Vágólapra másolva!
Gyerekkorában csak az üres hűtő várt rá otthon, az anyja üvöltött vele, ha megsérült, és már a pályafutása legelején lapátra tették volna kis csapattársai. Zlatan Ibrahimovicot csodálatos tehetsége mentette meg, igazi sztár lett, és csak novemberben két történelmi tettet hajtott végre: a hónap elején négy gólpasszt adott egy 4-0-ra megnyert BL-meccsen, szerda este pedig mesternégyest lőtt az angol válogatottnak.

Svédország Zlatan Ibrahimovic négy góljával 4-2-re legyőzte Angliát szerdán, az új svéd nemzeti stadion avatóján. A bosnyák-svéd támadó történelmi tette több szurkolót elgondolkodtatott: vajon nem kellene-e őt is Messivel és Ronaldóval egy szinten emlegetni. Ibra esetében ugyanakkor fölöslegesnek tűnik a kategorizálás, miután egészen egyedi szerepet verekedett ki magának a foci világában. Olykor szó szerint.

Az ellenfél is neki tapsol

A zűrös zseni három szépségdíjas gólt is lőtt szerdán: mellel levett hosszú indítást vágott kapásból a hálóba, bevert egy szabadot harmincról, végül ollózott egyet 25 méterről a 91. percben. A meccs legelső találatát is ő jegyezte, az ötösről lőtte be az először a védőjéről visszapattanó labdát.


Bár az ollózós találatot máris minden idők legszebbjei közt emlegetik, a PSG támadója nem erre a legbüszkébb: "Szép gól volt. Nagyon élveztem, még ha csak barátságos meccsen is lőttem. Viszont a negyediknél is jobban tetszett az első gólom, mert az történelmi találat volt, az első az új nemzeti arénában. De azért a négyes sem rossz."

"Amikor láttam, hogy kint áll a kapus, megpróbálkoztam vele - tért vissza az ollózásra. - Ha ez összejön, fantasztikus, de ha nem ment volna be, mindenki azt kérdezné, miért nem tartogattam inkább a labdát."

"Egyszerűen lehetetlen, amit a negyedik gólnál művelt. Néha olyan, mintha egy számítógépes játékot néznék" - hüledezett Erik Hamren szövetségi kapitány.

Az pedig már egyenesen a foci hőskorát idézte, milyen őszinte csodálattal beszélt a svéd csatárról az ellenfél védője, Leighton Baines. Az Everton-focista végigjátszotta a meccset, így Ibra mind a négy találatát közelről élhette át: "Ez egyike a különleges pillanatoknak, amelyekből nagyon kevés adódik. Ilyenkor nincs más dolgod, csak megtapsolni az ilyen embereket. Fantasztikus játékos, ez az ő estje volt."

Csak sör volt a hűtőben

Akinek a svéd-angol volt élete első fociélménye, szentnek is gondolhatná Ibrahimovicot, pedig nagyjából egy az egyhez arányban keveri a botrányait a hőstetteivel. A tahó futballzseni hat csapattal is szerepelt a Bajnokok Ligájában, amivel csúcstartó, volt aranycipős, többszörös gólkirály, nyert klubvébét, olasz, spanyol és holland bajnokságot, a videómegosztók teli vannak pazar góljaival. Ugyanakkor az egyik legdurvább és legalattomosabb játékos, aki a pitiáner csatákból sem akar vesztesen kikerülni, és sosem hajol meg senki előtt.

Sarkazós gól az olaszoknak

Személyiségének megértéséhez a netes videók helyett az I am Zlatan című önéletrajzi könyve nyújt segítséget. Ibrahimovic Rosengardban született, bosnyák apa és horvát anya gyerekeként, Malmö bevándorlók lakta elővárosában, ahol nehéz gyerekkor jutott neki és öt testvérének.

Apjuk, Sefik Ibrahimovic éjjeliőr volt, a hűtőt telepakolta a söreivel, ennivalót viszont többnyire nem találtak benne a gyerekei. Sok vigaszt az anyjuk sem nyújtott: egy nap, amikor Ibra elesett az iskolában, és csúnya sebekkel tért haza, együttérzés helyett üvölteni kezdett vele, káromkodva ócsárolta, amiért annyi bajt okoz.

A pályán azonban mindenki fölött állt, és nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy ezt nyomatékosítsa. Már egészen fiatalon kialakult a zűrös őstehetség természete: egy alkalommal csapata, az FBK Balkan 4-0-ra égett a szünetben, a csereként beálló későbbi világsztár pedig nyolcat vágott. Társai mégis nehezen viselték el, a helyzet odáig fajult, hogy közösen aláírt levélben kérték az edzőt Ibra kihajítására.

Tizenöt évesen önszántából is majdnem abbahagyta a focit, a malmői dokkmunkáskarrierért cserébe. A menedzsere meggyőzte a folytatásról, két évre rá pedig már autogramokat osztogatott mint a Malmö FF felnőtt játékosa. Itt már hamar felfigyelt rá az Ajax, amellyel bajnoki címeket nyert, és a BL-ben is szerepelt, a juventusos, interes, barcás, milanos kalandjain pedig az egész világ csámcsoghatott.

Rúgott, beszólt, gúnyolódott

A Juventusban ugyan remekül játszott, a szurkolók egy idő után mégis szívesebben láttak volna a csapaton kívül, mert nem tudták elviselni arrogáns stílusát és folyamatos hisztijét. A Barcelonánál Josep Guardiolával veszett össze, azt állítva, az edző Messi kedvéért átalakította a csapat szerkezetét, ezért vált kegyvesztetté. Még az idén októberben, a távozása után három évvel is beszólt a Barcának, amikor Mario Balotelliről kérdezték: "Nem a Realba való, inkább a Barcában tudom elképzelni. Egy középszerű játékos egy középszerű csapatban."

A katalánoktól a Milanhoz szerződött, ahol mindjárt az egyik első edzésen hátba rúgta csapattársát, Rodney Strassert. Pár napra rá összeverekedett az együttes amerikai védőjével, Onyewuval, Robinho egyik gólját pedig azzal ünnepelte, hogy megrúgta a brazilt. Korábbi interes csapattársát, Marco Materazzit már Milan-mezben intézte el egy kungfurúgással, de megfenyegette a foci egyik legnagyobb mészárosának tartott Mark van Bommelt is.

Briliáns sarkazás az Interben

Nem nagyon kereste a kompromisszumot a válogatottban sem. Korábban több mint fél évig a kapitány könyörgése ellenére sem volt hajlandó játszani a csapatban, mert megsértődött azon, hogy hazaküldték az edzőtáborból, miután túl sokáig dorbézolt két társával.

A nyári Eb-n az ukránok elleni vereség után a társaknak és az edzőnek is beszólt. A csapatnak az volt a bűne, hogy bemelegítés közben néhányan a lelátón ülő barátnőjüknek integettek - ezzel amatőr viselkedést mutattunk, dühöngött Ibrahimovic -, a kapitányt pedig azért osztotta, mert kedvenc ékpárja, Johan Elmander helyett Markus Rosenberget játszatta. Ibrának mellékes volt, hogy Elmander éppen csak felépült a sérüléséből.

Amikor viszont a svéd sajtó bírálta Hamren kapitányt, a csatár kiállt mellette, igaz, egyúttal durván odamondott az újságíróknak: "A média felépít dolgokat, hogy aztán lerombolja azokat. Engem is felkaptak, de szólok, hogy nem tudnak tönkretenni. Én mindig próbálok önmagam lenni, de a rólam szóló hírek kilencvenöt százaléka kitaláció, két és fél százalék tény, a maradék két és fél százalék pedig az igazság. És ez nem csak Svédországra igaz, hanem Franciaországra is."

Aztán lassan elkezdett lenyugodni, aminek egyik első jeleként vett magának egy vadászszigetet 700 millió forintnak megfelelő svéd koronáért. A külvilágtól teljesen elzárt, 500 hektáros szigeten zavartalanul pihenhet, lőhet szarvasra és vaddisznóra is, ha úgy akarja.

Félig sikerült lehiggadnia

Talán jót tett neki a könyv megírása, az utóbbi hónapokban legalábbis képessé vált felülemelkedni a feszült pillanatokban is. Októberben például Svédország 0-4-ről kapaszkodott vissza 4-3-ra a németek ellen, amikor is Tobias Sana hatalmas helyzetben csúnyán mellé lőtt. Öt perc volt csak hátra a meccsből, Ibrahimovic egy lépésre állt az újonctól, mégsem tépte le a fejét, helyette vigasztalóan meglapogatta. A vége aztán döntetlen lett.

November hatodikán a Bajnokok Ligájában csodálhattuk meg az önzetlenségét, a Paris Saint-Germain 4-0-ra verte a Dinamo Zagrebet, a meccs összes gólpasszát Ibrahimovic adta.

Igaz, az meg csupán 12 napja volt, hogy egy karaterúgással leterítette a PSG soros ellenfele, a Saint-Étienne kapusát, amiért mindjárt két bajnokira eltiltották.

Forrás: [origo]

Felesleges túl sokat töprengeni azon, hogy az egykori malmői kölyök a mérleg melyik serpenyőjébe tett többet; a mutató hol a mesteri góljai, hol a váratlan bunkóságai felé leng ki. Az viszont biztos, hogy még egy ilyen alak nem szaladgál manapság a futballpályákon. Ibrahimovic külön kategória.