Vágólapra másolva!
Nem csak Európában rendeznek tétmérkőzéseket pénteken, hiszen Dél-Amerikában kezdetét veszi a maratoni hosszúságú selejtezősorozat, amelynek a végén eldől, hogy mely csapatok jutnak ki a 2014-es világbajnokságra. Mivel a tornát Brazíliában rendezik, így a vébén akár hat csapat is ott lehet a kontinensről, ami egyedülálló lehetőséget ad a földrész kiscsapatainak.

Húsz esztendővel ezelőtt egy Ecuador-Venezuela vb-selejtezőre senki sem figyelt a két ország futballszurkolóin kívül - a találkozónak annyi jelentősége volt a kvalifikáció szempontjából, mint mondjuk Európában egy Feröer-szigetek-Liechtenstein összecsapásnak.

Most viszont, amikor a 2014-es vébé selejtezőinek első fordulójában találkoznak, akkor mind a két országban joggal gondolhatják, hogy egy győzelemmel megteszik az első lépést a siker felé. Egyrészt mindkét válogatott sokat fejlődött, másrészt pedig a kvalifikációs sorozaton induló csapatok több mint fele kijuthat a tornára.

A venezuelaiak külön kerettel készülnek a magaslatra

Utóbbi annak köszönhető, hogy a világbajnokságot Brazíliában rendezik, ám az a tény, hogy az ország válogatottja rendezőként biztos induló nem befolyásolja a kontinensről kijutó csapatok számát.

Robinhóék értelemszerűen nem érintettek a kvalifikációs sorozatban, amelynek lebonyolítása immár az 1998-as vébé óta változatlan: a tíz (jelen esetben kilenc) válogatott bajnoki rendszer szerint kétszer is megmérkőzik egymással, és így alakul ki a végeredmény.

A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) még a sorsoláson sem változtat, vagyis ez immár a negyedik kvalifikációs sorozat lesz, amelynek során a csapatok pontosan ugyanabban a sorrendben találkoznak egymással. Ahogy az lenni szokott, az első négy helyezett automatikusan kijut, az ötödiknek pedig interkontinentális pótselejtezőt kell játszania, ezúttal egy ázsiai együttessel. Ez azt jelenti, hogy a kilenc indulóból öt is ott lehet a vébén, és Brazíliával kiegészülve összesen hat dél-amerikai csapat is szerepelhet majd a világbajnokságon.

Mindez egyedülálló lehetőséget jelent a földrész kiscsapatai számára, bár a fenti kifejezéssel illik csínján bánni, amint azt a nyári Copa América is megmutatta.

A kontinensviadalon Argentína és Brazília még a legjobb négy közé sem jutott el, ellenben Peru és Venezuela is elődöntőt játszott, márpedig ez a két ország szerepelt a legrégebben vébén a dél-amerikaiak közül. Egészen pontosan Venezuela az egyetlen válogatott a CONMEBOL tagjai közül, amely még sohasem jutott ki világbajnokságra, de a Vinotinto becenévre hallgató együttes minden egyes selejtezősorozatban közelebb jutott a nagy célhoz.

A szövetségi kapitány, César Farias az első két selejtezőre szinte két különböző keretet állított össze. A venezuelaiak első meccsüket ugyanis Ecuadorban, 2800 méteres tengerszint feletti magasságon játsszák, ezért azok a focisták, akik itt játszanak, speciális felkészítést kaptak. Négy nappal később aztán Venezuela Argentínát fogadja, és ezen a meccsen az "igazi" válogatott szerepel majd, köztük a magyar származású Nicolás "Miku" Fedorral.

Messitől várják a csodát

A peruiak ugyan voltak már vébén, de 1982 óta egyszer sem sikerült kijutniuk, köszönhetően az ország labdarúgását folytonosan sújtó belső viszályoknak, a legjobb játékosok időnként lemondták a válogatottságot a szövetségi kapitánnyal való konfliktus miatt.

Az uruguayi Sergio Markariánnal azonban visszatért a rend és a fegyelem a csapatba, mint ahogyan Claudio Pizarro és Jefferson Farfán is ismét felhúzta a címeres mezt. A peruiak azzal a Paraguayjal kezdenek, amely a Copán úgy lett ezüstérmes, hogy egyetlen mérkőzést sem nyert: a csoportkörben elért három döntetlent követően az egyenes kieséses szakaszban kétszer is tizenegyesekkel ment tovább, majd a fináléban simán kikapott Uruguaytól.

Az első forduló legsimább meccsének az Uruguay-Bolívia ígérkezik, hiszen jelenleg a házigazdáké a kontinens legjobb válogatottja, Bolívia pedig a leggyengébb. A selejtező mezőnyében a bolíviai csapat az egyetlen, amelynek papírforma alapján semmi esélye nincsen arra, hogy kijusson a vébére, még úgy sem, hogy hazai mérkőzéseit a 3600 méteres magasságban található La Pazban rendezi.

Uruguayról ezzel szemben azt nehéz elképzelni, hogy ne jusson ki a világbajnokságra. Ugyanez elmondható Argentínáról is annak ellenére, hogy Lionel Messiék a legutóbbi sorozatban is csak az utolsó fordulóban biztosították be részvételüket, és a hazai rendezésű Copa Américán is csalódást okoztak.

Az argentinok a balul sikerült kontinensviadal után szövetségi kapitányt cseréltek, Sergio Batista utódja Alejandro Sabella lett, de ülhet bárki a kispadon, a drukkerek úgyis Messitől várják a csodát.

Az első meccsen rögtön nehéz ellenfél vár rájuk, hiszen Chile kifejezetten erősnek tűnik, még a sérült Alex Sánchez nélkül is. A mezőnyt az első körben szabadnapos Kolumbia teszi teljessé, és jelenleg szinte lehetetlen megjósolni, hogy a kilenc résztvevő közül kik örülhetnek majd bő két év múlva.

Az első két forduló programja:
október 7., péntek:
Uruguay - Bolívia, Montevideo 21.0
Ecuador - Venezuela, Quito 23.05

október 8, szombat:
Argentína - Chile, Buenos Aires 1.10
Peru - Paraguay, Lima 3.15

szabadnapos: Kolumbia

október 11. kedd:
Bolívia - Kolumbia, La Paz 22.00

október 12., szerda:
Chile - Peru, Santiago De Chile 0.45
Paraguay - Uruguay, Asunción 0.45
Venezuela - Argentína, Puerto La Cruz, 2.20

szabadnapos: Ecuador

www.global-soccer.eu