Vágólapra másolva!
Az észak-koreai futballválogatott tagjainak hatórás nyilvános megszégyenítésen kellett részt venniük a sikertelen dél-afrikai vb-szereplés után, értesült a Radio Free Asia nevű, amerikai székhelyű rádióadó. A játékosoknak kritizálniuk kellett Kim Jong Hun szövetségi kapitányt, akit ráadásul kényszermunkára ítéltek.

A világbajnokságon negyvennégy évnyi szünet után szereplő Észak-Korea három vereséggel zárta a vébét, az ázsiaiak Brazíliától 2-1-re, Portugáliától 7-0-ra, Elefántcsontparttól pedig 3-0-ra kaptak ki.

A kudarc nem maradt következmények nélkül, a játékosoknak hatórás nyilvános szóbeli megaláztatást kellett eltűrniük hazaérkezésük után, amiért a vezetők szerint elárulták a kommunista rendszer ideológiai küzdelmét. Kijutott a jóból Kim Jong Hun szövetségi kapitánynak is, neki azt rótták fel, hogy elárulta Kim Dzsong Ilt, Észak-Korea kedves vezetőjét és az ő utódait. A számonkérést mindössze két játékos, Dzsong Te Sze és An Jung Hak úszta meg, akik Dél-Afrikából egyenesen Japánba, szülőhazájukba utaztak.

A phenjani Népi Kultúra Palotájában rendezett nyilvános dorgáláson négyszáz fiatal sportoló és az észak-koreai sportminiszter is jelen volt, a színpadra felsorakoztatott játékosok hibáit pedig Ri Dong Kju, az észak-koreai tévénél dolgozó sportriporter hánytorgatta fel. A játékosoknak később kritizálniuk kellett a szövetségi kapitányt, akit kényszermunkára küldtek egy építkezésre.

A megalázó módszer ellenére a focisták még olcsón megúszták, mivel Észak-Koreában több sportolóval is előfordult a múltban, hogy munkatáborba került, ha nem olyan eredményt ért el, amilyet a kommunista rezsim elvárt tőle.