Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban két futballgálát is rendeztek Csecsenföldön, amelyeken az államelnök, Ramzan Kadirov is pályára lépett egykori világsztárok ellen. Kadirov figyelme csak egy éve fordult a futball felé, de a helyi klub, az orosz élvonalban szereplő Terek Groznyij elnöke azt szeretné, ha csapata hamarosan ott lenne az európai élvonalban. Egyelőre azonban még az orosz bajnokság is erősnek tűnik.

Az orosz bajnokság rajtja előtt a figyelem elsősorban nem a fővárosi klubokra irányult, hanem az ország déli régiójából származó csapatokra, amelyek eurómilliókat költöttek erősítésre. A többek között Roberto Carlost is felvonultató Anzsi Mahacskala nem is áll rosszul, hiszen kilenc fordulót követően a negyedik, és csak egy ponttal van lemaradva a listavezető Lokomotiv Moszkvától, a kispadra Ruud Gullitot szerződtető Terek Groznyij azonban a kiesés ellen küzd. Ez aligha tetszik az egyesület elnökének, Ramzan Kadirovnak, aki egyben Csecsenföld első embere, és a szezon előtt az európai kupaszereplés kiharcolását tűzte ki célul.

A pályán az elnök és néhány régi futballista

Márpedig az országot vaskézzel irányító, egykori szabadságharcos Kadirovnak nem lehet ellentmondani. Csecsenföldön lassan kisebb személyi kultusz kezd kialakulni körülötte, Groznyijban rengeteg poszter és kép látható az ő, illetve sapja, a korábbi államelnök Ahmad Kadirov arcképével. "A tény, hogy ezeket a posztereket nem tépik le, csak azt bizonyítják, hogy az emberek menyire szeretnek" - jelentette ki mosolyogva Kadirov.

És hogy ez nem túlzás, azt jól mutatja, hogy amikor májusban a Terek új stadionjának avatóján egykori világklasszisok léptek pályára (többek között Diego Maradona, Luis Figo, Francesco Baresi és Ivan Zamorano) az elnök által vezetett helyi csapat ellen (amely Kaukázus néven futott ki a pályára), a létesítménybe kilátogatók elsősorban Kadirovra voltak kíváncsiak. Az egyik néző, a 17 éves Magomed Dzsvakalov egy külföldi újságíró kérdésére nem tudta megmondani, hogy kiket is lát pályán. "Azt hiszem, régi futballisták, nem?" - válaszolta, majd hozzátette: "Nagyon büszke vagyok a Terekre és az elnökünkre".

Forrás: Reuters/Sergei Karpukhin

Pedig Kadirov sokáig alig érdeklődött a futball iránt. A sport mindig is fontos volt a számára, de elsősorban a küzdősportokban, leginkább az ökölvívásban lelte örömét - ami érthető, hiszen gyermekkora nagy részét harcok között töltötte, már 16 évesen ő volt a vezetője az első csecsen háborúban egy szabadcsapatnak. Fiatalon az egykori szovjet bokszbajnok, Hamzat Dzsabrailov volt az edzője, aki jelenleg az elnökről elnevezett, Ramzan nevű egyesületben dolgozik trénerként. Kadirov az elmúlt években személyesen is találkozott Mike Tysonnal, illetve Vlagyimir Klicskóval.

Merénylet a stadionban

Ramzan apja, Ahmad 2003 októberétől volt az állam elnöke, és az első számú groznyiji futballklub, a Terek első embere is - fia pedig az alelnöki pozíciót töltötte be. 2004 májusában aztán szomorú apropóból váltotta őt az egyesület élén, Ahmad Kadirov ugyanis bombamerénylet áldozata lett, amelyet éppen a Terek stadionjában követtek el. Igaz, nem futballmérkőzésen, hanem egy katonai parádén, de ezzel együtt a csecsen elnöknek labdarúgáshoz aligha fűződtek kellemes emlékei. A Terek pár héttel a merénylet után megnyerte az orosz kupát, az év végén pedig feljutott az élvonalba, de a sportág nem játszott központi szerepet Kadirov életében, legalábbis semmi jel nem mutatott arra, hogy komolyabban érdekelné a foci.

A klub rögtön ki is esett a legjobbak közül, és csak 2007-ben került vissza az első osztályba. Kadirov innentől kezdve már valamivel jobban érdeklődött a labdarúgás iránt, 2008-ban például a csapat középpályásának, Timur Dzsabrailovnak egy rendkívül értékes autót ajándékozott, amit a focista pár órával később totálkárosra tört - így Kadirov adott neki egy másikat. Könnyen megtehette, hiszen nagy autórajongónak számít, és szenvedélyesen gyűjti a sportkocsikat.

A pénz nem akadály

Kadirov valószínűleg tavaly jött rá arra, hogy a labdarúgás milyen fontos lehet annak érdekében, hogy pozitív legyen Csecsenföld nemzetközi megítélése. Amikor Oroszország megkapta a 2018-as világbajnokság rendezését, a pályázatban Groznyij nem szerepelt, de Kadirov azóta azért lobbizik, hogy bebizonyítsa: a csecsen főváros elég biztonságos ahhoz, hogy helyszínt adjon a meccseknek.

A várost elárasztották a plakátok, amelyeken az alábbi felirat olvasható: "A futball egyesíti a világot", illetve "A sport békét hoz a Csecsen Köztársaságba". Januárban szerződtette a Terek edzőjének Ruud Gullitot, aki a hírek szerint évi kétmillió euró körüli fizetést kap, és bár a keretbe még egyetlen sztár sem érkezett (januárban állítólag Diego Forlánért jelentkeztek be), de a játékosok átlagfizetése évi 300 ezer dollár, és a nyáron alighanem sztárokat szerződtetnek.

Forrás: Reuters/Sergei Karpukhin

Már csak azért is, mert a hírek szerint Kadirov még márciusban ezt a feljegyzést írta a sportminiszternek, Hajdar Alhanovnak, aki egyben a Terek alelnöke: "Szükségünk van egy jó hátvédre és egy csatárra. Nézd meg, kiket lehetne leigazolni". A klub anyagi lehetőségei pedig szinte korlátlanok, és nem csak Kadirovnak köszönhetően. Tavaly ősszel ugyanis a klub alelnöke lett a Svájcban élő, de csecsen származású üzletember, Bulat Csagajev, a SovAmerican Trade nevű cég tulajdonosa, így a Tereknek még több pénz áll a rendelkezésére. "Kadirov sohasem kért tőlem pénzt, de csecsenként szeretném segíteni az országot" - mondta Csagajev, akitől állítólag Gullit szerződtetésének az ötlete is származik.

Futball és stabilitás

"Ramzan azt szeretné, ha olyanná válnánk, mint a Chelsea vagy a Manchester United. Lehet, hogy ez most nevetségesen hangzik, de csak várják ki a végét" - jelentette ki Alhanov, és az aligha jó hír Gullit számára, hiszen a csapat egyelőre elmarad a várakozásoktól.

A szakemberen egyre nagyobb a nyomás, és a Lokomotiv Moszkva utáni vereség után az újságírók el is kezdték firtatni, hogy vajon a vezetőség beleszól-e az összeállításba. "Mindig azokat a focistákat szerepeltetem, akik szerintem a legjobbak. Természetesen felülről vannak kérések, de én döntök" - mondta a holland, majd arra a kérdésre, hogy ez mit is jelent, azt válaszolta: "Minden klubnál előfordul, hogy az elnökség bizonyos játékosokat jobbnak tart, de ez természetes. Nem is értem, hogy miért kérdezik".

Valószínűleg azért, mert az orosz újságírók jól ismerik Kadirovot, aki nagyon nem szereti, ha valami nem az elképzelése szerint történik, és ha valamit a fejébe vesz, akkor azt véghez is viszi - most pedig a labdarúgás jelenti a fő feladatot.

"Ebben a szezonban egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, és minden nap keményen edz, még akkor is, ha éjfélig dolgozik" - mondta Kadirovról szóvivője, Alvi Kerimov. Az elnök pedig öt kilót lefogyva ott volt a pályán mind a két gálamérkőzésen, és a brazilok ellen két gólt is szerzett - az egyiket tizenegyesből. Igaz, hogy ehhez összesen három büntetőt kellett rúgnia (egyet a kapus védett ki, egyszer pedig mellé lőtt), és az ellenfelek sem erőltették meg magukat.

Forrás: AFP/Alexander Vilf

"Nem értem azokat az embereket, akik azt állítják, hogy Kadirov a futballon keresztül akarja megmutatni, hogy Csecsenföld stabil. Éppen fordítva van: azért futballozhatunk Csecsenföldön, mert a helyzet stabil" - jelentette ki Kerimov.

www.global-soccer.eu