Vágólapra másolva!
A brazil fociválogatott a Copa Américán eddigi pocsék játéka mellett bizarr hajviseletével is borzolja a kedélyeket. Az ötletgazda Neymar szerint a cél a meghökkentés volt, de a meccset élőben kommentáló egyes szurkolók szerint inkább nevetségessé váltak. A brazil frizurák Zsidró Tamás fodrász [origo]-nak adott elemzése szerint nem hoztak sok újat, a kivitelezésük pedig két esetben is csapnivaló. Neymar szerint a furcsa haj felér egy jó csellel, ezt hallva viszont a sportpszichológus azonnal kitalálta, hány gólt rúgott eddig a tornán a Santos tehetsége.

A brazil válogatott az első sokkhatást nem a kiábrándító játékával szolgáltatta a világnak a most zajló Copa Américán. Az ötszörös világbajnok kulcsjátékosai, Neymar, Dani Alves és Robinho a Venezuela elleni találkozón különleges frizurákkal indultak neki az év legjelentősebb futballeseményének. Mivel a fociról nem igazán lehetett beszélni a gól nélküli, alacsony színvonalú meccs alatt, a szurkolóknak volt idejük kivesézni a témát, és a brazilok ebben is elégtelen osztályzatot kaptak.

A mérkőzést élőben közvetítő Guardian internetes oldalán a hozzászólók nem kímélték a világsztárokat: "Egy sor nevetséges mohikán-változat" - jegyezte meg az egyikük, de volt, aki Dani Alvest egy fakopáncshoz, illetve a bizarr külsejű finnekből álló Leningrad Cowboys zenekar tagjaihoz hasonlította.

Miután a brazilok a Paraguay elleni találkozón is bénáztak (a hajrában szerzett góllal sikerült 2-2-es döntetlenre menteniük), volt aki ennél jóval messzebbre ment: "Robinho, Alves, Neymar - utálatos sarlatánok valamennyien. Ez a szépfiú egy Donny Osmond-szerű szörnyszülött, még a lakásomba se engedném be. Úgy néz ki, a brazilok elveszítették az egyéniségüket, azt a szikrát, ami miatt szerethető volt a futballjuk."

Forrás: AFP/Miguel Rojo
Forrás: AFP/Miguel Rojo

Neymarnak Dani Alvest is sikerült megfűznie

Bár Neymarra a Real Madrid is szemet vetett, a frizurájára rá sem bír nézni. A spanyol sportlap, a Mundo Deportivo úgy tudja, a klub elküldte két vezetőjét Brazíliába, akik a tárgyalások során arról is győzködték a játékos menedzsereit, hogy változtassa meg az imázsát, mielőtt aláír a klubhoz.

Neymar: A haj felérhet egy jó csellel

Neymart egyelőre nem sikerült lebeszélni kedvenc hajviseletéről, sőt, azt állítja, neki sikerült rábeszélnie Dani Alvest és Robinhót, hogy kövessék a példáját. "Szeretem meghökkenteni az embereket, a játékommal és a külsőmmel is" - jelentette ki a Santos játékosa. "Szerencsére a válogatottnál van néhány csapattársam, aki osztja a véleményemet."

A brazilok szerint azonban hajviseletüknek taktikai szerepe is volt. "Talán az ellenfelek is megdöbbennek egy pillanatra. Ha a hajunk elvonja a figyelmüket, ez felérhet egy jó csellel" - fogalmazott Neymar, és Robinho is hasonlóan vélekedett. "Ha nem tetszik valakinek a hajam, ne nézzen rám, addig én kapura török a labdával" - mondta a Milan csatára, aki számára megtisztelő, hogy sokak szerint a popsztár Prince-re, vagy a korai rock and roll sztárjára, Little Richardra hasonlít.

Forrás: AFP/Antonio Scorza
Forrás: AFP/Antonio Scorza

Hiába a szuperséró, Robinho a második meccset már csak a kispadról nézhette

Boda-Ujlaky Judit sportpszichológus szerint létezhet összefüggés a gyenge eredmények és a sokat kritizált frizurák között: "Sok sportoló hajlamos a nárcizmusra, a pozitív én- és testkép szinte mindegyiküknél kiemelten fontos. A brazilok néhány játékosa viszont, úgy tűnik, ezen a tornán nem azzal foglalkozik, amivel kellene, de az ok-okozati összefüggés nem világos: elképzelhető, hogy úgy érzik, nincsenek megfelelően felkészítve, vagy valamilyen egyéb okból nem motiváltak, ezért kezdtek a foci helyett mással foglalkozni."

A szakember Neymar hajjal cselezési trükkjét meghallva azt mondta: "Fogadjunk, hogy egy gólt sem lőtt eddig!" Valóban, a gól nélküli első meccs után Paraguay ellen Jadson és Fred talált be, Neymar viszont ziccereket rontott. Boda-Ujlaky a mohikánrizurával való figyelemelterelést komolytalannak tartja: "Ez hülyeség, ő sem a másik fejét nézi meccs közben, akkor álldolgálhatna a kezdőkörben. Ugyanakkor pedig olyan hajuk van, amilyet akarnak, erre az élsportban nyújtott teljesítmény bőven feljogosítja őket."

Beckham hozta be a pályára az irokézeket

Zsidró Tamás fodrász szerint Neymar gondolatmenete azért is hibás, mert ezek a megoldások egyáltalán nem meghökkentőek.

Forrás: AFP/Juan Mabromata
Forrás: AFP/Juan Mabromata

A Real Madrid is próbálja rávenni Neymart a hajvágásra

"Túlzottan meglepő fordulattal nem tudtak előrukkolni a brazilok, az összes a megszokott kategóriába tartozik" - nyilatkozta az [origo]-nak a szakember. "Az oldalt rövid, felül hosszú megoldásokkal a játékosok az irokéz stílusra hajaznak, aminek a rövidített változata még Beckhamnél jelent meg először." A fodrász szerint a legutóbbi vb-n is több játékosnál megfigyelhető stílus praktikussága miatt jól fekszik a focistáknak, és lassan a 80-as évek Bundesliga-frizurájával kezd vetekedni az elterjedtsége.

"Az irányzat persze leghamarabb az irokéz törzseknél volt jelen, de akkor jómagam még nem követtem a szakma alakulását. Volt viszont évtizedekkel ezelőtt egy nagyhatású reklám, ami egy farmermárkát népszerűsített, a hajforma megjelenése és terjedése igazából ehhez köthető. Ha tehát a brazilok valami figyelemfelkeltő új stílust akartak bedobni, akkor bizony az irokézzel rendesen elcsúsztak, mert ez elég régi történet."

Zsidró szerint főleg Neymar és Dani Alves fogott mellé, náluk ugyanis a kivitelezés is hagy maga után kívánnivalót. "Finoman fogalmazva is elég parasztul sikerült a hajuk. Ránézésre olyan, mintha az öltözőben nekifeküdtek volna, és gyorsan leszántották volna egymásnak. Talán azt mondták maguk közt, csapjunk oda egyet, vállaljuk be, az egész világ minket néz."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6Ge29vVUBqVgPfca

Készül Neymar frizurája

Robinho legalább igényes volt

Sokkal jobb megoldást választott Robinho, aki Zsidró szerint a lehető legjobban jött ki a történetből. "Az ő változata egy remekül vágott frizura, ráadásul mostanában eléggé menő hajforma. Ha bárki bemegy holnap a legmenőbb fodrászok egyikéhez, és kér egy trendi megoldást, akár ezt is kaphatja."

A focistáknál általában megfigyelhető némi késés az irányzatok lekövetésénél. "Nem jellemzőek náluk a naprakész megoldások. Ebben talán Beckham kivételt képez, na de hát nála az asszony, Victoria Beckham elég jól meghatározza, hogy mikor mit kell lépni."

A fodrász szerint egyáltalán nem mindegy, milyen hajjal rukkolnak elő a legnagyobb futballsztárok, mert az visszahat az irányzatok alakulására is. "Ezek a sportolók a hatalmas nézettség miatt komoly befolyásoló erővel bírnak, persze még így sem érhetnek nyomába a női hírességek hatásfokának. Egy Pink vagy Viktoria Beckham szintű sztár hajviselete a nők tömegét képes befolyásolni."

Zsidró szerint ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a férfiaké dinamikusan fejlődő piac. "Messze vagyunk már az 50-es 60-as évektől, amikor bárki bement egy fodrászhoz, és szinte kérdezés nélkül ugyanazt a hajat vágták neki. Egyre többféle igény van, erre aztán rá is gyalogolnak rendesen a mi szakmánkban."