Vágólapra másolva!
Lionel Messi egyénileg elért 2012-es sikerei elegendőnek bizonyultak a vetélytársak eredményeivel szemben, így az argentin klasszis zsinórban negyedszer is megnyerte a FIFA és a France Football magazin által közösen odaítélt Aranylabdát.

Egervári: Messi mindenkit képes megfertőzni

A Barcelona kulcsembere a szavazatok 41,6 százalékával előzte meg a Real Madridot erősítő portugál Cristiano Ronaldót (23,68 százalék) és klubtársát, a spanyol válogatottal tavaly Európa-bajnok Andres Iniestát (10,91 százalék). A nőknél az előző évhez hasonlóan ismét nem az ötszörös győztes brazil Marta nyert, habár ezúttal is ott volt a jelöltek között, hanem az amerikai csapattal olimpiai bajnok Abby Wambach.

A FIFA zürichi gáláján Messi szerényen kommentálta a végeredményt, legyőzöttjei közül Iniesta széles mosollyal, míg Ronaldo komor arccal hallgatta szavait. "Őszintén szólva hihetetlen, ami történt. A negyedik Aranylabda már túl sok ahhoz, hogy szavakkal ki lehessen fejezni." Messi családjának, a barátainak, az argentin válogatottnak és a Barcelonának is megköszönte a segítséget, külön kiemelve Iniesta szerepét.

Forrás: AFP/Olivier Morin
A győztes kilétét Fabio Cannavarótól tudta meg a világ

Messi az első játékos lett, aki negyedszer nyerte meg a legrangosabb egyéni díjat, ezzel megelőzte az eddig vele holtversenyben álló legendákat, Johan Cruyffot, Michel Platinit és Marco van Bastent. A Barcelona 25 éves argentin zsenije Gerd Müller negyven éve fennálló rekordját megdöntve a klubjában és a válogatottban összesen 91 gólt szerzett 2012-ben, és ezzel ellensúlyozni tudta, hogy a Barcával csak a Király-kupát sikerült begyűjtenie, a bajnoki címről és a BL-győzelemről ezúttal lemaradt.

A Messi mellett a top háromba bekerülő Cristiano Ronaldo a Reallal bajnok lett és BL-elődöntőt játszott, emellett az előző szezonban 55 tétmeccsen 60 gólig jutott klubcsapatában, az Eb-n pedig elődöntőben szerepelt a portugál válogatottal. A harmadik jelölt, Andrés Iniesta Messihez hasonlóan Király-kupát nyert a Barcával, de az Eb-ről is elhozott egy aranyat, az UEFA-nál pedig a 2011/12-es klubidény legjobb játékosa lett.

Forrás: AFP/Olivier Morin
Messi hihetetlennek minősítette a negyedik Aranylabda-győzelmét

Ez sem volt elég azonban Messi ellen, aki Argentína negyedik Aranylabdáját nyerte, a Barca pedig növelte előnyét, a katalán klub tizedszer adta Európa legjobb játékosát. A bajnokságokat tekintve továbbra is a Serie A áll az élen 18 elsőséggel, de a Primera División eggyel közelebb jött, és már csak kettő a hátránya.

Messi sok emlékezetes tavalyi meccse közül érdemes kiemelni párat, február 19-én például a Valencia ellen négy góllal tette emlékezetessé 200. spanyol bajnokiját, majd március 7-én még ezt is felülmúlta, a Leverkusen elleni BL-nyolcaddöntőn ötször talált be, amire még senki nem volt képes a BL 1992-es indulás óta. A Granada ellen szerzett mesterhármasával aztán egy újabb rekordot írt át, ő lett ugyanis a Barca történetének legtöbb gólját szerző játékos, megelőzve a 232 gólnál megálló César Rodriguezt.

A Leverkusen elleni öt gól:

Május ötödikén az Espanyolnak is berámolt egy négyest, és végül ötven góllal zárt a Primera Divisiónban, ahol másodszor lett az övé a gólkirálynak járó Pichichi-trófea, és 16 asszisztjával a gólpasszkirály is majdnem ő lett, a realos Özil csak eggyel előzte meg. A BL-ben ugyan az elődöntőben sorsdöntő helyzetben rontott büntetőt a Chelsea ellen, így a Barca nem jutott döntőbe, de némileg vigasztalhatta, hogy 14 gólt ért el - ami előtte csak José Altafininek sikerült még az 1962/63-as szezonban -, és sorozatban negyedszer lett gólkirály.

A 2011/12-es idényben Messi összesen hetvenhárom gólt szerzett, amivel letaszította a lista éléről Gerd Müllert, aki az 1972/73-as szezonban hatvanhétig jutott. Az előző szezonban utolsó gólját a Bilbao elleni Király-kupa-döntőn lőtte, amelyet a Barca 3-0-ra nyert meg, szépen búcsúztatva a csapattal összesen 14 trófeát begyűjtő Pep Guardiolát.

Látva Messi év első felében nyújtott formáját, ősszel az volt a legnagyobb kérdés, képes lesz-e hasonló ütemben termelni a gólokat, és ezzel felülmúlni Gerd Müllert nyolcvanötgólos termését. A Barcelonát nem rengette meg az edzőváltás, a Guardiola segítőjéből vezetőedzővé előlépő Tito Vilanova is zseniális csapatot rakott össze, amely a bajnokságban tizennyolc forduló alatt mindössze két pontot vesztett, és a második Atlético előtt tizenegy, a címvédő Real előtt tizenhat pont előnyt halmozott fel. A tizennyolc meccsen jegyzett hatvanegy gólból Messi huszonhatot vállalt, ezzel természetesen vezeti a góllövőlistát, és a BL csoportkörben sem tétlenkedett, öt góllal járult hozzá csapata továbbjutásához.

Az összes 2012-es gól:


Müller rekordját végül a Betis elleni duplájával döntötte meg, és időközben egy másik csúcsot is sikeresen ostromolt, César Rodriguezt a bajnokságban lőtt gólokat tekintve is megelőzte. "Negyven évig állt fenn a rekordom, és most a világ legjobb játékosa megdöntötte. Messi hihetetlen, egy óriás, aki emellett nagyon szerény és igazi profi. Azt kívánom neki, hogy az új csúcs is maradjon életben negyven évig" - dicsérte Müller utódját.

Messit sokszor kritizálták amiatt, hogy a Barcában és a válogatottban mintha nem is ugyanaz az ember játszana, de 2012-ben argentin mezben is kitett magáért, egészen februárig nem volt mesterhármasa a válogatottban, tavaly viszont kétszer is triplázott. A változás oka az új argentin szövetségi kapitány, Alejandro Sabella. A tavalyi Copa América után kinevezett edző Messi köré szervezte a válogatottat, és megtalálta azt a taktikát, illetve összetételt, amellyel a legtöbbet ki tudja hozni a barcásból. Messi kilenc meccsen összesen tizenkét gólt szerzett tavaly a válogatottban, amivel beállította Gabriel Batistuta rekordját.

Messi vonzerejéhez a látványos és gólerős játéka mellett az is hozzájárul, hogy sosem hallani balhékról vele kapcsolatban, nincsenek nagyképű nyilatkozatai, és meccs közben az látszik rajta, hogy minden percét élvezi a játéknak. "Leo még ma is azzal az örömmel játszik, mint gyerekkorában. Fiatalon is nagyon jó volt, és nem kellett edzőnek lenni ahhoz, hogy lássa az ember, milyen tudás van a birtokában. 15 évesen is élvezet volt őt nézni, és ez most is így van" - mondta róla Vilanova. Guardiola a kosárlabdázás legendás alakjához, Michael Jordanhez hasonlította Messit, aki ugyanúgy uralja a sportágat, mint ahogy a Chicago Bulls klasszisa uralta az NBA-t. "Sajnálom azokat, akik Messi trónjára pályáznak, mert lehetetlen küldetésnek tűnik őt onnan letaszítani, ez a srác egyedülálló" - fényezte Messit Guardiola.

Mind a 22 gólpassz a tavalyi évből:


Amióta a France Football 1956 óta tartó Aranylabda-szavazását és a FIFA ÉV Játékosa-díjat összevonták azóta már nemcsak az újságírók, hanem a válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai is szavaznak, amivel egyfajta szemléletváltozás következett be. Már nem feltétlenül a nagy tornákon elért eredmény az elsődleges, hanem az, hogy valaki hétről hétre lenyűgözze az embereket. Ez pedig Messi malmára hajthatta a vizet, főleg egy olyan évben, amikor csak egy trófeát nyert, viszont elképesztő mennyiségű gólt szerzett, hiszen a góljai révén minden héten szem előtt van, nagyobb hatással bír az emberekre, mint az egyébként hozzá hasonlóan zseniális képességekkel megáldott Iniesta.

Antony Kastrinakis, az angol Sun című bulvárlap újságírója azt írta hétfői cikkében, korábban sokkal nagyobb súllyal esett latba, ha valaki nagy tornát nyert a válogatottal, Fabio Cannavaro például úgy lett aranylabdás 2006-ban, hogy a világbajnok olasz válogatott egyik legjobbja volt, de Ronaldinho eközben BL-t és bajnokságot nyert a Barcával. Az utolsó két nagy torna évében azonban nem a győztes csapat adta az aranylabdást, 2008-ban a MU-vel BL-győztes és angol bajnok Cristiano Ronaldo megelőzte az Európa-bajnok Xavit, 2010-ben pedig Messi előzte meg a világbajnok Xavi, Iniesta duót. Ha szigorúan az idén nyert címeket vennénk alapul, akkor az Eb-címét megvédő spanyol válogatott realos különítménye vitte volna el a pálmát, de Casillas például be sem került a legjobb háromba.