Vágólapra másolva!
Bár a pályaedzők szerepe nagyon fontos minden csapatnál, ritkán kapják meg az esélyt, ha a vezetőedző távozik. A Barcelona meghúzta ezt a rizikós lépést, Tito Vilanova Josep Guardiola korszakos együttesét viheti tovább. Liverpoolban négy évtizeden át működött a módszer, általában azonban ritkán vezet sikerre.

A sajtó olyan nagy neveket emlegetett Guardiola lehetséges utódaként, mint Marcelo Bielsa, André Villas-Boas vagy Arsene Wenger, ehhez képest váratlan, ám logikus döntést hozott a klubvezetés.

Szertárból edzőképző

Az asszisztensek remekül ismerik a csapatot, tisztában vannak a játékosok erényeivel, és képesek lehetnek továbbvinni a korábbi taktikát, mégis nagyon ritkán kapnak esélyt a nagy kluboknál. Barcelonában annyiban más a helyzet, hogy a csapat speciális filozófiáját csak kevés tréner lenne képes alkalmazni.

Vilanova vérében van a katalán iskola
Forrás: AFP/Lluis Gene

Korábban azért előfordultak sikeres utódlások, még a legmagasabb szinten is. A Liverpoolnál a legendás edző, Bill Shankly teremtette meg a Boot Room tradícióját, aminek eredményeképp 1959 és 1998 között csak olyan szakember ült a kispadon, aki a saját szakmai stábból került ki. A Boot Room eredetileg amolyan szertár volt, ahol a cipőket tárolták, ám idővel átalakult egy olyan helyiséggé, ahol a klub edzői, pályaedzői megbeszélték a csapat körüli eseményeket.

Amikor Shankly 1974-ben távozott, akkor utódjává asszisztensét, Bob Paisleyt nevezték ki, aki folytatta a sikersorozatot, majd 1983-ban az ő távozása után is a pályaedző, Joe Fagan lett az utód. Az őt követő vezetőedzők (Kenny Dalglish, Graeme Souness és Roy Evans) ugyan nem dolgoztak asszisztensként a csapat mellett, de mind megfordultak a Boot Roomban.

Csak a világbajnokokkal kivételeznek a németek

A német válogatottnál szintén tradicionálisan a korábbi asszisztens az utód, ami alól csak kevés a kivétel. A német szövetség csak három korábbi világbajnok kedvéért változtatta meg ezt az íratlan szabályt: Franz Beckenbauer, Rudi Völler és Jürgen Klinsmann is játékosként elért sikerei és karizmatikus egyénisége miatt vehette át a válogatott irányítását: mind a hárman úgy kerültek a csapat élére, hogy semmiféle edzői tapasztalatuk nem volt.

Joachim Löw Klinsmann köpönyegéből bújt elő
Forrás: AFP/BELGA

Rajtuk kívül még Erich Ribbeck volt az, aki nem közvetlenül asszisztensből lett szövetségi kapitány, de korábban ő is volt pályaedző a válogatottnál Jupp Derwall mellett. A jelenlegi mester, Joachim Löw korábban Klinsmann mellett dolgozott, és ha a DFB tartja magát a szokásaihoz, akkor az utódja a jelenlegi asszisztens, Hans-Dieter Flick lesz.

Freiburgban működött, Southamptonban nem

A kisebb kluboknál olykor azért léptetik feljebb a másodedzőt, mert így megspórolhatják egy új tréner fizetését. Ebben a szezonban a német Freiburgnál bevált a módszer: a 17 forduló után még sereghajtó, menthetetlennek tűnő együttes gond nélkül bent maradt Christian Streich-hel.

Állandó sikerreceptnek azonban természetesen nem nevezhető a dolog, amint azt a Southamptonnál is jól megtanulták. A Szentek 2004-ben először ideiglenes hatállyal nevezték ki a kispadra a korábbi pályaedzőt, Steve Wigleyt, 2004 augusztusától teljes munkakörben megkapta a csapat irányítását, azonban 14 mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni, majd hiába érkezett Harry Redknapp, a kieséstől már nem tudta megmenteni a csapatot. A Szentek csak hét évvel később, idén jutottak vissza a legjobbak közé.

www.global-soccer.eu