Vágólapra másolva!
Apja révén akár magyar válogatott is lehetett volna, de akkor sem olimpián, sem világbajnokságon nem szerepelhetett volna Peter Vermes, aki ma a Major League Soccerben szereplő Sporting Kansas City labdarúgócsapatának vezetőedzője. A Rába ETO történetének első légiósa a Kansas City és a Vasas kútba esett kapcsolatáról, az MLS vonzerejéről, a 90-es vb-n az olaszok ellen kihagyott egyenlítési lehetőségről és az NFL-csillagok elcsábításának marketingértékéről mesélt az [origo]-nak.

Magyarországon a nyolcvanas évek végétől lehetett az NB I-es csapatoknak légiósokat alkalmazniuk, a Rába ETO-nál egy magyar származású amerikai játékos, Peter Vermes volt az első fecske. A New Jersey-ben született futballista unalmasnak találta az arrafelé sokkal népszerűbb jégkorongot, kosárlabdát és baseballt, ezért inkább apja, Vermes Mihály nyomdokaiba lépett, aki az ötvenes években a Honvédban focizott, majd az Egyesült Államokba disszidált.

"A szöuli olimpia után az amerikai válogatottal részt vettünk a touloni ifjúsági tornán, ahol rúgtam három gólt" - mesélte Vermes az [origo]-nak. "Az utolsó meccsünk után odajött hozzám egy Belgiumban élő menedzser, és azt kérdezte: Vermes, te beszélsz magyarul? Azt mondta, ha akarok Európában játszani, akkor két hét próbajátékot el tud intézni nekem a Rába ETO-nál. Belevágtam, fiatal voltam, és fejlődni akartam. A Győrben töltött napok alatt szólt a menedzserem, hogy mehetek próbajátékra a belga Standard Liége-hez is, de végül a magyarok felajánlották, hogy maradhatok ott egy évet."

Vermes Magyarországra már amerikai válogatott játékosként szerződött, játszott az 1988-as szöuli olimpián, majd bekerült az USA 1990-es, olaszországi világbajnokságra készülő keretébe. A vb-n borzasztóan kezdtek, kikaptak 5-1-re a csehektől, de a házigazdák ellen majdnem bravúrt hajtottak végre. Bár az olaszok 1-0-ra nyertek, Vermes lábában benne volt az egyenlítés.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xLRWlQMtwF8WwiTp


Vermes hatalmas helyzete 1.30-nál

"Zengán még átcsúszott a labda, és lehet, hogy begurult volna, de jött egy védő, és tisztázott. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem érdemeltünk volna döntetlent az olaszok ellen, akik büntetőt is rontottak Vialli révén, és sokkal jobban játszottak nálunk." A csoport utolsó meccsén az osztrákoktól 2-1-re kaptak ki az amerikaiak.

Az 1991-es Arany-kupán viszont már megállíthatatlan volt az USA, Vermes csapatkapitányként, az elődöntőben Mexikó ellen két gólt rúgva vezette győzelemre a válogatottat. Futsalban pedig világbajnoki bronzérmesnek mondhatja magát, az 1989-es hollandiai tornán az amerikaiak az ő duplájának is köszönhetően verték 3-2-re Belgiumot a harmadik helyért rendezett meccsen.

Vermes több nagy tornán már nem lépett pályára, pedig az 1994-es, egyesült államokbeli világbajnokságon nagyon szeretett volna szerepelni. "Az Arany-kupa után újra légiósnak álltam, és elfogadtam a spanyol másodosztályú Figueres ajánlatát, ott egy évig együtt játszottam a később a Ferencvárosba igazolt Goran Kopunoviccsal. A szövetségi kapitány Bora Milutinovic azonban neheztelt rám, szerette volna, ha Amerikában maradok, hogy rendszeresen ott legyek az edzőtáborokban. Végül mást hívott be helyettem."

Forrás: AFP/Getty/ImagesJim Rogash
Két világbajnokságról is az utolsó pillanatban maradt le


Négy évvel később sem volt szerencséje, az utolsó keretszűkítésnél maradt le a 98-as, franciaországi vb-ről. "Pedig akkor már otthon játszottam a Coloradóban, jó formában voltam, de Steve Sampson másnak szavazott bizalmat. Utolsóként hullottam ki a rostán." Vermes végül 67 válogatott meccsen szerepelt az amerikai válogatottban, és 11 gólig jutott.

Azután, hogy lemaradt a hazai rendezésű világbajnokságról, Vermes aláírt az újonnan alakult Major League Soccerhez 1995-ben. A végül csak egy évvel később indult MLS-bajnokságba özönlöttek a kiöregedő sztárok, Carlo Valderrama, Hugo Sanchez és Roberto Donadoni is Amerikában vezetett le.

Queiroz védőt csinált belőle

Vermes első csapata a New York/New Jersey Metrostars volt, eleinte csatárként vetették be, de nyolc forduló után edzőváltás történt. "Az új tréner, Carlos Queiroz elkezdett ide-oda rakni a csapat szerkezetében. A D. C. United ellen már védő voltam, ráállítottak Tony Sannehra és leszedtem a pályáról. A meccs után az edző odajött hozzám, és azt mondta: Most jól kitoltál magaddal, mert olyan jól védekeztél, hogy nem kerülsz vissza a csatársorba."

Egy szezon után már védőként igazolt a Coloradóba, majd 2000-ben a Kansas City Wizardshoz, amellyel a korábbi szövetségi kapitány, Bob Gansler vezetésével megnyerték a bajnokságot. A US Soccer Hírességek Csarnokába beválasztott szakember ugyancsak magyar származású, Mucsiban született. "Nem volt téma köztünk, mert az ő szülei németek és nem is beszél magyarul. Szakembernek viszont kiváló. Egy nagyszerű stratéga és remek ember."

Forrás: AFP/Getty Images/Victor Decolongon/
Edzőként még nem ért fel a csúcsra


Vermes 2002-ben vonult vissza, de nem szakadt el végleg a Kansas Citytől, négy évvel később a klub technikai igazgatójának választották. "Lényegében mindenben részt vettem, ott voltam az edzéseken, átnéztem a szerződéseket, figyeltem a játékosokat. Nagy sok munkával járó feladat volt."

Nem akarták megvenni a Vasast

Vermes elárulta, a Kansas City valóban tárgyalt a Vasassal 2008-ban, de nem a tulajdonosváltásról. "A Kansas City szeretett volna magának egy testvércsapatot, amellyel anyagi és szakmai szempontokból is gyümölcsöző kapcsolatot alakíthat ki. De nem megvenni akartuk a klubot, a Vasasnak viszont mindenáron befektető kellett."

Vermes 2009-ig volt a klub technikai igazgatója, majd kinevezték vezetőedzőnek. Az idei, immáron tizennyolc csapatos MLS-ben Sporting KC néven szereplő klub nagy beruházásba fogott egy évvel ezelőtt, amelynek eredménye, hogy nyáron egy 18 ezer férőhelyes stadiont adnak át, a Livestrong Sporting Parkot, amely 200 millió dollárból épült fel.


http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YomNzFgaPMbMvqQQ


Tavaly nyáron a Kansas City tíz emberrel verte 2-1-re az USA-ban túrázó ManUnitedet

A focicsapat korábban a Kansas City Chiefs amerikaifutball-csapatának és a T-Bones baseballcsapatának stadionját használta, Vermes szerint azonban egy új stadion tovább növeli az amerikai bajnokság vonzerejét a külföldi labdarúgók szemében. "Nemcsak a Galaxynek van Bekchamje, vagy a Red Bullnak Henryja. Nálunk játszik Omar Bravo, a spanyol Deportivo La Corunát is megjárt mexikói válogatott csatár, vagy Júlio César, a Milan és a Real Madrid korábbi brazil válogatott védője. Sok hozzájuk hasonló játékos fog majd idejönni, mert egyre erősebb a bajnokság, jók a csapatok, és élhető az ország. Itt a játékosok mindig megkapják a fizetésüket, szemben több más bajnoksággal. Több olyan légiósom van, aki mesélte, hogy a szerződése szerint évi 300 ezer dollárt keresett valahol, de csak 150 ezret kapott meg. Itt lehet, hogy csak 200 ezer van a papírra írva, de azt meg is kapják, az MLS-ben sohasem késnek a fizetések. Ezért jó, hogy a labdarúgók a ligával szerződnek le, így minden szerződés egy kézben van, nem csalhatnak a klubok, itt nincs olyan edző vagy játékosügynök, aki a markát tartja."

Hercegfalvi jó hírét vitte a magyaroknak

Az MLS-edzők olyan kivételes helyzetben vannak, hogy nem egy, hanem két sportágból is válogathatnak játékosokat. Volt már rá példa, hogy focistából nagyon jó rúgó játékos lett az NFL-ben, és fordítva. A Sporting KC-nél nagy médiaérdeklődést váltott ki, hogy a Cincinnati Bengals amerikaifutball-csapatának 33 éves szélső elkapója, Chad Ochocinco megfelelt a próbajátékon, és már pályára is lépett a klub tartalékcsapatában. "Ochocinco focitudása elnyerte a tetszésünket. A leigazolásának valóban nagy visszhangja volt, de szerintem a teljesítményével is be tud majd kerülni a híradásokba. Persze nem rossz, ha nézettséget hoz, de egyelőre a tartalékcsapatban próbálkozik" - mondta Vermes, aki korábban egy magyar játékost, Hercegfalvi Zoltánt is a csapatában tudhatott.


http://videa.hu/flvplayer.swf?v=bOHqzZqN3Qe5GOfc


Ochocinco mozdulatain van még mit csiszolni


"Hercegfalvi profi hozzáállású játékos, nagyon elégedett voltam vele. Sajnos tavaly összeszedett egy sérülést, megműtötték. A Honvédtól 18 hónapos kölcsönszerződéssel jött hozzánk, amely lejárt. Volt opciónk a megvásárlására, de mivel sérült volt, kevesebbért vittük volna. Végül a Honvéd és az MLS nem tudott megegyezni, de nem zártuk be a kaput Zoli előtt."

Vermes szerint Hercegfalvi is bebizonyította, hogy jók a magyar játékosok, csak valamiért sohasem jön össze neki a nagy áttörés. "Hallottam, hogy a magyar válogatott 5-3-ra kikapott Hollandiában, ez is azt bizonyítja, hogy nem rossz játékosok alkotják a válogatottat, csak csapatként nem tudnak úgy összedolgozni, hogy az eredményre vezessen."