Vágólapra másolva!
Egész Dél-Afrika abban a hitben ünnepelt, hogy futballválogatottjuk a Sierra Leone elleni döntetlennel kijutott a 2012-es Afrika-kupára, ám mint később kiderült, a 2010-es vb házigazdái nem ismerték a selejtezősorozat egyik új szabályát, amelynek alapján Dél-Afrika helyett - története során először - Niger kvalifikálta magát a tornára. 

A dél-afrikaiak azt hitték, hogy mivel a selejtezőcsoport három kilencpontos csapata közül nekik a legjobb a gólkülönbségük, megelőzték Nigert és Sierra Leonét, csakhogy az új lebonyolítási rendszer szerint a holtversenyben lévő csapatok között az egymás ellen szerzett pontok száma számít, ebben pedig Niger lett az első.

A dél-afrikai játékosok erről mit sem tudva, hosszú percekig ünnepelték sikerüket a Sierra Leone elleni 0-0 után, még az ország futballszövetségének elnöke, Kirsten Nematandani is gratulált a csapatnak a televíziós közvetítésben, amelynek kommentátora szintén Afrika-kupa-résztvevőnek hirdette ki a válogatottat.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=a4H8MPmY0XzhH7on


A dél-afrikai szövetségi kapitány, Pitso Mosimane sem volt tisztában a szabályokkal, sőt a tévedés kiderülése után azt is elárulta, hogy szándékosan játszottak döntetlenre Sierra Leone ellen, mivel azt hitték, hogy Niger Egyiptom elleni veresége miatt az is elég lesz a továbbjutáshoz. "Mit gondolnak, hagytam volna a padon ülni a csatár Majoro Lehlohonolót, és egy középpályást küldök be akkor, ha tudom, hogy szükségünk van egy gólra? Ennek nem lett volna semmi értelme" - méltatlankodott az edző, aki szerint Dél-Afrika megérdemelte volna, hogy ott legyen az Afrika-kupán.

Nematandani elnök ekkor még azzal próbálta vigasztalni a csapatot, hogy még nincs veszve minden, hivatalos panaszukat azonban elutasította az afrikai szövetség.