Vágólapra másolva!
A Barcelonát a pályán elért sikerek mellett azért is példaértékűnek tartják, mert saját nevelésű játékosokra épít, ellentétben a nagy rivális Real Madriddal. Pedig az utánpótlásképzés a madridiaknál sem rossz, az innen kikerült játékosok máshol gyakran sikeresek lesznek, míg a Barca-nevelések csak a Camp Nouban válnak be.

A Barcelona a Chelsea elleni Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóján olyan kezdő tizeneggyel állt fel, amelyből Javier Mascherano és Alexis Sánchez kivételével mindenki a klub utánpótlásából került ki. Egy nappal később a Real Madridnál az arány éppen fordított volt: a Bayern München ellen csak két saját nevelésű, Iker Casillas és Álvaro Arbeloa kezdett. Pedig a Real utánpótlás-nevelése is hatékony, az innen kikerült játékosok máshol kiválóan beválnak.

Fabregasnak bejött, a többieknek nem

A Barcelona legendás akadémiája, a La Masía hosszú évek óta képzi a legtehetségesebb fiatalokat, és a klubvezetés becsületére legyen mondva, az elmúlt időszakban rendszeres játéklehetőséget is kapnak. Egy évvel ezelőtt valószínűleg kevesen gondolták volna hogy Isaac Cuenca kezdő lehet BL-elődöntőn, a cseréje pedig Cristián Tello lesz, a szurkolók egy része pedig azon kesereg majd, hogy Josep Guardiola miért nem állította be Thiago Alcántarát. Mindezek alapján joggal gondolhatnánk, ha egy futballista esetleg nem elég jó ahhoz, hogy a Barcelonánál bekerüljön az első csapat keretébe, és a több játéklehetőség kedvéért más csapathoz igazol, akkor a La Masíában összeszedett tudásnak köszönhetően nagy karriert futhat be.

Forrás: AFP
Mérida a Sporting Bragáig jutott

A tények azonban ennek az ellenkezőjét mutatják, csak kevés olyan Barca-nevelésű játékos van, aki máshol sikeres tudott lenni. Leginkább Francesc Fabregas felel meg ennek a kitételnek, aki az Arsenalnál éveken keresztül meghatározó volt, ott vált tinédzserből világklasszissá - más nevet azonban nem nagyon lehet mondani. A hasonlóan fiatalon a Barcelonától elcsábított Fran Mérida nem lett sikeres Angliában, mint ahogyan máshol sem: próbálkozott a Real Sociedadnál és az Atlético Madridnál is, jelenleg pedig a portugál Sporting Braga légiósa.

A tiki-taka máshol nem megy

De azok sem jártak sokkal jobban, akik közvetlenül a Barcelonát hagyták ott. A középpályás Iago Falquét a Juventus csábította el a Barca B-ből még 2008-ban, de a torinóiaknál egyszer sem lépett pályára, megjárta viszont a Barit, a Villarreal B-t és a Tottenhamet is, jelenleg pedig a Southampton játékosa. A mexikói Giovani dos Santos hajszálnyival messzebbre jutott, bár a Tottenham őt is rendre kölcsönadta (hol az Ipswichnek, hol a Galatasaraynak, hol pedig a Santandernek), de a még mindig csak 21 éves, szupertehetségnek kikiáltott izraeli Gai Assulin egyelőre csak az angol másodosztályú Brighton & Hove Albionig jutott, és az AS Romának lepasszolt Bojan Krkic sem lehet maradéktalanul büszke a Serie A-ban nyújtott teljesítményre.

Forrás: AFP/Mexsport/Etzel Espinosa
Dos Santosból kölcsönjátékos lett

Hogy a Barca-nevelésű futballisták máshol nem tudnak olyan jól teljesíteni, az alighanem éppen annak tudható be, hogy a La Masíában tanulták a sportág alapjait. Az akadémia ugyanis a klubnak képzi a fiatalokat, márpedig a Barcelona által képviselt futballfilozófia nagyon speciális. A rövidpasszos játék, a tiki-taka máshol ilyen szinten nem működik, így aztán egy innen kikerülőnek nagyon nehéz átállni egy sokkal direktebb játékstílusra, legyen bármennyire is tehetséges.

Volt madridiak a válogatottban

A Real Madrid utánpótlásánál ilyen problémák nincsenek, itt inkább az jelenti a gondot, hogy a klubnál nincsen idő és lehetőség arra, hogy egy fiatalt beépítsenek a csapatba. A sok, őrült összegért vásárolt világsztár mellett így aztán maximum a már tét nélküli bajnokikon és BL-csoportmeccseken kapnak lehetőséget a B csapat legjobbjai, és többségük az ifiből kiöregedve inkább máshová igazol - és általában be is válik.

Forrás: AFP
Juan Mata (10-es) BL-döntőt játszhat májusban

Az elmúlt egy évben a spanyol válogatottban négy olyan futballista is pályára lépett, aki a Realban kezdte karrierjét, de felnőttként nem kapott lehetőséget. Közülük Juan Mata a legnagyobb név, aki 19 évesen hagyta ott a Realt, és a Valenciában a Primera División egyik legjobbja lett, azóta BL-döntős a Chelsea-vel és világbajnok. Szintén a Valencia lett Roberto Soldado sikereinek színhelye, a csatár rendkívül gólerős játékának köszönhetően alighanem ott lesz a nyári Eb-n is, az első számú vetélytársa a csapatba kerülésért pedig az ugyancsak madridi nevelésű, Sevillában futballozó Álvaro Negredo. A Villarreal középpályása, Borja Valero pedig kacskaringós utat járt be, amíg a Real Madrid Castillától eljutott a címeres mezig: a Mallorca és a West Bromwich Albion is ott van korábbi csapatai között.

www.global-soccer.eu