Vágólapra másolva!
2001. szeptember elsején, Írország ellen veszített utoljára világbajnoki selejtezőt a holland labdarúgó-válogatott, amely legközelebb kedden a Puskás-stadionban Magyarország ellen lép pályára. Tizenegy éve ugyanúgy Louis van Gaal volt a kapitány, mint most.

Van Gaal önfejűsége esélyt ad Geráéknak

Amennyiben kedd este Budapesten nyer a holland labdarúgó-válogatott, úgy sorozatban tizedik világbajnoki selejtezőt megnyerve új rekordot ér el. A csúcsot jelenleg holtversenyben tartja a Marco van Basten vezette, 2006-os vb-selejtezők során kilenc sikert elérő együttessel.

Akkor a válogatott a Csehország elleni győzelem és a Macedóniával szembeni idegenbeli 2-2 után kilenc találkozót vívott meg hibátlanul, az utolsó fordulóban azonban ismét Macedónia ellen veszített pontokat egy hazai 0-0 miatt.

A jelenlegi nyerőszéria az előző vb-selejtezők óta tart, akkor Hollandia megnyerte az oda-visszavágókat Norvégia, Skócia, Macedónia és Izland ellen, múlt pénteken pedig Törökország ellen begyűjtötte a kilencedik sikert is.

Ennél jobb sorozattal csak a spanyolok rendelkeznek, akik kedden, zsinórban a 11. vb-selejtezős sikert húzhatják be Grúzia ellen.

Hollandia utoljára 2001. szeptember elsején veszített világbajnoki selejtezőt, akkor a Van der Sar - Hofland, Melchiot, Numan, Stam - Cocu, Van Bommel, Zenden - Kluivert, Overmars, Van Nistelrooy kezdőcsapattal felálló válogatott 1-0-ra kikapott Írországban.


A szövetségi kapitány akkor is Louis van Gaal volt, a csapat végül Portugália és Írország mögött csak csoportharmadik lett, mindkét riválistól csupán egy-egy pontot szerzett, így lemaradt a 2002-es koreai-japán világbajnokságról.

Az írektől elszenvedett idegenbeli vereség óta Hollandia huszonhárom vb-selejtezőn lépett pályára, huszonegyszer nyert, csupán kétszer játszott döntetlent.