Vágólapra másolva!
A Copa Américán szereplő focisták nagy részét Európában is ismerik, ám néhány játékos most válhat sztárrá. Falcao mellett újabb kolumbiai sztár bukkanhat fel, az argentinoknál egy védőre figyelhet fel a világ, Brazília pedig Lucas Leiva után Lucas Mourát is bedobja a mélyvízbe.


A házigazdák csatársorát egészen kivételes klasszisok alkotják, Lionel Messinek olyan társai vannak, mint Carlos Tévez, Sergio Agüero és Gonzalo Higuaín, a középpályán pedig Javier Pastorétól és Ángel di Maríától várhatják a jobbnál jobb passzokat. A kérdés az, hogy a védelem képes lesz-e felnőni a feladathoz, a szakértők szerint ez lehet az argentinok tornagyőzelmének kulcsa. Különösen a szélsőhátvédeken lesz nagy a teher, ebből a szempontból Rojo lehet a torna egyik nagy felfedezettje. A 21 éves játékos januárban igazolt kétmillió euróért az Independientétől a Szpartak Moszkvához, azonban még csak három mérkőzésen játszott az orosz bajnokságban, mivel a hónap eleje óta a Copára készül.

Edivaldo Hermoza (Bolívia)
A bolíviai együttes nem sok sikerélményre számíthat a Copán, de a szövetségi kapitány, Gustavo Quinteros bízik abban, hogy a tornán összeáll egy olyan válogatott, amely a vb-selejtezők során már jobban szerepelhet. Az állampolgárságot csak kevéssel a kontinensviadal előtt megkapó Hermoza ebben fontos szerepet játszhat: a Portugáliában légióskodó támadó középpályás nagy erősítést jelenthet. A klubcsapatában Bolivia művésznéven futballozó játékos mezén a Copa Américán az Edivaldo név szerepel majd.

Jackson Martínez (Kolumbia)


A kolumbiaiak legnagyobb problémája az elmúlt időszakban a gólszerzés volt, annak ellenére, hogy a csapatban ott van a Porto támadója, Radamel Falcao García is. A szövetségi kapitány, Hernán Dário Gómez a felkészülési mérkőzések során igyekezett megtalálni az ideális csatártársat a portói számára, és úgy tűnik, hogy a mexikói Jaguares Chiapas játékosa, Martínez a megoldás. Az utolsó, Szenegál elleni barátságos találkozón a 24 éves csatár ismét gólt szerzett, így statisztikája kifejezetten jó: nyolc meccsen négyszer volt eredményes.

Lucas Moura (Brazília)


A brazilok nem könnyítik meg a kommentátorok dolgát, hiszen keretükben két Lucas nevű középpályás szerepel. A Liverpoolban futballozó Lucas Leiva inkább a védekezésben jeleskedik, Lucas Moura pedig támadó középpályás. A mindössze 18 éves játékos a Sao Paulo profija, gyakran szokták Kakához hasonlítani, fiatal kora ellenére alapember klubjában. Karrierjét Marcelinho néven kezdte, mivel a sportág alapjait az egykori válogatott, Marcelinho Carioca futballakadémiáján tanulta, de tavaly szeptemberben bejelentette, hogy immár Lucasként szeretne szerepelni a jegyzőkönyvekben.

Frickson Erazo (Ecuador)


Az ecuadoriaknál hosszú éveken keresztül alapvetés volt, hogy a védelem tengelyében Iván Hurtado és Giovanny Espinoza szerepel. Időközben már mindketten visszavonultak a válogatottságtól, így Reinaldo Rueda szövetségi kapitánynak újjá kellett építenie a hátsó alakzatot. Rengeteg középhátvédet kipróbált, akik közül Erazo tűnik a legjobbnak: az El Nacional erőssége a júniusi, Görögország elleni barátságos mérkőzésen nem csak hátul jeleskedett, hanem gólt is szerzett. A Copán azért jobbára a védekezésre kell majd koncentrálnia.

Hernán Pérez (Paraguay)
A Villarreal az elmúlt években több dél-amerikai játékos számára is kiváló ugródeszkának bizonyult, a 22 éves paraguayi középpályás abban bízik, hogy hamarosan az ő ideje is eljön a spanyol klubnál. Egy jó Copa América-szerepléssel mindenképpen növelheti ázsióját, és bár Gerardo Martino elsősorban csereként számít rá, a kispadról is képes lehet új lendületet adni a csapatnak. Az elsősorban a középpálya jobb oldalán szereplő játékos a 2009-es U20-as Copán öt gólt szerzett, és a torna egyik legjobbja volt, most a felnőttek között bizonyíthat.

Yohandry Orozco (Venezuela)


A 2009-es U20-as világbajnokságon szerepelt venezuelai csapatból több fiatal is beépült a nagyválogatottba, közülük Orozco a legtehetségesebb. A ballábas támadó középpályás ősszel fél szezon alatt nyolc gólt szerzett hazája bajnokságban, majd januárban a Wolfsburgba szerződött, ahol azonban az első csapatban még nem játszott.

Mauricio Isla (Chile)
Az olasz Udinese legismertebb légiósa a több sztárklub által is kiszemelt csatár, Alexis Sánchez, azonban az udineieknek van egy másik chilei játékosuk is. Isla még csak 23 éves, de már több mint száz Serie A-s mérkőzése van, és a válogatottban is alapember. Előnyére válik, hogy több poszton is bevethető: alaphelyzetben középpályásnak számít, de játszott már hátvédet és csatárt is.

André Martín Carrillo (Peru)
Egy hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a peruiaknál a csatársor lesz a legerősebb csapatrész, hiszen Claudio Pizarro és Jefferson Farfán is visszatért a válogatottba, csakhogy sérülés miatt egyikük sem lehet ott a Copa Américán. Sergio Markarián így több fiatalt is kénytelen bevetni, akik közül a húszéves balszélső, Carrillo közvetlenül a torna előtt mutatkozott be a címeres mezben. A tavaly hazájában az év felfedezettjének megválasztott középpályás már a kontinensviadal előtt elkelt, májusban a portugál Sporting vette meg.

Nicolás Lodeiro (Uruguay)
A 22 éves karmestertől már a dél-afrikai világbajnokságon is sokat vártak, azonban a vébé nem sikerült jól számára: Franciaország ellen kiállították, és később már csak epizódszerep jutott neki. Azóta sem találja önmagát, az Ajax Amsterdamban egyetlen bajnokin sem játszott az előző szezonban, de a válogatottban ismét lehetőséget kap, és ha élni tud vele, akkor karrierje ismét megindulhat felfelé.

www.global-soccer.eu