Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetbe került a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) irányító Sepp Blatter a közelgő elnökválasztás előtt, hiszen korábbi szövetségesei fordultak ellene. A korrupciós vádak azonban nem jelentenek újdonságot a svájci sportvezető számára, és eddig mindig sikerült felülkerekednie - az ellene szóló bizonyítékok ellenére.

Egy nappal a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökválasztása előtt teljes a káosz a sportágat irányító világszervezetnél. A jelenlegi elnök, Sepp Blatter egyetlen ellenfele a katari Mohammed Bin Hammam lett volna, aki ellen azonban vesztegetés gyanújával etikai eljárás indult, mire az ázsiai sportvezető visszalépett a jelöléstől.

Az etikai bizottság vasárnapi meghallgatását követően pedig nem csak őt, hanem a CONCACAF-térséget irányító Jack Warnert (aki egyben a FIFA alelnöke is volt) is felfüggesztették. Utóbbi azt állította: a vizsgálat elfogult volt, Blatter maga is rengeteg szabálytalanságot követett el, sőt, nyilvánosságra hozta a FIFA főtitkárának, Jerome Valckénak a levelét, amelyben azt írta: "Katar megvette a vébét".

Barna borítékok a barna kezekben

Mindez azonban egyáltalán nem szokatlan a FIFA háza táján, hiszen az előző két elnökválasztás során rendre előkerültek a hasonló vádak Blatterrel szemben, a svájci sportvezető azonban minden egyes alkalommal sértetlenül került ki a botrányból. A különbség most csupán annyi, hogy ezúttal Blatter korábbi szövetségesei fordultak az elnök ellen a hatalmi harc során - akárcsak egy királydrámában. A jelenlegi elnök riválisaként induló Bin Hammam, illetve Warner ugyanis eddig Blattert segítették, mégpedig éppen azokkal a módszerekkel, amelyek miatt most vád alá kerültek.

Amikor Blattert 1998-ban elsőként megválasztották a FIFA elnökének, az előzetes erőviszonyok alapján nem ő számított az esélyesnek, hanem a svéd Lennart Johansson, aki biztos befutónak tűnt Joao Havelange utódjaként. A nemzetközi szervezetet 1974 óta irányító brazil számára azonban nem jött volna jól, ha az átláthatóságot és tiszta viszonyokat ígérő Johansson kerül a FIFA élére - már csak azért is, mert sokak szerint akkor fény derült volna arra, hogy anno maga is úgy lett a szervezet első embere, hogy gyanús módszerekkel maga mellé állította az afrikai szövetségeket.

Ahogy akkor fogalmaztak: az 1974-es frankfurti FIFA-kongresszuson "kis barna borítékok vándoroltak nagy barna kezekbe". Éppen ezért Havelange, akinek semlegesnek kellett volna maradnia, Blattert támogatta, aki csak 1998 márciusában jelentette be, hogy indul az elnöki posztért, és Dél-Amerika, Ázsia (ahonnan a katari szövetség akkori elnöke, Bin Hammam segítette), Afrika (a CAF alelnöke, Farra Ado később azt állította, hogy Blatter 100 ezer dollárt kínált neki a szavazatért), valamint Észak- és Közép-Amerika (a CONCACAF-zóna első embere már akkor is Warner volt) segítségével le is győzte Johanssont.

A szavazati arány 111:80 volt, és a szavazásról a brit oknyomozó újságíró, David Yallop egy könyvet is írt "Hogyan lopták el a játékot" címmel - komoly következmények nélkül. Amikor felmerült, hogy esetleg vizsgálatot lehetne indítani, Blatter azt mondta: "Nem indíthatok vizsgálatot magam ellen. A szavazásnak vége".

2002-ben Blatter Afrikát győzte le

Négy évvel később, a 2002-es választáson Blatter ellenfele Afrikából jött a CAF elnökének, a kameruni Issa Hayatounak a személyében - és a FIFA akkor vezetőjét ismét egy korábbi szövetségese támadta hátba. A szervezet főtitkára, Michel Zen-Ruffinen egy 30 oldalas dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyben azzal vádolta Blattert, hogy nem csak a FIFA belső szabályzatát szegte meg, hanem a svájci törvényeket is, vagyis bűncselekményt követett el.

Mindez összefüggésben állt a FIFA üzleti partnerének, a közvetítési jogok értékesítésével is megbízott ISL-nek a csődjével, amely Blatter szerint csupán 30 millió dolláros hiányt okozott a szervezetnek - ellenfelei szerint azonban a FIFA ennek a tízszeresét bukta el. A végrehajtó bizottság 24 tagja közül 11 támogatta a Blatter ellen indított vizsgálatot, közük a dél-koreai alelnök, Chung Mong Joon, illetve az UEFA második embere, az olasz Antonio Matarrese.

Ázsia (vagyis Bim Hammam), Dél-Amerika (Havelange veje, a brazil szövetség élén álló Ricardo Teixeira vezérletével) és a CONCACAF-zóna (Warner irányításával), azonban kitartott Blatter mellett, így a szavazást ő nyerte Hayatouval szemben 139:56 arányban. A svájci ügyészség nem talált bizonyítékot arra, hogy a FIFA elnöke bűncselekményt követett el, a belső vizsgálatot pedig maga Blatter állította le - azzal a kijelentéssel, hogy mindez a FIFA, illetve a végrehajtó bizottság érdeke.

Szövetségesből ellenség

Az, hogy a korrupció folyamatosan felmerül a FIFA-val kapcsolatban, tehát egyáltalán nem új jelenség. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a világ egyik legnagyobb sportszervezetének számít, hatalmas pénzeket mozgat - és Blatter irányítása alatt ez az összeg a sokszorosára nőtt. Az 1998-as világbajnokság közvetítései jogaiért a szervezet 79 millió dollárt kapott, míg a 2002-es tornáért már megközelítőleg 760 millió dollárt kasszírozhatott.

A FIFA bevétele 2005-ben 664,7 millió dollárra rúgott, míg négy évvel később meghaladta az egymilliárd dollárt. Ennek a pénznek a nagy részét hivatalosan "fejlesztéssel kapcsolatos költségek" néven költötték el - és ebből rengeteg fejlődő országba jutott Afrikától Ázsián keresztül Közép-Amerikáig.

Blatter korábbi szövetségese, Bin Hammam alighanem úgy érezte, hogy ebből a pénzből még több juthatna neki, illetve a szövetségének, és azzal a módszerrel igyekezett támogatókat gyűjteni, mint korábban azt Blatter is tette - éppen az ő segítségével. Pechjére azonban a 2018-as világbajnokságot Anglia is szerette volna megszerezni, és a brit média még jobban rászállt a FIFA-ra, így aztán előbb a vébével kapcsolatban kerültek napvilágra korrupciós vádak, amelyeket már nem lehetett olyan könnyedén eltussolni, majd a pozícióját veszélyben érző Blatter a saját fegyverét fordította ellene.

A svájci sportvezető azonban könnyen a saját csapdájába eshet, hiszen Warnernél és Bim Hammamnál senki sem ismeri jobban a módszereit - a kérdés már csak az, hogy korábbi szövetségeseinek van-e elég bizonyítékuk ellene. Könnyen lehet azonban, hogy ez is kevés lesz, hiszen Blatternek még mindig rengeteg támogatója van a FIFA-n belül.

www.global-soccer.eu