Vágólapra másolva!
Negyvenezer külföldit várnak szerdára a román fővárosba az Európa Liga döntőjére. Bukarest futballünnepre és nagy üzletre készül, a városházán állítólag egymás jegyeit lopkodták a képviselők az Atlético Madrid és az Athletic Bilbao meccse előtt.

Kissé megütköztek Bukarestben, amikor a hét elején a spanyol Marca egy térképen a lengyelországi Wroclawba helyezte a Nemzeti Stadiont, amelyben az Athletic Bilbao és az Atlético Madrid szerda este lejátssza az Európa Liga döntőjét. A románok titokban amúgy is csalódottak kissé: amikor a rendezés jogát megkapták, nem arra számítottak, hogy egy ország két csapata jut döntőbe, ráadásul olyanok is vannak, akik kifejezetten a spanyoloknak nem örülnek.

"Jobb lett volna, ha németek vagy angolok jönnek, azok rengeteget költenek. A spanyoloknál sokkal többet" - jegyezte meg például egy vendéglő tulajdonosa a Businessmagazin.ro-nak. Az meg csak ráadás, hogy mintegy 30-40 ezer szurkoló mellé kirendelt ötezer rendőrről kiderült: közülük mindössze tíz tud legalább kicsit spanyolul. Így hirtelen ötven önkéntest is melléjük kellett rendelni.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
A spanyol szurkolók már a hét elejétől érkeznek Bukarestbe

Ezek azonban még így is apróságok, Románia feltétlenül ünnepként éli meg a szerda estét. "Az ő meccsük, a mi döntőnk" - írja például címlapján a Prosport szakportál. És egyben üzen is a fanyalgóknak: "Lehet, hogy ez nem az a spanyol összecsapás, amit a világ várt, nem is Münchenben van, hanem Bukarestben, nem az az angol párharc, amiről a románok álmodtak, de a fennmaradt lehetőségek közül ez a lehető legjobb." Például azért, mert az EL két leginkább gólerős csapata játszik: az Atlético harminc gólt szerzett a kupában, az Athletic huszonnyolcat, egyik oldalon Falcao tízet, a másikon Llorente hetet.

A lap szerint ez a legfontosabb sportesemény Romániában az 1989-es rendszerváltás óta, általában erről beszélnek sportvezetők, és a főváros irányítói is. Mint mondják, Romániának húsz évet kellett várnia arra, hogy legyen egy európai színvonalú pályája. A Nemzeti Stadiont 2008 februárjában kezdték építeni, miután elődjét lerombolták. Az aréna végül 234 millió euróba került, és kisebb csúszásokkal 2011 nyarán lett kész. Eredetileg egy román-argentin meccsel akarták megnyitni, de a vendégek lemondták a részvételt, így a hazaiak tavaly szeptemberben, a franciák elleni, gól nélküli Eb-selejtezővel (0-0) avatták fel az UEFA értékelése szerinti legmagasabb, négyes kategóriájú pályát.

Forrás: FAP/Rafa Rivas
Bukarest húsz évet várt arra, hogy elkészüljön új stadionja

Az 55 600 fős arénában szerda este teltház lesz: az előzetes számítások szerint mintegy 35-40 ezer külföldi érkezett vagy érkezik Bukarestbe. A románoknak szánt 20 ezer jegy már tavaly elfogyott: a legdrágább 32 ezer forintnyi euróba kerül, a legolcsóbb 6500-ba. Más kérdés, hogy ezek egy része már múlt héten a fekete piacon volt, az ár egy héttel a meccs előtt 72 ezer forint volt, szerdára pedig elérte a 140 ezret is. Az Evenimentul Zile című napilap közben arról számolt be, hogy a jegyek miatt botrány tört ki a bukaresti önkormányzatban is, amelynek képviselői belépőket és parkolási engedélyeket is kaptak, az elosztás után azonban kiderült: kilenc tagnak nem jutott semmi, más képviselők ugyanis lenyúlták az övéket is.

Bukarestben amúgy 30 millió eurós (8-8,5 milliárd forint) döntőről beszélnek: az előzetes számítások szerint ennyi lesz a szállodák, a vendéglők, az utazási irodák bevétele május 8. és 10 között. Nem beszélve arról, hogy milyen reklámot kap maga az ország, amely további pénzekhez juthat a turizmusból. Utóbbi annak dacára, hogy a román idegenforgalmi tárca fájdalmára, az országot népszerűsítő kampányt nem folytathatnak, ezt ugyanis tiltja az UEFA-val kötött szervezői szerződés.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Hivatalos országkampányt nem lehet folytatni, a döntő mégis hatalmas reklám Romániának

Másokra azonban ez a visszafogottság-kényszer nem vonatkozik. Miközben ugyanis Bukarest vezetése gesztust gyakorolt, és ingyenessé tette a tömegközlekedést a meccsre belépőjeggyel rendelkezőknek (beleértve a reptér és a stadion közötti utat), a taxisok a megszokottnál ötven százalékkal nagyobb bevételt remélnek. A megszólaltatott szakértők szerint ez nem is irreális: Bukarest nemzetközi repülőterére csak Madridból és Bilbaóból 47 repülőt vártak szerdán, köztük két Boeing 747-es óriásgépet is.

Az Atlético Madrid-Athletic Bilbao döntő 20.45-kor kezdődik, az [origo] élőben közvetíti.