Vágólapra másolva!
Gera Zoltán furcsa távozása a válogatottól felkorbácsolta a kedélyeket, pedig nemzetközi szinten egyáltalán nem szokatlan, hogy fegyelmi okokból eltiltsanak valakit a nemzeti csapattól - legyen szó akár a válogatott legjobbjáról is. A vb-selejtezők során is több példa akadt erre, igaz, általában súlyosabb vétség miatt, mint egy ötperces késés.

A dél-amerikai vb-selejtezőkön Peru végzett az utolsó helyen, ami korántsem meglepő, hiszen a válogatott a sorozat nagy részében nem számíthatott két talán legjobb játékosára, az egyaránt a Bundesligában légióskodó Claudio Pizarróra és Jefferson Farfánra. A két futballista nem sérülés miatt hiányzott a nemzeti csapatból, a szövetség elöljárói döntöttek úgy, hogy nem tartanak rájuk igényt. Az ok: Pizarróék a 2007. november 18-án játszott Brazília elleni mérkőzés után (a válogatottban szintén alapembernek számító Santiago Acasietével és Andrés Mendozával együtt) egész éjszaka buliztak jó néhány könnyűvérű hölgy társaságában.

A szövetség bizottsága az eset kivizsgálása után úgy döntött, hogy a négy játékost másfél évre eltiltja a válogatottságtól, vagyis gyakorlatilag a vb-selejtezőkön nem játszhatnak. Pizarro tagadta, hogy részt vett volna bármilyen bulizásban, olyannyira, hogy a nemzetközi sportbíróság elé vitte az esetet, amely neki adott igazat. A CAS szerint a perui szövetség megfelelő bizonyíték nélkül büntette meg a csatárt, ráadásul a szankció nem felelt meg saját fegyelmi szabályozásának. Pizarro azonban ennek ellenére azóta sem játszott a válogatottban. Mint elmondta, csak akkor tér vissza a csapathoz, ha leváltják a szövetség vezetőségét, illetve a kapitányt, José del Solart - véleménye szerint a szakember jól tudta, hogy nem követett el semmilyen fegyelmi vétséget.

Chilében már megbocsátóbbak voltak, és a válogatott ki is jutott a 2010-es világbajnokságra. Pedig a 2007-es Copa Américát követően úgy tűnt, hogy a csapat jó ideig nem számíthat több alapemberére sem, mivel a torna ideje alatt Reinaldo Navia, Jorge Valdivia, Pablo Contreras, Rodrigo Tello, Jorge Vargas és Álvaro Ormeno botrányt okozott a csapat szálláshelyén, részegen dorbézolva ünnepelték a továbbjutást. A szövetség az érintetteket a torna után 20 mérkőzésre eltiltotta a válogatottól, amellyel gyakorlatilag kizárta volna a játékosokat a vb-selejtezőkből. Csakhogy a büntetés felének leteltekor a labdarúgók (Ormeno kivételével) írtak egy nyílt levelet, amelyben elismerték bűnösségüket és bocsánatot kértek viselkedésükért, a szövetség pedig erre várva azonnal megbocsátott, már csak azért is, mert a csapatnak szüksége volt a focistákra.

Európában a cseheknél okozott nagy botrányt, amikor a Szlovákia elleni, hazai vb-selejtezőt követően (amely tulajdonképpen megpecsételte a válogatott sorsát) hat futballista is meglátogatott egy ismert prágai szórakozóhelyet, ahol állítólag prostituáltakkal múlatták az időt reggelig. A hat játékost (Milan Baros, Radoslav Kovác, Martin Fenin, Marek Matejovsky, Václav Sverkos és Tomás Ujfalusi) egyaránt eltiltották, mire Ujfalusi, aki csapatkapitány volt, le is mondta a válogatottságot. Nyáron aztán a szövetségi kapitány, Iván Hasek Barosnak és Sverkosnak megbocsátott, ők azóta ismét játszhattak a nemzeti együttesben, a többiek viszont nem.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ibrahimovicot is hazaküldték már

Skóciában is gondolkozás nélkül kitették a válogatottból a csapatkapitányt, amikor nem megfelelően viselkedett. A Rangers csillaga, Barry Ferguson egyik társával, Allan McGregorral együtt kirúgott a hámból a Hollandia elleni világbajnoki selejtezőt követően áprilisban, mire a szakvezető, George Burley a pár nappal későbbi, Izland elleni mérkőzésen mindkettejüket a kispadra ültette. Úgy tűnt, ezzel lezárul az ügy, a focisták elfogadták a büntetést, ám a kispadon ülve mindketten "mutogattak" a szakmai stábnak, a Nagy-Britanniában erős sértésnek számító V-jelet formálva (a középső- és a mutatóujjat V alakban tartva, tenyérrel az arc felé). Ez már sok volt a szövetségnek is, mindkét renitenst örökre eltiltották a válogatottságtól, Fergusontól klubjában is elvették a csapatkapitányi karszalagot. A focisták hiába írtak nyílt levelet, amelyben mélyen megbánták az esetet, és elnézést kértek a történtekért, a szövetségnél azóta is nemkívánatos személyek.

Svédországban Zlatan Ibrahimovic vállalt önkéntes száműzetést egy rövid időre. 2006 szeptemberében, a Liechtenstein elleni Eb-selejtező előtt Olof Mellberggel és Christian Wilhelmssonnal együtt megszegte a válogatott házirendjét (elment egy szórakozóhelyre), amiért hazaküldték - mire Ibra kijelentette, hogy lemond a válogatottságról. Mellberg és Wilhelmsson már a következő selejtezőn is pályára lépett, miután elnézést kértek, de Ibrahimovic csak fél évvel később tért vissza a nemzeti tizenegybe, miután a háromkoronások nélküle is legyőzték Spanyolországot és Izlandot.

A német válogatott történetében arra is akadt példa, hogy egy klasszis játékost nagy tornáról küldtek haza. Stefan Effenberg alapembernek számított a Nationalelfben, és az 1994-es világbajnokságon is kezdő volt mindhárom csoportmeccsen. A Koreai Köztársaság ellen azonban a 75. percben lecserélték, és amikor a drukkerek kifütyülték őt (a németek azért voltak elégedetlenek, mert a dél-koreaiak háromgólos hátrányból felállva szépítettek, és egyre csökkentették a különbséget), Effe a középső ujját feltartva bemutatott a nézőknek. A kapitány, Berti Vogts a szövetséggel egyeztetve nem csak hogy hazaküldte Effét, hanem a válogatottságtól is eltiltotta, más kérdés, hogy az 1998-as vébé után Erich Ribbeck két meccsre ismét meghívta Effenberget.