Vágólapra másolva!
Nigéria döntőbe jutása nem meglepetés az Afrika-kupán, az viszont annál inkább, hogy ellenfele Burkina Faso lesz. Az egykori Felső Volta története során eddig egyszer sem jutott ilyen messzire a tornán, most egy olyan edző vezette döntőbe, akit korábban három évre eltiltottak bundázás miatt.

Az Afrika-kupát megelőző esélylatolgatások során Burkina Faso válogatottjától nem sokat vártak a szakértők, mivel kifejezetten nehéz csoportba került. A címvédő Zambia és a végső győzelemre is esélyesnek tartott Nigéria mellett a továbbjutás elérhetetlennek tűnt a csapat számára, amely története során csak egyszer élte túl a csoportkört: 1998-ban, amikor a torna házigazdája volt.

A 23. helyezettből első lehet

Burkina Faso azonban már rögtön az első meccsén meglepetést okozott, amikor pontot szerzett Nigéria ellen, majd az Etiópia elleni magabiztos diadal után Zambia ellen már egy döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz. A negyeddöntő előtt aztán megint minden jel arra mutatott, hogy véget ér a menetelés, elvégre legértékesebbnek tartott játékosa, a három csoportmeccsen három gólt szerző Alain Traoré nem állt a válogatott rendelkezésére.

Forrás: AFP/Francisco Leong
Burkina Faso azt is elbírta, hogy Traoré sérülés miatt a csoportmeccsek után kiszállt

Togo ellen azonban hosszabbításban összejött a győzelem, majd az elődöntőben a szuperfavorit Ghánát tizenegyesekkel búcsúztatta a csapat, története legnagyobb sikerét érve el. Hogy ez mekkora siker, azt az is jelzi, hogy a torna előtt a FIFA világranglistán csak a 92. helyen állt az ország, az afrikai válogatottak közül csupán a 23. pozíciót foglalta el - vagyis több olyan együttes is előtte volt, amelyik ki sem jutott a tornára.

Ha esetleg megnyernék a döntőt is (ne feledjük, a csoportkörben már találkoztak Nigériával, 1-1 volt az eredmény), akkor hasonló szenzációt jelentene, mint amikor 2004-ben Görögország Európa-bajnok lett. A görögök akkor a FIFA-világranglista szerint a 18. legerősebb csapatnak számítottak Európában.

Vitatott jogállású védő

Burkina Faso válogatottja az 1998-as, hazai pályán megszerzett negyedik hely óta rendszeres résztvevője az Afrika-kupának, csak a 2006-os és a 2008-as tornáról maradt le, viszont a csoportkörből egyszer sem tudott továbbmenni. Az együttesről az elmúlt időszakban inkább egy vitatott eset miatt beszéltek, az előző Afrika-kupa előtt ugyanis Namíbia megóvta az ellene játszott meccseket, mert szerintük Hervé Zengue jogosulatlanul szerepelt.

A namíbiaiak azzal érveltek, hogy a játékosnak hiába van állampolgársága, nem felel meg a FIFA szabályainak, mivel nem Burkina Fasóban született, sem a szülei, sem a nagyszülei nem származnak az országból, és nem is él ott legalább öt éve. "Viszont Zengue felesége Burkina Fasó-i" - érveltek a másik oldalról, és az afrikai szövetség hosszas huzavona után Burkina Fasónak adott igazat, mint ahogyan a nemzetközi sportbíróság (CAS) is, utóbbi azonban csak közvetlenül a tavalyi torna előtt hozta meg döntését. De a csavar csak ezután jött: miután Zengue tavaly pályára lépett a Kongó elleni vb-selejtezőn, a FIFA elvette a meccs három pontját Burkina Fasótól Zengue jogosulatlan szereplése miatt.

Az edző csak bűnbak volt

Az egyébként kameruni származású, jelenleg az orosz Terek Groznyijban légióskodó játékos most nem került be az Afrika-kupára utazó keretbe, de Burkina Faso kapcsán továbbra sem az volt a fő beszédtéma, hogy francia élcsapatokban szereplő focistákra építhet (Bakary Koné a Lyon, Charles Kaboré a Marseille, Jonathan Pitroipa a Rennes játékosa), hanem a szövetségi kapitány személye.

A csapatot ugyanis a belga Paul Put irányítja, akit a Belga Labdarúgó Szövetség még 2007-ben három évre eltiltott bundázás miatt - irányítása mellett klubja, a Lierse két alkalommal gyakorlatilag a tartalékcsapattal állt ki a soron következő bajnokira. Mivel a büntetés csak Belgiumra vonatkozott, így Put probléma nélkül átvehette Gambia válogatottjának irányítását, majd miután 2011-ben menesztették, Burkina Faso kispadjára került.

Forrás: AFP/Francisco Leong
Put a bundabotrány után is talpra állt

Putot még a Ghána elleni elődöntő előtt is leginkább a bundázásról kérdezték, ami a napokban az Europol által nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot követően valamelyest érthető. A szakembernek nincs valami jó véleménye a sportágról, saját magát pedig bizonyos szempontból bűnbaknak tartja.

"Rengeteg híres játékos érdekelt a bundázásban, és a múltban még rosszabb volt a helyzet, de a többségük megúszta szankciók nélkül a dolgot. Abban az időben az egész belga labdarúgás beteg volt, engem pedig megfenyegetett a maffia, a gyermekem nem volt biztonságban, kényszerítve voltam" - jelentette ki.

Az mindenesetre biztos, hogy a több klubot és játékost is érintő eseményeket követően csak egyetlen csapat és egyetlen tréner kapott büntetést: Put és együttese, a Lierse, amelyet a harmadosztályba száműztek. A Burkina Fasóval elért siker viszont saját bevallása szerint is elégtételt jelent a számára.

www.globalsoccerapp.com