Vágólapra másolva!
Gúnyosan fogadta eltiltását Nicolas Anelka, akit a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) tizennyolc válogatott mérkőzésre száműzött a focivébén miatta kirobbant botrány nyomán.

"Micsoda képmutatás csak azért, nehogy presztízsveszteség érje őket! Igazi bohócok ezek az emberek, halálra röhögtem magam" - mondta a csatár.

Anelka már a dél-afrikai vb alatt közölte: számára a nemzeti csapat csupán történelem.

A 2006-ban döntős franciák egyetlen ponttal és ugyanennyi rúgott góllal már a csoportkör után csomagolhattak most júniusban, ugyanis utolsók lettek csoportjukban, ráadásul a pályán kívül sem az elvárt módon viselkedtek. Anelka a mexikóiak elleni mérkőzés szünetében elküldte az anyjába Raymond Domenech szövetségi kapitányt, a történtek napvilágra kerülése nyomán pedig a szövetség vezetősége hazazavarta a csatárt. Ezt követően a játékosok sztrájkba léptek, egy edzést kihagytak, többen pedig nem léptek pályára az utolsó találkozón.

Patrice Evrának csapatkapitányként, Franck Ribérynek az ő helyetteseként, Anelkának az öltözőben történtek miatt kellett megjelennie a fegyelmi testület előtt. Eric Abidalnak azért, mert nem volt hajlandó játszani a dél-afrikaiak elleni zárótalálkozón, Jeremy Toulalannak pedig azért, mert ő fogalmazta meg a játékosok sztrájkra vonatkozó közleményét.

Az FFF fegyelmi bizottsága a keddi meghallgatás után úgy döntött, Evra öt, Ribery három, Toulalan pedig egy találkozón nem szerepelhet, míg Abidal nem kapott büntetést.

A szövetség az új szakvezető, Laurent Blanc javaslatára múlt szerdán, a norvégok elleni barátságos mérkőzésre az összes olyan játékost eltiltotta, aki részt vett a dél-afrikai vb-n.