Vágólapra másolva!
Nagy a küzdelem a Premier League-ben az öngólkirály címért: a kilencedik fordulóban az örökranglista első két helyén álló játékos, Richard Dunne és Jamie Carragher egyaránt a saját kapujába talált. Olaszországban és Németországban nincsen veszélyben a rekord, a Serie A-ban és a Bundesligában is a nyolcvanas évek egy-egy nagysága az öngólkirály.

Ha Dunne a Premier League kilencedik játéknapján nem veszi be a saját kapuját a Sunderland ellen, akkor most nem egyedül állna az örökranglista élén - az ír bekk mintha megérezte volna, hogy egy nappal később sorstársa, a liverpooli Carragher is öngólt fog véteni. Az Aston Villa ír védője az első félidő közepén a rövid saroknál juttatta a saját hálójába a labdát.

A mérkőzésen ez az egy gól született. Ez volt Dunne nyolcadik öngólja az angol élvonalban, amivel rekordtartó a Premier League-ben. Pedig 1996-os debütálását követően egészen 2004-ig egyetlen öngólt sem vétett, ám miután 2004 decemberében a Manchester City színeiben a West Bromwich Albion ellen megtört a jég, futószalagon szállította az öngólokat.

Dunne harcol az első helyért

Carragher a Liverpool legnagyobb ellenfele

Dunne nyolc öngóljából hatot a Manchester City játékosaként ért el, kétszer pedig az Aston Villa focistájaként talált a saját kapujába, és mind a nyolc alkalommal más-más csapatot segített ki. A 2004-2005-ös és a 2008-2009-es idényben két öngól is fűződött a nevéhez, birminghamiként pedig mindkét alkalommal a meccs egyetlen találatát szerezte - a saját kapujába. A gyakori öngólok ellenére azonban nagy közönségkedvencnek számít, és csapattársai sem vetik szemére a dolgot. "Hogy fogjuk-e ugratni őt azért, mert öngólkirály a Premier League-ben? Én biztosan nem, és szerintem más sem lesz elég bátor ehhez, Richard túlságosan is kemény és nagydarab fickó" - viccelődött a Villa szélsője, Stewart Downing.

Érdekes módon öngólok terén a Premier League-ben Dunne-tól csak egy találattal elmaradó Jamie Carragher is a drukkerek kedvencének számít a Liverpoolnál. Pedig gyakorlatilag több gólt szerzett saját csapata ellen, mint a többiekkel szemben: karrierje során eddig mindössze háromszor volt eredményes, öngólból pedig máris hét áll a neve mellett a bajnokságban. A liverpooli hívek főleg a Tottenham elleni meccseken aggódhatnak, hiszen Carra három öngólt is vétett már a Spurs ellen. De a Manchester United drukkerei is kétszer örülhettek Carragher-öngólnak, ráadásul egyetlen mérkőzésen: 1999. szeptember 11-én az Anfielden egy félidő alatt kétszer is bevette a saját kapuját. A liverpooli bekk tehát szorosan ott van Dunne nyomában, de ha az FA-kupát is számításba vesszük, akkor holtversenyben áll ír kollégájával. Carragher ugyanis a 2006-os kupadöntőn szintén a saját kapujába talált be.


Carra a kupadöntőn


Jelenleg a Premier League-ben egyetlen olyan futballista sincsen aki többször lett volna eredményes a Liverpool ellen, mint a Vörösök hátvédje.

A beadásairól híres Kaltz három idényben nyolc öngólt lőtt

A Seria A-ban az Internazionale legendás hátvédje, Riccardo Ferri tartja az öngól-rekordot: a 45-szörös válogatott védő, aki ott volt az 1988-as Európa-bajnokságon és az 1990-es vébén is, összesen nyolcszor talált be a saját kapujába, mindannyiszor az Inter színeiben. Ráadásul a nyolc öngólból hat pontokba került együttesének: négyszer is az övé volt az egyetlen találat a 90 perc során, 1987 decemberében például Ferri öngólja döntötte el a milánói derbit.

Ferri elsüllyeszti az Intert

A Juventus ellen kétszer is bevette a saját kapuját: 1986 októberében, illetve 1994 áprilisában, és a torinóiak mind a kétszer neki köszönhették, hogy pontot vagy pontokat szereztek. Ferri a milánói csapatban 290 bajnokit játszott, és nyolc öngólja mellett azért hatszor csapata javára is módosított az eredményen.

A Bundesligában is egy olyan futballista vezeti az öngólosok listáját, akire elsősorban nem ezért emlékeznek: Manfred Kaltz a német élvonal történetében a második legtöbb mérkőzést játszotta, és banánszerű beadásai máig legendásak. Az 581 bajnoki alatt összehozott hat öngól nem is olyan sok, főleg, hogy mindezt három idényben érte el: az 1972-1973-as bajnokságban kettő, az 1977-1978-as idényben három, az 1982-1983-asban pedig egy öngólt vétett. A legemlékezetesebbet azonban nem a Bundesligában szerezte: az UEFA-kupa 1975-1976-os kiírásában az FC Bruges elleni idegenbeli visszavágón négy perccel a lefújás előtt talált be a saját kapujába, és a HSV ezzel esett ki a sorozatból.

www.global-soccer.eu