Vágólapra másolva!
Vasárnap délben tartják a varsói Kultúra és Tudomány Palotájában a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását. Szombati sajtóértekezletén Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) francia elnöke kijelentette, szívesen látná, ha Franciaország és Írország egy csoportba kerülne a selejtezőkben. Az angol újságírók viszont alaposan kiborították, mert a Terry-ügyről szerettek volna véleményt kicsikarni belőle.

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Varsóból

Az 1955-ben épült monumentális, a moszkvai Lomonoszov egyetem és az Ukrajna szálló épületére hajazó, szocreál palota konferenciatermében Michel Platini, az UEFA elnöke és Gianni Infantino főtitkár fogadta az újságírók kérdéseit, melyek közül egyik-másik igencsak kiborította az európai szövetség első emberét.

Platini bevezetőjében elmondta: elfogadták az Eb hivatalos logóját, előzőleg látogatást tettek mindkét rendező országban, s véglegesítették a nyolc helyszínt - Varsót, Gdanskot, Poznant és Wroclawot Lengyelországban, illetve Kijevet, Harkovot, Donyecket és Lvovot Ukrajnában.

"Biztos vagyok benne, hogy nagy siker lesz az Európa-bajnokság, s bár nem lehet eltitkolni a problémákat, két nagy területű és népességű országról van szó, amelyek megbirkóznak majd a kihívással" - hangsúlyozta Platini.

A vasárnap déli sorsoláson, amelyen az 53 tagországból 51 vesz részt hat darab hatos és három darab ötös csoportot alkotnak, a két házigazda értelemszerűen nem selejtez. A kvalifikációs sorozat szeptemberben kezdődik, a meccsnapok pénteken vagy szombaton, illetve kedden lesznek.

Az UEFA végrehajtó bizottságának döntése alapján politikai okok miatt Grúziát és Oroszországot, illetve Örményországot és Azerbajdzsánt nem sorsolhatják ugyanabba a csoportba. A döntő helyszíne mindenképpen Kijev lesz, a negyeddöntőkről még nem született döntés. Sok függ attól, hol készülnek el a repülőtérrel, és hogyan oldódnak meg a logisztikai problémák, merthogy azok most még vannak bőséggel.

"Izgalmas kaland, izgalmas kihívás a lengyel-ukrán közös rendezés, de nincs kétségem afelől, hogy minden jól alakul majd" - bizakodott Platini.

Az angol sajtó megjelent képviselői folyvást azt feszegették, vajon Platini miként vélekedik arról, hogy Fabio Capello, az angol válogatott menedzsere leváltotta John Terryt a kapitányi posztról, amiért az összeszűrte a levet játékostársa, Wayne Bridge barátnőjével. Amikor már negyedszer tették fel ugyanazt a kérdést, az UEFA elnöke kissé elvesztette a fejét, és bajusza alatt a következőt dörmögte: "Teszek az angolok privát problémájára", majd immár hangosan ezt mondta: "Itt Varsóban az Eb sorsolását rendezzük, nem hinném, hogy a jelen lévő félszáz ország képviselőit ez a kérdés tartaná lázban."

Az is felvetődött, hogy vajon Martin Hansson, a francia-ír vb-selejtezőn Thierry Henry kezezése felett elsikló svéd játékvezető miért bíráskodhat a dél-afrikai vb-n. Platini nem hibáztatta a bírót, azt mondta, nem láthatta az esetet, különben is, számos más meccsen kiválóan látta el feladatát. Platini annak a véleményének is hangot adott, hogy miközben a kosárlabdában, a hokiban megnövelték a bírók számát, a futballban időtlen idők óta hárman bíráskodnak, s bizony eljött az ideje a létszámnövelésnek.

Végül megkérdezték az UEFA főnökét: mit szólna ahhoz, ha összesorsolnák vasárnap hazáját Írországgal. "Őszintén?" - kérdezett vissza Platini. "Szeretném. Ez nagyszerű lenne. De nem én húzom ki holnap a golyókat, még csak a futball nagyköveteként sem segédkezem, erre ott lesz Andrzej Szarmach, Grzegorz Lato, Oleg Blohin és Andrij Sevcsenko. De örülnék, ha összesorsolnák a két országot."