Vágólapra másolva!
Huszonöt évvel a BEK-döntőben bemutatott bravúrjai után kapta meg a világrekordért járó elismerést a Steaua Bucuresti román kapusa. Helmut Duckadam a Barcelona elleni büntetőpárbajban egymás után négy tizenegyest hárított.

Az 1986-os sevillai fináléban a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem esett gól, a büntetőket pedig a román bajnokcsapat nyerte 2-0-ra a Barcelona ellen.

Miközben Duckadam minden büntetőt kivédett, addig a másik oldalon Majearu és Bölöni próbálkozása kimaradt, majd Lacatus és Balint betalált, ezzel eldőlt a párharc.


A Steauánál jelenleg klub elnökeként dolgozó Duckadam elsőként tudta véghez vinni, hogy egymás után négy büntetőt hárít, amit a Világrekordok Akadémiája most ismert el hivatalosan világrekordnak. Teljesítményét azóta csak egyetlen játékos tudta lemásolni, Ciaran Kelly tavaly novemberben, az ír kupadöntőben segítette győzelemhez a Sligo Rovers csapatát a Schamrock Rovers ellen.

A Steauához egy másik rekord is fűzödik, a románok 1986 és 1989 között zsinórban 104 bajnokin voltak veretlenek, ez a mai napig Európa-rekord.