Vágólapra másolva!
Sok meccset helyi idő szerint kora délután, trópusi hőségben rendeznek, a csapatoknak pedig a szkottnál többet kell majd utazniuk 2014-es brazíliai focivébén. A házigazda ugyanakkor elkerüli a nehezebb körülményeket, ami FIFA szerint nem azért van, mert világbajnokot akarnak csinálni a brazilokból, és különben is, a legjobb focisták mindenhez tudnak alkalmazkodni. 

Amióta kiderült, hogy a 2022-es világbajnokságot Katar rendezi, állandó téma a torna időpontja. A közel-keleti ország időjárása ugyanis nem ideális a labdarúgáshoz, a hatalmas hőség és a magas páratartalom pokoli körülményeket teremtene a futballisták számára, így az UEFA elnöke, Michel Platini folyamatosan amellett kardoskodik, hogy a vébét ne az év közepén, hanem télen rendezzék. Pedig a klíma már két év múlva, Brazíliában is komoly gondot okozhat.

Meccsek a trópusokon

A FIFA a napokban jelentette be a 2014-es torna mérkőzéseinek helyszíneit és időpontjait. Az európai nézőknek néhányszor ugyan sokáig fenn kell maradniuk (lesz majd olyan találkozó, amely itteni idő szerint hajnali kettőkor kezdődik), de a találkozók többsége még fogyasztható időpontban lesz. A nyitómérkőzés magyar idő szerint 22 órakor kezdődik, akárcsak a két elődöntő, a döntőt 21 órától rendezik, és lesz olyan csoportmeccs, amelyet már 18 órától nézhetünk.

Az időeltolódás miatt a meccsek nagy része Brazíliában kora délután lesz. Az ország hűvösebb, kontinentális éghajlatú déli, illetve délkeleti részén ez nem probléma, főleg, mert a június és a július itt gyakorlatilag a telet jelenti. Ebbe a régióba tartozik például Belo Horizonte, Porto Alegre, Rio de Janeiro és Sao Paulo is, amelyek a brazil labdarúgás központjai. Az északi és északkeleti területeken viszont trópusi klíma uralkodik, vagyis lesznek olyan meccsek, amelyeket a legnagyobb hőségben rendeznek.

Forrás: AFP

Az amazonasi régióban található Manaus négy találkozó házigazdája, a legkorábbi délután négykor kezdődik, viszont a trópusi klímájú Natalban, Recifében és Salvadorban egyaránt két-két csoportmeccs lesz helyi idő szerint délután egy órás kezdéssel, míg az ugyanebben a régióban található Fortalezában a legjobb 16 kerülésért játszanak ebben az időpontban.

Charlton a partjelzővel is összeveszett

Nem csoda, hogy a FIFA rengeteg kritikát kapott, mondván, az üzleti érdekeket, vagyis a televíziós társaságok igényeit előbbre helyezi, mint a futballisták egészségét. Mindez nem újdonság: hasonló volt a helyzet a két mexikói vébén, 1970-ben és 1986-ban, valamint 1994-ben az Egyesült Államokban, amikor jó néhány meccset a lehető legnagyobb hőségben rendeztek. Mexikóban volt olyan meccs, amely helyi idő szerint délben kezdődött, az USA-ban pedig az ír szövetségi kapitány, Jackie Charlton össze is szólalkozott az egyik partjelzővel, amikor az olaszok elleni csoportmeccsen nem engedte, hogy a focisták játék közben az oldalvonalnál némi frissítőhöz jussanak.

A FIFA tavalyi pénzügyi jelentése szerint a különböző európai tévétársaságok összesen 1,29 milliárd dollárt fizettek a 2010-es világbajnokság közvetítési jogáért, ami a nemzetközi szövetség négyéves bevételének közel 30 százaléka. A szervezet főtitkára, Jerome Valcke szerint szó sincsen arról, hogy csak a tévétársaságok érdekeinek megfelelően állították volna össze a menetrendet. "Kikértük az orvosi bizottság véleményét, beszéltünk a helyi szervezőbizottsággal és magukkal a játékosokkal is, akik mind egyetértettek abban, hogy ezek a kezdési időpontok tökéletesen alkalmasak arra, hogy a focisták probléma nélkül pályára léphessenek" - mondta a főtitkár, aki nem titkolta, hogy a rendezők is megnehezítették a FIFA dolgát.

Tíz helyett tizennégy helyszín

A nemzetközi szövetség irányelvei szerint ugyanis egy világbajnokságon maximum tíz városban rendezhetnek meccseket, a brazilok azonban arra kérték a FIFA-t, hogy regionális érdekek miatt 14 helyszín legyen. A szövetség ebbe bele is ment, ami azt eredményezi, hogy a kontinens méretű országban a csapatoknak és a drukkereknek nagyon sokat kell majd utazniuk. "A helyiek azt akarták, hogy minden brazilnak legyen lehetősége megnézni a legjobb válogatottakat, ezért lesz ilyen nagy távolság a városok között" - mondta Valcke.

A házigazdák válogatottja gyanúsan jól jött ki a sorsolásból, hiszen Brazíliának egyetlen meccse sem lesz kora délután, és ha megnyeri a csoportját, akkor csak egyszer kell északra utaznia. Az újságírók ezt persze fel is hozták Valckénak, aki szerint ebben semmiféle szándékosság nincsen. "A menetrendet nem azért alakítottuk így, hogy Brazília világbajnok lehessen, de tény, hogy a házigazdáknak szerencséjük volt, és nagyon jó körülmények között játszhatnak majd" - állította Valcke. Igaz, a főnöke, a FIFA-t vezető Sepp Blatter szerint a körülményeknek amúgy sincsen jelentőségük. "A labdarúgás története megmutatta, hogy a legjobb focisták mindenhez tudnak alkalmazkodni. Mexikóban 1970-ben és 1986-ban is játszottak délben, tengerszint feletti 2400 méteres magasságban, de a mérkőzések mégis magas színvonalúak voltak" - fogalmazott Blatter, majd hozzátette: "Emlékezhetnek, 25 évvel ezelőtt a játékvezető nem engedte, hogy a focisták igyanak a meccs közben, de ma meg is állíthatja a játékot ennek érdekében - ez is mutatja, hogy igenis törődünk a focisták egészségével".

www.globalsoccerapp.com