Vágólapra másolva!
Az eredeti szövegtől eltérően énekelte a román nemzeti himnuszt Marcel Pavel énekes kedden este, a Románia-Franciaország labdarúgó-mérkőzés előtt, ezért a művészt és a Román Labdarúgó Szövetséget öt-öt ezer lejes (325 ezer forint) pénzbírsággal büntették, mivel a himnuszt csak a törvény által megszabott formában lehet eljátszani vagy elénekelni Romániában - írja a Krónika internetes kiadása.

A lap tudósítása szerint Pavel a második szakasz két sora helyett az első szakasz két sorát énekelte. Pavel szerdán elmondta, az ő ötlete volt a módosítás, mert úgy gondolta, hogy a szurkolók könnyebben énekelnek két olyan sort, amit már korábban hallottak, a Román Labdarúgó Szövetség pedig egyetértett vele.

Egy másik, korábbi nyilatkozatában azonban az énekes a Krónika szerint azt mondta, hogy azért nem énekelte a két eredeti sort - "És hogy szívünkben még őrzünk büszkén egy nevet / Csaták győztesét, egy nevet: Trajánusz" -, mivel annak politikai felhangjai lettek volna, Trajánusz római császár neve ugyanis románul Traian, ez pedig megegyezik Traian Basescu államfő nevével.

A bukaresti ügyészség öt-öt ezer lejes pénzbírsággal büntette Pavelt és a futballszövetséget. A hivatal arra a kormányrendeletre hivatkozik, amely kihágásnak minősíti, ha a nemzeti himnuszt az eredetitől eltérő szöveggel vagy dallammal játsszák és éneklik.