Vágólapra másolva!
Franciaország rendezheti a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot - döntött a kontinens sportági szövetségének végrehajtó bizottsága pénteken.

A hat év múlva esedékes - immár 24 csapatos - tornáért Törökország és Olaszország is jelentkezett.

A három pályázónak pénteken délelőtt fél-fél órás keretben volt még lehetősége arra, hogy prezentációjával meggyőzze a döntéshozókat.

Az utolsó értékelésben és a szavazásban érintettség okán Michel Platini, a szervezet francia elnöke, valamint a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete nem vett részt.

A franciák a lehető legkisebb különbséggel, egyetlen szavazattal győzték le a törököket. A voksolás második fordulójában a 13 szavazásra jogosult elnökségi tag közül heten támogatták a franciákat, hatan pedig a törököket. A döntésnél sokat nyomhatott a latban, hogy a pályázók közül messze a franciák szánják a legtöbb pénzt a rendezésre, nem kevesebb, mint 1,7 milliárd eurót fordítanának négy új stadion (Lyon, Lille, Bordeaux, Nizza) felépítésére, és további hét helyszín felújítására. A franciák mellett szólt az is, hogy gazdag tapasztalatokkal rendelkeznek világversenyek rendezése terén.

Emellett az egész országban általános a rendezési szándék támogatottsága. A francia szövetség honlapján egymillió támogató szavazat érkezett egy felmérésre, a pénteki döntés előtt pedig Nicolas Sárközy államfő is igyekezett meggyőzni a végrehajtó bizottság tagjait.

"Ez nem a szövetség és nem is a liga pályázat, ez az egész francia nép pályázata" - mondta a politikus Genfben. "Mi mindannyian hiszünk benne, hogy a sport választ adhat a gazdasági krízis kihívásaira, az által, hogy a rendezés elnyerése mozgásba hozza az egész nemzetet."

Franciaország eddig négyszer volt nagy futballesemény házigazdája: 1938-ban és 1998-ban világbajnokságot, 1960-ban és 1984-ben pedig Európa-bajnokságot rendezhetett. Utóbbi vb-t, valamint kontinensviadalt is megnyerték.