Vágólapra másolva!
A Zenit idegenben 5-1-re legyőzte a Dinamo Moszkvát az orosz labdarúgó-bajnokság felsőházi rangadóján. Dzsudzsák Balázs kezdő volt a fővárosi csapatban, és gólpasszt adott, de ez is kevés volt a parádézó címvédő ellen, amelynek ezúttal Huszti Szabolcs volt az egyik legjobbja, pedig csak az 59. percben állt be. Egervári Sándor szövetségi kapitány a helyszínen láthatta, amint a magyar válogatottságról lemondó volt Hannover-szélső a gólpassza után 25 méterről egy pazar szabadrúgásgólt is szerzett.

Orosz labdarúgó-bajnokság, felsőház, rájátszás az 1-8. helyért, 5. forduló:
Dinamo Moszkva - Zenit 1-5 (0-3)
Dinamo:
Roman Berezovszkij - Leandro Fernandez (Zvezdan Misimovic, 73.), Vlagyimir Granat, Alexandru Epureanu, Marko Lomics - Alekszandar Kokorin (Alekszandr Szamedov, 46.), Igor Szemsov, Artur Juszupov (Cristian Noboa, 46.), Dzsudzsák Balázs - Andrej Voronyin, Kevin Kuranyi.
Zenit: Vjacseszlav Malafejev - Bruno Alves, Domenico Criscito, Nicolas Lombaerts, Tomás Hubocan - Roman Sirokov, Victor Fajzulin (Huszti Szabolcs, 59.), Szergej Szemak, Igor Gyenyiszov - Andrej Arsavin (Makszim Kanunnyikov, 71.), Alekszander Kerzsakov (Alekszander Buharov, 83.)
gól: Kuranyi (72.), illetve Criscito (13.), Kerzsakov (14., 75.), Szemak (24.), Huszti (79.)
sárga lap: Kuranyi (26.), Fernandez (59.), Lomics (90.)

Nézze meg a meccs összefoglalóját!

A címvédő Zenit már a 13. percben gólt szerzett, hatalmas védelmi hiba után Criscito volt eredményes, de még ki sem örülte magát, Kerzsakov egy percen belül bombagóllal növelte az előnyt. Tíz perccel később Arsavin remek passzát Szemak lőtte a bal alsóba, tulajdonképpen eldöntve ezzel a mérkőzést.

A kezdőként szereplő Dzsudzsák nem játszott rosszul, több jó beadása és szöglete is volt, csapata azonban nem tudott felnőni az osztálykülönbséggel jobban futballozó ellenfélhez. A 72. percben pontos gólpasszt adott a magyar szélső a gólt fejelő Kuranyinak, ekkor már a hasonló poszton szereplő honfitársa, Huszti Szabolcs is a pályán volt.

Husztinak idén nem sok babér termett az orosz bajnokságban, de lehet, hogy ez a mérkőzés fordulópont volt a számára. Előbb a 75. percben ugyanis mestergólpasszt adott a csukafejesből gólt szerző Kerzsakovnak, majd a 79. percben ritkán látható, szép szabadrúgásgólt lőtt legalább 25 méterről.

Győzelmével a Zenit már kilenc ponttal vezeti a bajnokságot, a második helyre hajtó Dinamo Moszkvát pedig a mostani fordulóban még megelőzheti a Szpartak, Lokomotiv és a Rubin Kazany is, így akár a hatodik helyre is visszaeshetnek Dzsudzsákék.

A forduló további programja:
vasárnap::
Kubany Krasznodar - Rubin Kazany
Lokomotiv Moszkva - Anzsi Mahacskala
hétfő:
Szpartak Moszkva - CSZKA Moszkva

A felsőház állása:

1.351913369-3070
2.341613563-3661
3.351781055-4059
4.341611752-3559
5.34169952-3457
6.341512745-2957
7.341511841-3356
8.341491141-3351


Második félidő - online közvetítés

Vége a mérkőzésnek, meglepően sima Zenit-győzelem, magyar főszereplővel.

A 91. percben ezúttal a jobb oldalról próbált meg egy pontrúgást kapura csavarni Huszti, a kapus ezúttal védett.

A 79. percben Huszti végezte el a Zenit szabadrúgását, és mintegy 25 méterről óriási gólt lőtt a jobb pipába (1-5).

Husztit megdobálták a szögletzászlónál, a bíró pár percre felfüggesztette a játékot.

Nem sokáig örülhettek a szépítő gólnak a moszkvaiak, mert a 75. percben megszületett a negyedik Zenit-gól, ráadásul magyar gólpassz után. A becserélése után a jobbszélen játszó, ezúttal a bal oldalról középre tekerő magyar szélső labdáját az elvetődő Kerzsakov fejelte látványosan a kapuba (1-4).

A 72. percben Dzsudzsák szabadrúgása célba ért: a remek beívelést Kuranyi szépen fejelte 9 méterről a kapuba (1-3).

A Zenit letámad, Dzsudzsák sokat van játékban, és jók a beadásai.

Szemsov lőtt középtávolról, Malafejev bravúrral fölé ütötte a biztató Dinamo-kísérletet.

Rögtön összecsapott a két magyar, a Dinamo 16-osának a sarkánál Huszti megrúgta Dzsudzsákot, a hazaiak szabadrúgáshoz jutottak, amelyből szöglet lett. Dzsudzsák szögletét egy harmatgyenge fejes követte.

Az 59. percben jött is Huszti Szabolcs, méghozzá Victor Fajzulin helyére.

A meccs leült, Husztit melegíteni küldte Spalletti. A meccset a helyszínről nézi Egervári Sándor szövetségi kapitány is, ám kevés esély van rá, hogy Husztival szeretne beszélni a visszatéréséről.

A 47. percben egy jobb oldalról érkező lapos átadást Dzsudzsák kisodródott helyzetből, bal oldalról lőtt kapura, és az oldalhálóba bombázott.

Első félidő

Vége a félidőnek, osztálykülönbség volt a két csapat között.

Dzsudzsák sokat van játékban, a bal oldali szögleteket is rendre ő rúgja, de a 44. percben például mindhiába adott pontosan a másik oldalon igyekvő Kuranyinak, a német támadó nem tudta levenni a labdát.

Voronyin az ötös jobb sarkától tüzelt, de a jobb alsóba tartó labdáját Malafejev nagy bravúrral védte.

A 42. percben egy jobb oldali lapos beadást Kerzsakov egy méterről rúgott kapura, de két méterrel mellé lőtt. Kihagyni ezt nehezebb volt, mint berúgni.

Kuranyi sárgát kapott, Berezovszkij kapus pedig majdnem szívrohamot, amikor a 28. percben egy rossz hazaadás után Kerzsakov már csak egy védővel nézett farkasszemet, de a Zenit-csatárnak ez is sok volt, és kihagyta a százszázalékos ziccert: az elterülő hátvédbe rúgta a labdát.

A Zenit hamar eldöntötte, a 24. percben Arsavin pazar szöktetését Szemak hét méterről, ballal magabiztosan lőtte a bal alsóba (0-3).

A sima vendégvezetés után épp Dzsudzsák volt a legaktívabb a hazai oldalról, kétszer is elfutott a balszélen: először a középre passzolt labdájáról lekésett Voronyin, majd a magyar szélső ívelt pontatlanul.

Egy percen belül a második gólját is belőtte a Zenit. A középkezdés után Kerzsakov azonnal labdát szerzett, vezetgette, majd 28 méterről óriási gólt lőtt a léc alá (0-2).

Az Arsenaltól kölcsönkapott Arsavin futott el a balszélen, lapos beadását Granat szögletre rúgta. De rosszul tette, mert a bal oldali szöglet után gólt szerzett a Zenit. A kapu elé ívelt labda elszállt az egyik Dinamo-védő feje felett, egy másik - Granat - pedig rosszul ért a labdába, az eséllyel élt Criscito, a felpattanó labdára lecsapott, és közelről, fejjel nem is hibázott. Óriási védelmi hiba volt (0-1).

Fajzulin a vállát fogta egy ütközés után, de nem sérült meg súlyosan, visszatérhetett a pályára.

Dzsudzsák elfutott a balszélen a hatodik percben, elesett, de a bíró nem látott szabálytalanságot. A Dinamo az első percekben többet birtokolta a labdát.

Dzsudzsák kezdő, Huszti kispados.

Előzmények

Dzsudzsák Balázs dinamós bemutatkozása során már letette a névjegyét, ugyanis gólpasszt adott a CSZKA Moszkva elleni, idegenbeli találkozón.

A Dinamo célja, hogy a Bajnokok Ligája-indulást érő két hely valamelyikén végezzen, és ehhez el kell kapnia a fonalat, a rájátszás első két meccsén ugyanis mindössze egy pontot szerzett.

Huszti Szabolcs nem számít stabil kezdőnek a szentpétervári csapatban: eddig 19 meccsen egy gólt lőtt úgy, hogy csak ötször volt kezdő, 14-szer be-, négyszer pedig lecserélték.

A Zenit jelenleg is éllovas 67 ponttal, a CSZKA 61-gyel második, a Dinamónak pedig 59 pontja van, és csak jobb gólkülönbséggel előzi meg a Szpartak Moszkvát.