Vágólapra másolva!
A focivébére készülő Anglia 3-1-re legyőzte Mexikót hazai pályán, míg a szintén Dél-Afrikába készülő portugálok gólnélküli döntetlent játszottak a Zöld-foki Köztársasággal hétfő este.

Anglia a Chelsea-játékosok kivételével teljes kerettel fogadta a Wembley-ben Mexikót. Az első percekben a vendégek játszottak bátrabban és veszélyesebben, Franco még helyzetbe is került, de a West Ham játékosa nem lőtt pontosan. Osorio összefejelt Gerrarddal, a liverpooli járt rosszabbul, felszakadt a bőre, le kellett vonulnia, amíg elállították a vérzést.

Anglia Ledley King fejesével szerzett vezetést, a tottenhames hat éve, egy Portugália elleni barátságos meccsen talált be a válogatottban. Mexikó válaszolhatott volna, egy Dos Santos-Vela összjáték végén utóbbi ziccerbe került, de Green bravúrral hárított. Két percre rá Salcido csavart a kapufára.

Mexikói helyett angol gól született: Rooney erős fejesét még kiütötte Perez, Crouch azonban kéz- és lesgyanús megmozdulás végén megduplázta az előnyt. Ahogy az első gólnál, ezúttal is Gerrard készített elő. Válaszul Vela újabb nagy helyzetét ismét védte Green. Félidő vége előtt csak összejött egy gól a vendégeknek: a már lecserélésre készülődő, sántikáló Franco kotorta be a Marquez fejese után kipattanó labdát.

Fordulás után rögtön újabb gólt lőtt Anglia: Glen Johnson a balszélről indulva tologatta befelé a labdát, majd úgy csavart a hosszú fölsőbe, ahogy Robben szerette volna a BL-döntőn.

A 67. percben Gerrard 17-ről küldött a bal kapufa mellé egy szabadrúgást, később viszont kicsit leült a meccs, bár Mexikó majdnem-helyzetekig eljutott még. Kis híján ismét büntetett Anglia: Perez a kapujából kifutva tisztázott, Rooney megcélozta az üresen maradt kaput, de Juarez kifejelte a léc alá tartó labdát. A továbbiakban elmaradtak a nagy izgalmak, Anglia hozta, a hazai pályán elvárható győzelmet.

Nagy blamázs érte a portugál válogatottat: noha többek között C. Ronaldo, Nani, Carvalho és Deco is pályára lépett (az első kettő végig is játszotta a meccset), a csapat hazai pályán 0-0-t játszott a Zöld-foki Köztársasággal. Carlos Queiroz együttese hat megnyert találkozó után "veszített pontokat". Az angol-mexikói meccshez hasonlóan ugyancsak két vb-résztvevő találkozott az Ausztrália - Új-Zéland, illetve a Japán - Dél-Korea meccsen, némi meglepetésre az utóbbin simán kikapott a házigazda.

Felkészülési mérkőzés:
Anglia - Mexikó 3-1 (2-1)
London, Wembley, 88 638 néző
gól: King (17.), Crouch (34.), G. Johnson (47.), illetve Franco (45.)
Anglia: Green (Hart, 46.) - G. Johnson, Ferdinand (Carragher, 46.), King, Baines - Walcott (Lennon, 77.), Gerrard, Carrick (Huddlestone, 62.), Milner (A. Johnson, 84.) - Crouch (Defoe, 46.), Rooney
Mexikó: Perez - Juarez, Aguilar (Barrera, 52.), Marquez, Salcido - Osorio, Torrado, Rodriguez, Dos Santos (Blanco, 72.) - Franco (Hernández, 46.), Vela (Guardado, 62.)

Ausztrália - Új-Zéland 2-1 (0-1)
gól:
Vidosic (57.), Holman (94.), illetve Killen (16.)

Japán - Koreai Köztársaság 0-2 (0-1)
gól:
Park Dzsi Szung (6.), Park Dzsu Jung (90., 11-esből)

Dél-afrikai Köztársaság - Bulgária 1-1 (1-1)
gól:
Sangweni (19.), illetve Bozsinov (31.)

Argentína - Kanada 5-0 (3-0)
gól:
Maxi Rodriguez (16., 32.), Di Maria (37.), Tévez (63.), Agüero (71.)

Portugália - Zöld-foki Köztársaság 0-0