Vágólapra másolva!
Amennyiben a papírforma érvényesül, úgy a klubvilágbajnokság döntőjében a brazil labdarúgás aktuális tinisztárja, Neymar az FC Barcelona ellen végre megmutathatja, hogy mire képes egy európai élcsapat ellen. A még mindig tizenéves támadó Dél-Amerikában már szinte mindent elért, amit lehet, a fejébe is szállt a dicsőség, ezért a szurkolókat még Brazíliában is megosztja, viszont aligha ússza meg, hogy egy-két éven belül valamelyik európai sztárcsapat leigazolja őt.

Míg Argentínában minden tehetségesebb játékost új Maradonának kiáltanak ki, addig Brazíliában a legügyesebbeket Peléhez szokták hasonlítani, főleg, ha valaki Pelé klubjában, a Santosban kezd el játszani. Nem kerülhette ezt el a 2000-es évek elején Robinho sem, Neymart pedig tizenévesen először Robinho utódjának kiáltották ki.

Debütálásakor a nevét skandálták

Az 1992. február 5-én született tinisztárt ugyanúgy hívják, mint édesapját: őt is Neymar da Silva Santosnak anyakönyvezték. Az ifjú Neymarról hamar kiderült, hogy elképesztő gömbérzékkel rendelkezik.

Mint szinte minden brazil kisfiú, az utca után ő is teremben kezdett el futballozni, de a Sao Paulo államban fekvő Mogi das Cruzesben hamar híre ment, hogy akad egy srác, aki fantasztikusan bánik a labdával.

Mindössze 11 esztendős volt, amikor a Santoshoz került, és nem sok idő kellett ahhoz, hogy előbb az egyesületnél, majd a brazil futballközvélemény körében mindenki róla beszéljen. Brazíliában már rengeteg rendkívül ügyes gyereket láttak, de Neymar még közülük is kiemelkedett, nem csoda, hogy már 13 esztendősen szerepelt a tévében - igaz, akkor még csak Robinho lehetséges utódjaként beszéltek róla.


A Santos korosztályos csapataiban mindenesetre ontotta a gólokat, és a drukkerek alig várták, hogy mikor lép pályára a felnőttek között is. Erre végül 2009. március 7-én, az Oeste ellen került sor az állami bajnokságban - az alig 17 esztendős Neymar ekkor játszotta első meccsét a nagycsapatban, de a fanatikusok máris az ő nevét skandálták. Egy hétre rá első gólját is megszerezte, szintén a paulista bajnokságban a Palmeiras ellen volt eredményes, amit ehhez méltó tánccal ünnepelt.

A gól 2.26-tól:


Ehhez később további két találatot tett hozzá az állami ligában, amelyben a Santos végül ezüstérmes lett, de Neymart választották meg a torna felfedezettjének. Nem csoda, hogy az országos bajnokságban már kihagyhatatlan volt a csapatból, 33 találkozón tíz gólt szerzett, nem rossz egy 17 esztendős játékostól.

14 ezren követelték a válogatottba

A következő év elején a Santos nem akárkivel erősített: a klub kölcsönkapta a Manchester Citytől egykori klasszisát, Robinhót, akivel Neymar remekül megértette magát. Ráadásul a szintén fiatal, de nála három évvel idősebb középpályás, Paulo Henrique Ganso is elkapta a fonalat, és hármójuknak köszönhetően a csapat megnyerte a paulista bajnokságot, ahol Neymar tizennégy gólt szerzett - és a legjobb játékosnak járó trófea is az övé lett.

2010-ben bajnoki címig vezette a Santost:


Ekkor már országos sztárnak számított, és egyre többen követelték a válogatottba, a szövetségi kapitány, Dunga azonban inkább a légiósokban bízott. Pedig a fanatikusok mindent megtettek: egy internetes petíciót indítottak annak érdekében, hogy Neymar tagja legyen a dél-afrikai vébére nevezett keretnek, és az indítványt több, mint 14 ezren írták alá, azonban Dunga hajthatatlan maradt. Pedig az ifjú titán a Brazil Kupában is ontotta a gólokat: a Guarani ellen egymaga ötöt vágott, és a döntőben is betalált a Vitória ellen.

Dunga utódja, Mano Menezes viszont engedett a köz akaratának, és rögtön első mérkőzésére meghívta a válogatottba Neymart, aki így a felnőttek között 2010 augusztusában, az Egyesült Államok ellen mutatkozott be, góllal. Ekkor már Európában is ismerték a nevét, sőt, sztárklubok egész sora jelentkezett be érte. Az első ajánlatot a West Ham United tette, a londoniak 12 millió fontot kínáltak, de valószínűleg ők sem gondolták komolyan a dolgot. Augusztusban már a Chelsea is bejelentkezett, de Neymar kijelentette, hogy egyelőre maradni szeretne. Ehhez alighanem az is hozzájárult, hogy a Santos meghosszabbította szerződését, és egyben jelentősen megnövelte a fizetését.

A hiszti vége edzőmenesztés lett

Más kérdés, hogy egyre inkább úgy tűnt: a gyorsan jött dicsőség és siker Neymar fejébe szállt. A gyakran becsületsértő cselek sokszor öncélúak voltak, a tizenegyeseknél pedig rendre a Panenka-féle módszerrel próbálkozott, ami három kihagyott büntetőt eredményezett. Nem csoda, hogy amikor 2010 szeptemberében az Atlético Goianiense ellen a Santos tizenegyeshez jutott, akkor a kispadról jött az utasítás: ne Neymar. A támadónak ez nem tetszett, kisebbfajta hisztit vágott le, majd a következő percekben valósággal rátekeredett a labdára.

Neymar-hiszti és cselezgetés a Goianiense ellen:


Az igazi meglepetés azonban csak ezután jött: a klub nem a játékost büntette meg, hanem az edzőt, Dorival Juniort menesztette. Ez már Brazíliában is kiverte a biztosítékot, Neymar a válogatott következő mérkőzésére nem kapott meghívót, és olyan szaktekintélyek kritizálták a hozzáállását, mint René Simoes vagy maga Pelé. Pedig amikor a játékra koncentrált, akkor nem lehetett rá panasz: az országos bajnokságot végül 17 góllal zárta, és a Placar hagyományos év végi választáson bekerült az év álomcsapatába.

A 2011-es szezon remekül kezdődött Neymar számára. Januárban az U20-as válogatottal megnyerte a korosztályos Copa Américát, a legjobb játékosnak őt választották meg, és a gólkirályi címet is megszerezte - Paraguay ellen egymaga négyet lőtt, és kilenc találattal zárta a tornát.

A Paraguay elleni meccs:


A Santosszal megint megnyerte az állami bajnokságot, de a nagy kérdés az volt, hogy a Libertadores-kupában is megállja-e a helyét. Neymar azonban itt is remekelt, a csoportkörben három góllal segítette továbbjutáshoz csapatát, és az egyenes kieséses szakaszban is vezéregyéniség volt. Az együttes bejutott a fináléba, ahol az uruguayi Penarol volt az ellenfél, és az első mérkőzésen Montevideóban nem ment neki a játék, ráadásul műesésért sárga lapot kapott a paraguayi bírótól, Carlos Amarillától, aki Neymar állítása szerint azzal fenyegette meg őt, hogy kiállítja. Neymar a visszavágón bizonyított: ő szerezte a Santos első gólját, a klub pedig elhódította a trófeát - ráadásul a torna legjobb játékosának is megválasztották.

A Libertadores-kupa döntőjének visszavágója:


A végcél a Barcelona vagy a Real Madrid lehet

Ennek ellenére Neymarral kapcsolatban Európában még mindig sokaknak van kétsége, mondván, bármennyire is fantasztikusan bánik a labdával, fizikálisan gyenge, ráadásul Brazíliában túlságosan is védik, így hozzászokott ahhoz, hogy ha csak elesik, szabadrúgást kap. Mindez márciusban, a Skócia elleni barátságos mérkőzésen is megmutatkozott, ahol Neymar remekül játszott, kétszer is betalált, ám a glasgow-i közönség többször is kifütyülte, mert úgy vélték, hogy nagyon rájátszik a szabálytalanságokra. Más kérdés, hogy maga a játékos és a brazil szövetség is úgy értelmezte a dolgot, hogy a füttyszónak rasszista indokai voltak, amit a skótok tagadtak. A válogatottból mindenesetre immár kihagyhatatlan, a nyári Copa Américán mindegyik meccsen kezdő volt, és Ecuador ellen duplázott, a negyeddöntőben azonban Paraguay ellen lecserélték, és így a büntetőpárbajból kimaradt. Ősszel remekül ment neki a játék a bajnokságban, volt olyan meccs, amelyiken mesternégyest szerzett, végül tizenhárom góllal fejezte be a szezont. A Santos csupán tizedik lett, de a Placar osztályzatai alapján így is ő lett a bajnokság legjobbja.

Ecuador ellen duplázott:


A kérdés már csak az, hogy mikor igazol Európába, és melyik csapatba. Az elmúlt hónapokban egyre inkább úgy tűnt, hogy a Real Madrid és a Barcelona különháborút folytathat érte. Szeptemberben a Santos elnöke, Luis Ribeiro azzal fenyegette a Realt, hogy a FIFA-hoz fordul, mert a madridiak a klub megkerülésével akartak vele előszerződést kötni, a Real persze ezt cáfolta. Ribeiro nem sokkal később kijelentette, hogy remek a kapcsolata a Barcelonűval, amely maximálisan tiszteletben tartja a Santos és a focista döntését. Neymar ugyanis a napokban 2014-ig meghosszabbította szerződését, amelynek értelmében fizetése a duplájára emelkedett, a benne szereplő kivásárlási záradék pedig 45 millió euróra nőtt.

Bárki is szeretné őt megszerezni, nem lesz egyszerű dolga, hiszen játékjoga nem csak a Santosnál van: a DIS Group nevű befektetési társaság még 2009-ben megszerezte annak 40 százalékát, egy tavaly novemberi megállapodás értelmében pedig az átigazolási összeg öt százaléka a TEISA nevű menedzserirodát illeti. Az augusztus óta édesapának számító focista (gyermekét Davi Luccának hívják, de az édesanya kilétét nem hozták nyilvánosságra) a klubvébén akár a Barcelona ellen is bizonyíthatja, hogy jó befektetés volt tulajdonrészt venni a játékjogából.

www.global-soccer.eu