Vágólapra másolva!
Grzegorz Lato, a lengyel labdarúgó-szövetség (PZPN) elnöke úgy döntött, hogy visszakerül a válogatott játékosainak mezére a lengyelek egyik fő nemzeti jelképe, a címeren látható koronás sas.

"Hibát követtünk el. Bocsánatot kell kérnünk, hogy erre a vitára egyáltalán sor került" - mondta az elnök. "Jó döntés - reagált Franciszek Smuda szövetségi kapitány. - Ha olyanok akarunk lenni, mint a sasok, a sasnak a mezünkön is rajta kell lennie."

A szövetség két héttel ezelőtt mutatta be a válogatott új mezét, amelyről már hiányzott a koronás sas. Ezt viselte volna a 2012-es Eb-n a házigazda lengyel nemzeti együttes. Az új mezen a sast egy csupán annak körvonalaira emlékeztető skiccel helyettesítették.

A Horvátország elleni, december 16-i mérkőzésen már ismét a címeres mezben lép pályára a lengyel válogatott. A koronás sas eltüntetése hatalmas felháborodást váltott ki a lengyel szurkolók körében, de értetlenségének adott hangot Bronislaw Komorowski államfő és Donald Tusk miniszterelnök, az egykori igazolt labdarúgó is. A szurkolók részben emiatt bojkottálták a november 15-i, poznani lengyel-magyar barátságos mérkőzést.

A címer visszahelyezéséről szóló döntést Lato ugyan egyedül hozta meg, de azzal egyetért a szövetség elnökségének többsége is. A Rzeczpospolita című lap szerint sokba fog kerülni a mezek kicserélése, mert a Nike cég már sok sas nélküli trikót gyártott, de a szurkolók ezeket nem akarják megvásárolni.