Vágólapra másolva!

Péntek este sorsolják a foci-Eb csoportjait

Pénteken - magyar idő szerint 18 órától - Kijevben rendezik a jövő évi ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását.

Miután a házigazdák jogán az ukránok és a lengyelek is az első kalapból várják az eseményt, a szokásosnál erősebb csoportok alakulhatnak ki, és már a torna elején több döntőnek beillő meccs is létrejöhet.

A második kalapban kaptak helyet a selejtezősorozatot veretlenül záró, az előző Eb-n döntős németek, a 2006-os világbajnok olaszok, valamint az angolok és az oroszok.

Az eseményen a két rendező országból több művész, valamint a korábbi Európa-bajnokságok sztárjai is szerephez jutnak majd. A sorsolást - amelyen bemutatják az Eb hivatalos labdáját is - 70 televíziós állomás közvetíti, és több mint 150 országban lesz látható.

A kalapok:
1-es kalap:
Lengyelország (a rendező jogán)
Ukrajna (a rendező jogán)
Spanyolország (címvédő)
Hollandia

2-es kalap:
Németország
Olaszország
Anglia
Oroszország

3-as kalap:
Horvátország
Görögország
Svédország
Portugália

4-es kalap:
Dánia
Franciaország
Írország
Csehország

A kalapok beosztásánál a válogatottak UEFA-együtthatóját vették alapul. Ennek meghatározásában 20 százalékos arányban számítottak a 2008-as Eb selejtezőjén és a kontinenstornán elért eredmények, 40-40 százalékkal pedig a tavalyi, dél-afrikai világbajnokság selejtezőjén és a vb-n, illetve a jövő évi Eb selejtezősorozatában elért eredmények.