Vágólapra másolva!
Németország-Hollandia, Anglia-Franciaország és Spanyolország-Olaszország rangadó is lesz már a foci-Eb csoportkörében. Ehhez képest a lengyel-görög nyitómeccs bemelegítésnek tűnik a rendezők kiemelése miatt gyengére sikerült A csoportban. Kijevben kisorsolták a torna csoportbeosztását.

Az Eb csoportbeosztása:
A csoport: Lengyelország, Görögország, Oroszország, Csehország
B csoport: Hollandia, Dánia, Németország, Portugália
C csoport: Spanyolország, Olaszország, Írország, Horvátország
D csoport: Ukrajna, Svédország, Franciaország, Anglia

Tradíciót emleget a görög kapitány
A csoport: Lengyelország, Görögország, Oroszország, Csehország

Lengyelország-Görögország mérkőzéssel indul június nyolcadikán a 2012-es foci-Eb. Fernando Santos görög kapitány a 2004-es Eb-re emlékeztette a publikumot, ahol szintén a házigazdával, Portugáliával játszották a nyitómeccset. Később a görögök atombiztos védekezéssel és jól begyakorolt pontrúgásokkal megnyerték a tornát, Santos mester talán már egy újabb bombameglepetésre készíti elő játékosait lélekben.

Az oroszok védője, Roman Siskin ellentmond a többségnek: "Sokan mondják majd, hogy szerencsés a sorsolásunk, de ez a torna megjósolhatatlan, tehát nem engedheted meg magadnak, hogy bárkit is alábecsülj. Ám ha lehetek őszinte, erősebb ellenfelekre számítottam, tovább kell jutnunk."

Özil, Ronaldo, Huntelaar és a meglepetésre kész dánok
B csoport: Hollandia, Dánia, Németország, Portugália

A csoport erejét mi sem jellemzi jobban, hogy a selejtezők során a holland Klaas-Jan Huntelaar lőtte a legtöbb gólt (12), a német Mesut Özil adta a legtöbb gólpasszt (7) és a portugál Cristiano Ronaldo találta el legtöbbször a kaput (23). A dánok 1992-ben óriási meglepetésre beugróként megnyerték a tornát, az akkori szövetségi kapitány, Richard Möller Nielsen szerint akár most is okozhatnak meglepetést. Az edző ugyanakkor realista is: "Jó sorsolásra van szükségünk, és arra, hogy a kulcsjátékosaink ne sérüljenek meg."

A dánok csoportbeosztásán még az ország világelső női teniszezője, Caroline Wozniacki is megdöbbent: "Nem hiszem el, hogyan kerülhettünk ilyen négyesbe! Őrület! Rosszabb nem is lehetne!"

Hollandia Németország ellen kezd, majd Portugáliával játszik, Wesley Sneijder szerint ezért még fontosabb lesz a nyitány, mint máskor. "Kemény csoport, másfelől minden ellenfelünket jól ismerjük, és ha innen továbbmegyünk, nagy tornánk lehet" - tette hozzá a középpályás.

"Láttam az összes rivális trénerét, senki nem tűnt boldognak. Mindenki egyetért abban, hogy ez a legnehezebb csoport" - mondta Bert van Marwijk, hollandok szakvezetője.

Forrás: AFP
Van Basten itt még őszintén mosolygott

"Azért is nehéz ez a torna, mert szemben a vébével itt nincsenek olyan ellenfelek, mint Costa Rica vagy Ecuador. Sokat vitáznak majd még az emberek a tornáig, ehhez pedig a selejtezőkön nyújtott teljesítményt veszik majd alapul, de igazán csak az Eb idején mutatott forma számít" - magyarázta német részről Joachim Löw.

Az UEFA rögtönzött szurkolói szavazásán német (53%), holland (27%), portugál (14%), dán (6%) sorrend alakult ki.

Olasz géniusz az olaszok ellen
C csoport: Spanyolország, Olaszország, Írország, Horvátország

Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány rögtön bejelentett egy hírt két, jelenleg egyaránt sérült játékosáról: "Giuseppe Rossi és Antonio Cassano is velünk tart majd, mert jó az összhang köztük. Trapattoniékat több okból is el akartuk kerülni, a spanyolokat legyőztük nemrég egy barátságos meccsen, de ők a világbajnokok, akiket maximálisan tisztelünk."

Forrás: AFP/Franck Fife
Del Bosque, a címvédő spanyolok trénere

Fernando Llorente úgy véli, döntő lehet, hogy a spanyolok rögtön az olaszokkal kezdenek: "Az egész csoportkört meghatározza, hogyan jövünk ki az olaszok elleni találkozóból. Írországról nincs sok információm, de el tudom képzelni, milyen keményen védekeznek és milyen jól kontráznak."

Slaven Bilic horvát kapitány megtisztelőnek tartja, hogy a címvédő és a 2006-os világbajnokkal került egy csoportba az együttese: "Nem vagyunk favoritok, de élvezni fogjuk a tornát. Spanyolország a favorit, a többi három csapat egyenlőek. Trapattoni egy géniusz, nagyon várom a vele való meccset."

Capello is a B csoporton hüledezik
D csoport: Ukrajna, Svédország, Franciaország, Anglia

"Klassz szállást találtunk Krakkóban, szépek az edzőközpontok, és ugyanitt leszünk végig a csoportmeccseken" - sorolta csoportja előnyeit Fabio Capello angol kapitány. "Reméltem, hogy a spanyolokkal vagy az olaszokkal játszhatunk negyeddöntőt, és ez könnyen össze is jöhet, ha az első meccsen le tudjuk győzni a franciákat. A B csoport nagyon-nagyon nehéz. A miénk is kemény, de még mindig jobb, mint a B."

Forrás: AFP
Zidane utódaira nehéz, de nem lehetetlen küldetés vár

A négyes mindkét nagyágyúja elverte a közelmúltban a házigazda ukránokat: Franciaország az idén júniusban Donyeckben nyert 4-1-re, és éppen ezen a helyszínen csapnak majd össze az Eb-n. Anglia a 2010-es vébé selejtezőin nyert 2-1-re Ukrajnában.

Capello talán kollégáira akart nyomást helyezni, mikor a B csoport rendkívüli erősségét taglalta, ugyanakkor a sorsolás értelmében Anglia leghamarabb az elődöntőben futhatna össze onnan érkező ellenféllel.

Forrás: AFP/Frank Fife

A csoportmeccseken minden csapat egyszer-egyszer meccsel minden ellenfelével, a csoportok első két helyezettje jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Az egyenes kieséses szakasz programja

Negyeddöntők

Elődöntők

A1-B2

B1-A2

A1-B2 győztese - C1-D2 győztese

C1-D2

D1-C2

B1-A2 győztese - D1-C2 győztese