Vágólapra másolva!
A John Terry körüli botrány az angol sajtóban még a hét végi, Arsenal-Manchester United szuperrangadót is háttérbe szorította, és Angliában jelenleg szinte mindenki azt találgatja, hogy a Chelsea védője megtarthatja-e a csapatkapitányi karszalagot a válogatottban. Terry lemondana a csapatkapitányságról a válogatott érdekében, de a végső döntést Fabio Capello szövetségi kapitány hozza majd meg.

Az angol bulvársajtóban mindennapos témát szolgáltatnak a labdarúgók nőügyei és botrányai, ezek azonban csak a legritkább esetben befolyásolják egy játékos csapaton belüli megítélését, szerepét.

John Terry is gyakori szereplője a pletykalapoknak: 2004-ben és 2005-ben többször is megjelent róla, hogy megcsalta párját, Toni Poole-t, aki akkor még csak a menyasszonya volt. A 2007-ben házasságot kötött párnak ikrei születtek, Terry pedig több interjúban is megfogadta, hogy tanult korábbi hibáiból, többé nem lesz hűtlen.

Magánélete azonban továbbra sem volt mentes a botrányoktól (2008 márciusában megbüntették, mert mozgássérülteknek fenntartott helyen parkolt; tavaly pedig állítólag pénz fogadott el azért, mert körbevezetett szurkolókat a Chelsea edzőpályáján), szüleivel is akadtak problémák (édesanyját bolti lopással, édesapját pedig kábítószer-kereskedelemmel vádolták), de minden jel arra mutatott, hogy tökéletes kapcsolatban él feleségével.

Mint kiderült, ez korántsem volt így. Az egyik bulvárlap, a News of the World január elején tudomást szerzett arról, hogy Terrynek viszonya volt korábbi csapattársa és jó barátja, Wayne Bridge volt partnerével, a fehérneműmodell Vanessa Perroncellel. Bridge és Perroncell csak tavaly decemberben szakítottak (közös gyermekük is van), sőt, a hírek szerint Terry felesége, Toni is jó kapcsolatban volt Vanessával.

Terrynek jogi úton sikerült elérnie, hogy az információt nem közölhették, de az érintett bulvárlap fellebbezett, és január 29-én a fellebbviteli bíróság döntése feloldotta a tiltást, így a szombati újságok már Terryvel voltak tele. Akadt olyan lap, amely azt is tudni vélte, hogy a házasságtörő kapcsolatból gyermek is született volna, azonban Terry meggyőzte Perroncelt, hogy vetesse el a magzatot.

Az, hogy egy válogatott labdarúgó csalja a feleségét, még nem okozott volna ekkora felháborodást Angliában (elvégre korábban Rio Ferdinandról, Ashley Cole-ról és David Beckhamről is jelentek meg ilyen pletykák, hogy csak a legismertebb játékosokat említsük), azonban itt többről volt szó. Egyrészt Terry a nemzeti tizenegy csapatkapitánya, másrészt pedig egy másik válogatott is érintett az ügyben. Nem csoda, hogy a közvélemény nagy része úgy véli, hogy Fabio Capellónak el kellene vennie a csapatkapitányi karszalagot Terrytől.

"Ez nem egy kis ügy. Mindenki olvasta az újságokat, és mindenkinek megvan a véleménye az esetről, a többi focistának is. Márpedig egy csapatban olyan nem viselheti a karszalagot, akit a társai nem tisztelnek, elítélik tettét. Nem csak arról van szó, hogy egy játékost hűtlenségen érték. Általában ezek a sztorik egy hét után elcsendesednek, ám itt több történt: Terry a barátját és a társát árulta el, ami súlyos következményekkel járhat a csapategységre" - jelentette ki például az egykori kiváló középpályás, Paul Ince, aki maga is volt a válogatott csapatkapitánya.

Ráadásul a jelek szerint a játékosok többsége is így érez, azaz Bridge mellett áll. A Manchester Cityből többen is "Team Bridge" feliratú pólót viseltek a mezük alatt a hét végi, Portsmouth elleni bajnokin - többek között a szintén válogatott Gareth Barry is. Sőt, olyan cikkeket is lehetett olvasni a bulvárlapokban, hogy többen is felhívták Bridge-et, és a támogatásukról biztosították - közöttük volt állítólag Rio Ferdinand és Frank Lampard is. Terry teljesítményén mindenesetre nem lehetett érezni semmit, sőt, szombaton éppen ő fejelte a Chelsea győztes gólját a Burnley ellen. A találatot követően azért rendkívül visszafogott volt, gólörömről egyáltalán nem lehetett beszélni.

Forrás: [origo]

Vanessa Perroncel

A londoniak edzője, Carlo Ancelotti elmondta, hogy nem foglalkozik az üggyel, neki csak az a fontos, amit Terry a pályán nyújt. "Johnnak megvan a magánélete, és azt neki kell kontrollálnia. Az én dolgom a csapat összeállítása, és John továbbra is kapitány marad. A játékosok is bíznak benne, és azt hiszem, a klubnál mindenki maximálisan támogatja őt és a családját" - nyilatkozta az olasz mester. Honfitársa, a válogatottat irányító Fabio Capello viszont hallgat, legalábbis egyelőre. A szakember csütörtökön tér vissza Angliába, és az FA közleménye szerint hamarosan döntést hoz arról, hogy Terry maradhat-e csapatkapitány - mégpedig futballszakmai és nem erkölcsi szempontok alapján.

Effenberg és Larios is elszerette a csapattárs feleségét

A sportág történetében nem találni hasonló esetet, amit Capello esetleg példának vehetne. A legismertebb talán a francia Jean-Francois Lariosé, aki az AS Saint-Etienne középpályásaként együtt futballozott Michel Platinivel. Larios, akit 1980-ban az év játékosának választottak Franciaországban, bekerült az 1982-es vb-keretbe is, de az első csoportmérkőzés után egy ideig nem játszatták, mert kiderült, hogy viszonya volt Platini feleségével, Christele-lel.

A franciák Larios nélkül is eljutottak az elődöntőig, ahol drámai körülmények között, tizenegyesekkel kaptak ki az NSZK-tól - a bronzmeccsen Platini nem játszott, Larios viszont igen. Később viszont soha nem szerepelt a válogatottban, a következő idényben a Saint-Etienne-ben is kevés lehetőséget kapott: karrierje innentől kezdve hanyatlani kezdett, bár még egészen 1988-ig futballozott.

Az 1998-as világbajnokság előtt az Egyesült Államok válogatottjánál történt hasonló eset - de ez csak utólag derült ki. Akkor érthetetlen volt, hogy a szövetségi kapitány, Steve Sampson miért hagyta ki a keretből a csapatkapitány John Harkest. A szakvezető azzal indokolta döntését, hogy Harkes már nem alkalmas a vezető szerepre - a közelmúltban aztán egy interjúban elmondta, hogy Harkes kikezdett Eric Wynalda feleségével, Amyvel, és ezért maradt otthon. A csapatnak mindenesetre nem tett jót a viszály, hiszen leszerepelt a tornán.

Németországban Stefan Effenberg okozott botrányt, amikor kiderült, hogy elszerette korábbi klubtársa, Thomas Strunz feleségét, Claudiát. A két középpályás 1998 és 2000 között játszott együtt a Bayern Münchenben: Strunz visszatérő sérülései miatt 2000 őszén visszavonult, és viszonya ezt követően romlott meg nejével, aki Effenbergnél keresett vigasztalást 2002 elején.

A viszonyt nem sokáig tudták titokban tartani, és Strunz úgy szerzett tudomást a dologról, hogy elolvasott egy sms-t, amit Effenberg Claudiának küldött. Az ügy vége az lett, hogy Strunzék elváltak, és Effenberg később feleségül vette Claudiát, akivel ma is együtt él. Pletykaszinten ugyan az is felmerült 2002 nyarán, hogy Ronaldo azért hagyta ott az Internazionalét, mert felesége, Milene Domingues intim kapcsolatba került az akkoriban szintén a csapatnál szereplő Clarence Seedorffal, ám erről bővebbet vagy az igazságot nem tudni.




A legfrissebb fejlemény, hogy Terry valószínűleg felajánlja a lemondását, hogy ezzel segítsen Capellónak megoldani a mostani feszült helyzetet, korántsem biztos azonban, hogy a szövetségi kapitány elfogadja a lemondást.

Capellónak azt is figyelembe kell vennie, a többi játékos hogyan vélekedik Terryről, valamint azt is, hogy ki vehetné át a csapatkapitányi karszalagot. A fogadóirodák Steven Gerrardot tartják a legesélyesebbnek, de sokak szerint Wayne Rooney lehet az új kapitány. A csatárról maga Capello is elismerően nyilatkozott a napokban. "Rooney rengeteget fejlődött az elmúlt két évben, és ebben a szezonban igazi vezéregyéniség a Manchester Unitedben" - mondta a szövetségi kapitány.