfelet veri mindkét csapat.

A magyarok Hondurasszal kezdenek, és elméletileg ez lehet a legkönnyebb találkozó, a közép-amerikaiak ugyanis a csoport leggyengébb csapatának tűnnek. Két kivételtől eltekintve valamennyi játékosuk otthon szerepel, és az is beszédes, hogy amikor legutóbb ott voltak a junior-világbajnokságon (2005-ben), akkor pont nélkül, 0-15-ös gólkülönbséggel végeztek.

A csoport utolsó csapata a Dél-Afrikai Köztársaságé. Az afrikaiak közül elsősorban a Hollandiában légióskodó Kermit Erasmus lehet veszélyes: a csatár a Feyenoord futballistája, de a nyáron kölcsönadták az Excelsior Rotterdamnak, amelynek színeiben a holland második vonalban három gólt ért el.

Összességében véve azonban elmondható, hogy ha a mieink csoportjából bármelyik gárda bejutna az elődöntőbe, hatalmas meglepetés lenne - reméljük, Németh Krisztiánék okozzák majd a torna szenzációját. Erre azért is nagyobb az esély, mert a szokásoknak megfelelően a viadalról rengeteg olyan sztár hiányzik majd, aki életkora alapján pályára léphetne Egyiptomban: Alexandre Pato, Mario Balotelli, Davide Santon, Theo Walcott, Jack Wilshere vagy Timo Gebhart, akik közül néhányan már hazájuk nagyválogatottjában is bemutatkoztak.

Van, aki eleve szóban sem került az U20-as csapatban (ebbe a kategóriába tartozik Pato, Balotelli, Walcott és Santon is), másokat pedig klubjuk nem engedett el. A junior-világbajnokság ugyanis nem szerepel a FIFA hivatalos versenynaptárában, így a német, az olasz, illetve az angol klubok keresztülvitték akaratukat a szövetségnél.

A spanyoloknál azonban egyetlen kivételtől eltekintve mindenki ott van a keretben. A hiányzó Bojan Krkic, akit ugyan Luis Milla szövetségi kapitány az FC Barcelona fenyegetése ellenére (a katalánok kijelentették: amennyiben a csatárt kiviszik Egyiptomba, a Nemzetközi Sportbírósághoz fordulnak) meghívta a támadót, sőt, az első nevezési listán ott volt a neve.

Azonban alighogy megérkezett a válogatott edzőtáborába, sérültet jelentett, és ezt a válogatott orvosai is megerősítették - így lekerült a listáról. A spanyol együttes így is hemzseg az olyan labdarúgóktól, akik rendszeresen játszanak a Primera Divisiónban: az Atlético Madrid kapusa, Sergio Asenjo; az Osasuna védője, César Azpilicueta, az FC Barcelona által a Sporting Gijónnak kölcsönadott középhátvéd, Alberto Botía; a Getafe csatára, Dani Parejo; vagy éppen a Valenciából a Celta Vigóhoz irányított Aaron Nigúez fiatal kora ellenére is rutinosnak mondható.

A legnagyobb sztár pedig Krkic hiányában az a Fran Mérida, aki az Arsenalban Arsene Wenger keze alatt pallérozódik, és már az első csapatban is bemutatkozott.

A tornára Európa-bajnokként utazó németek a tavalyi kontinensviadalhoz képest több kulcsemberükre sem számíthatnak (Gebhart mellett hiányzik Savio Nsereko és Marcel Risse sem, klubjuk egyiküket sem engedte el), de ettől függetlenül ott vannak az esélyesek között. Horst Hrubesch csapata ugyanis még így is rendkívül erős, a focisták nagy részének már van Bundesliga-rutinja. A keretben jó néhány külföldi származású labdarúgó akad: a csatár Richard Sukuta-Pasu kongói, Semih Ardiyek és Cihan Kaptari törökök, David Vrzogic és Mario Vrancic pedig délszláv gyökerekkel rendelkezik.

Európából még Anglia, Olaszország és Csehország lesz ott a tornán - ám előbbi két ország a korosztályos viadalokon nem szokott remekelni, és megint legjobbjaik nélkül lépnek majd pályára. Jellemző, hogy az angolok két 17 éves labdarúgót is kivittek Egyiptomba, és az olaszoknál is alig van játékos, aki már játszott volna a felnőttek között (Alberto Paloschit és Stefano Okaka Chukát klubjuk nem engedte el). Persze ettől függetlenül még ezek a válogatottak is ott lehetnek a végelszámolásnál - ám saját esélyeiket csökkentették azzal, hogy engedtek a kluboknak.

A legutóbbi hét világbajnokságból ötöt az argentinok nyertek (1995, 1997, 2001, 2005, 2007) - akik azonban most ki sem jutottak a tornára, így Dél-Amerikából elsőként a brazilokat kell említeni. Ők csak a hazaiakra építenek, így aztán a torna egyben kirakatnak is számít az ifjú titánok számára.

Forrás: AFP

A brazil drukkerek elsősorban a Gremio játékmesterétől, Douglas Costától várnak nagyon sokat. Őt Ronaldinhóhoz szokták hasonlítani - no nem a mostanihoz, Kissé szokatlan módon a braziloknál a támadósor tűnik a leggyengébbnek: a hivatalos lista szerint csak három csatárt vittek magukkal Egyiptomba, igaz, Alan Kardecet hatalmas tehetségnek tartják. Érdemes lesz odafigyelni Uruguayra, ahol a karmester Nicolás Lodeiro, illetve a Palermóban légióskodó csatár, Abel Hernández lehet a vezéregyéniség.

Az afrikai országok közül az U20-as vébéken Nigéria a legsikeresebb, de válogatottja most a korábbinál gyengébbnek tűnik - igaz, ott van a soraiban az a Sone Aluko, aki akár Angliát is képviselhetné a tornán. A csatár ugyanis rendszeresen játszott a korosztályos angol válogatottakban (elvégre Londonban született), tavaly azonban úgy döntött, hogy mégis inkább a nigériai együttest választja.

A kameruniak és a ghánaiak pedig már a nevek szintjén is igyekeznek megijeszteni az ellenfeleket: az egyik gárdában Eto'o, másikban pedig Ayew szerepel. Előbbi az Internazionale támadójának, Samuel Eto'ónak az öccse, David; utóbbi pedig az egykori afrikai Aranylabdás Abedi Pelé fia.

A beosztás:
A csoport: Egyiptom, Trinidad és Tobago, Paraguay, Olaszország
B csoport: Nigéria, Venezuela, Spanyolország, Tahiti
C csoport: Egyesült Államok, Németország, Kamerun, Koreai Köztársaság
D csoport: Ghána, Üzbegisztán, Anglia, Uruguay
E csoport: Brazília, Costa Rica, Csehország, Ausztrália
F csoport: Egyesült Arab Emírségek, Dél-Afrikai Köztársaság, MAGYARORSZÁG, Honduras

A magyar csapat mérkőzései:

Szeptember 27., 21.30: Honduras - Magyarország
Szeptember 30., 18.45: Magyarország - Dél-Afrika
Október 3., 18.45: Magyarország - Egyesült Arab Emírségek

A további program:

Nyolcaddöntő: október 5-7.
Negyeddöntő: október 9-10.
Elődöntő: október 13.
A harmadik helyért: október 16.
Döntő: október 16.



www.global-soccer.eu