Vágólapra másolva!
Franciaország hosszabbítás után, Szlovénia idegenben rúgott góllal, Portugália pedig kettős győzelemmel jutott ki a labdarúgó-világbajnokságra. A franciák egy szabálytalan góllal gyűrték le az íreket, Thierry Henry ugyanis egyértelműen kezezett, mielőtt gólpasszt adott William Gallasnak. A szlovénok az oroszok kárára harcolták ki a továbbjutást, míg a portugálok a selejtezők meglepetéscsapatát, a bosnyákokat verték oda-vissza.

európai vb-pótselejtező, visszavágó:
Bosznia-Hercegovina - Portugália 0-1 (0-0)
gól:
Raúl Meireles (56.)
piros lap: Salihovic (78.)
továbbjutott: Portugália, 2-0-s összesítéssel

A hátrányban lévő bosnyákok mezőnyfölényben játszottak, mégis a portugálok előtt adódott az első nagy helyzet, de Raúl Meireles tíz méterről lábon lőtte Hasagic kapust Thiago sarkazós passza után. A második félidő elején is Hasagic kellett ahhoz, hogy maradjon a 0-0, a hazai kapus Nani jobbos löketét védte lábbal.

Az 56. percben nagyon nehéz helyzetbe kerültek a bosnyákok: Nani passza után Raúl Meirelesnek az is belefért, hogy igazítson egyet, mielőtt jobbal kilőtte volna a jobb alsó sarkot.


A 69. percben Paulo Ferreira mentett nagyot, ha nem vágja ki a labdát, Dzeko alighanem egyenlített volna. Pjanic is közel állt az egyenlítéshez, de 35 méteres szabadrúgását Eduardo kitolta a léc alól, aztán megfogyatkozott a hazai csapat, amikor Salihovicot reklamálásért kiszórta az olasz Rosetti.

Ez már sok volt a bosnyák nézőknek, dobálni kezdtek, és az egyik partjelzőt sikerült is fülön találni, de rövid szünet után folytatódott a játék. A lényeg azonban már nem változott, Portugália kettős győzelemmel jutott ki a vébére.

Szlovénia - Oroszország 1-0 (1-0)
gól:
Dedic (44.)
piros lap: Kerzsakov (66., Oroszország), Zsirkov (92., Oroszország)
továbbjutott: Szlovénia, 2-2-es összesítéssel, idegenben rúgott góllal

Gyorsan kedvező helyzetbe kerülhettek volna a szlovénok, Novakovic játszotta ki a lesre apelláló védőket, de gyenge gurítását Akinfejev könnyen fogta.

Ignasevics már közelebb járt a gólhoz, igaz, az orosz védő saját kapufájára tolta mellel a labdát Kirm beadása után. A félidő derekán megint Novakovic került helyzetbe, de ismét Akinfejevet találta el a háló helyett.

A félidő végén megszerezte vezetést Szlovénia, Birsa jobboldali beadása után Dedic talált az orosz kapuba, ami az idegenben szerzett gól miatt továbbjutást ért a hazaiaknak.


Guus Hiddink két szünetbeli cserével próbálta felrázni csapatát, de az egyik csere nem igazán jött be, Kerzsakov ugyanis a 66. percben piros lapot kapott, mert megrúgta Handanovic kapust. A visszajátszás után lehetett vitatkozni az eseten, mert Kerzsakov rúgómozdulata a labdára irányult, de a norvég bírót ez nem hatotta meg.

Kerzsakov kiállítása:


A 92. percben Zsirkov is kiszállt, megkapta második sárga lapját, Akinfejev pedig majdnem összeverekedett a szlovén cserékkel. Az oroszok a 93. percben kilenc emberrel is majdnem egyenlítettek, de Valerij Berezuckij becsúszva elrúgta keresztbe a labdát, a másik kapunál meg Novakovic csinált meg eggyel több cselt a kelleténél.

Szlovéniának ez is belefért, az 1-0-s hazai siker azt jelenti, hogy dél-nyugati szomszédaink 2002 után másodszor lesznek ott a vébén, Hiddink pedig először bukott el pótselejtezőt aktuális csapatával.

Franciaország - Írország 1-1 (0-1, 0-1, 1-1) - hosszabbítás után
gól:
Gallas (103.), illetve Robbie Keane (33.)
továbbjutott: Franciaország, 2-1-es összesítéssel

Korán kényszerű cserét kellett végrehajtania a franciáknak, Escude saját társával, Evrával ütközve sérült meg, hordágyon vitték le, Squillaci jött a helyére. Tízezer ír drukker fogta a fejét a Stade de France-ban: jobboldali beadás után Doyle fejelt mellé tiszta helyzetben.

Ugyanezek a drukkerek a 33. percben már örömmámorban úsztak, amikor Kilbane passzolt Duffhoz, aki Keane-t találta meg, a csapatkapitány pedig precízen fejezte be a támadást, amivel az írek ledolgozták a hátrányt. A második félidőben rákapcsoltak a franciák, de Henry próbálkozását Given védte, a túloldalon Duff tüzelt egy védő szorításában, Lloris lábbal hárított.


A rendes játékidő végén maradt a 0-1, így jöhetett a hosszabbítás. A túlóra elején Anelka villant, de a Chelsea-csatár lapos lövése elsuhant a jobb sarok mellett. Aztán megint Anelka volt az egyik főszereplő, aki átesett az eléfekvő Givenen, de a bíró se büntetőt nem ítélt, se Anelkának nem adott sárgát színészkedésért.

Három perccel később Govou lekészítése után Henry talált a hálóba, de les miatt nem örülhetett. A 103. percben újabb vitatott ítélet borzolta a kedélyeket, egy előreívelés után Henry egyértelműen kézzel vette le a labdát, majd az alapvonalról Gallashoz passzolt, aki két lépésről a hálóba fejelt, az írek hiába tiltakoztak, a gól érvényes volt, legalábbis a svéd bíró szerint...


A franciák ezzel kiszenvedték magukat a vébére, de az esetnek biztosan lesz folytatása, igaz, az íreken valószínűleg az sem segít majd.