Vágólapra másolva!
A napokban több olasz lap is arról írt, hogy az Internazionale érdeklődik Dzsudzsák Balázs iránt. A 2010-ben BL-győztes klubnál éppen taktikai és generációváltás zajlik, amibe a magyar balszélső is beleillene, Dzsudzsák posztján azonban kevesen arattak sikert a Serie A-ban.

Három bajnoki után a hét végén végre megint nyerni tudott a Serie A-ban az Internazionale, amely a Chievo Verona elleni 3-1-es győzelemnek köszönhetően egy pontra megközelítette a harmadik helyen álló Laziót. A bronzérem létfontosságú a klubnak, mert nem engedheti meg magának, hogy megint lemaradjon a Bajnokok Ligájáról. Ha viszont eljut odáig, akkor az olasz lapok szerint komoly erősítésbe kezd, és a kiszemeltjei között van Dzsudzsák is.

Folyamatban a vérátömlesztés

Három évvel ezelőtt még az Inter volt Európa legjobb klubcsapata, 2010-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, ám azóta sokkal rosszabbak az eredmények. A mélypontot az előző szezonbeli hatodik helyezés jelentette, ami után hasonló tisztogatás történt a keretben, mint az AC Milannál is, de az Inter valamivel lassabb tempóban kezdte kisöpörni a nagy öregeket. A teljes vérátömlesztés az idei nyárra várható, de már a januári átigazolási idényben is éreztette hatását, hiszen igyekeztek olyan játékosokat venni, akik hosszú távon szolgálhatják a csapatot: az érkezők közül Mateo Kovacic 18, Ezequiel Schelotto 23, Zdravko Kuzmanovics pedig 25 éves.

A következő szezon keretének kialakítása folyamatosan zajlik a háttérben. Az olasz lapok biztosra veszik, hogy az Inter lesz a győztes a Sampdoria fiatal csatáráért, Mauro Icardiért folytatott versenyfutásban, a La Gazzetta dello Sport információi szerint 15 millió eurót fizetnek a mindössze 20 éves argentin támadóért (Icardiról itt olvashat bővebben). Ez az üzlet még nem hivatalos, egy másik viszont igen: a nyáron érkezik Milánóba a 20 éves uruguayi Diego Laxalt Suárez (Defensor Sporting). Érte 2,3 millió eurót fizetnek, ám számunkra érdekesebb, hogy a korosztályos válogatott játékos Dzsudzsákhoz hasonlóan vérbeli balszélső.

Forrás: MLSZ
Dzsudzsákot is figyelik

A Serie A nem a szélsők világa

A hírek szerint azonban az Inter két bal oldali támadó középpályást akar igazolni, az olasz média a napokban folyamatosan ontja az erről szóló pletykákat. Nemcsak Dzsudzsákot hozták kapcsolatba az Interrel, hanem a Partizan Beograd 18 éves tehetségét, Lazar Markovicot, sőt, a Real Madrid argentin játékosát, Ángel di Maríát is.

A milánóiak trénere, Andrea Stramaccioni ebben a szezonban már szinte a teljes taktikai palettát végigzongorázta: játszatott 3-5-2-t, 4-4-2-t, 3-4-2-1-et, 4-3-2-1-et, a legutóbbi, Chievo Verona elleni bajnokin pedig 4-3-3-as felállásban küldte pályára a csapatát, annak ellenére, hogy nincsenek igazi szélsői.

Úgy tűnik, ezen szeretnének változtatni a nyáron, pedig ez a játékrendszer Olaszországban nem nagyon dívik. José Mourinho is próbálkozott vele az Internél, két játékost is ennek érdekében szerződtetett, de sem Mancini, sem Ricardo Quaresma nem vált be, és az Internél azóta sem játszottak ilyen típusú focisták. A taktikai érettségre nagy hangsúlyt fektető olasz futballban ugyanis egyetlen klub sem engedheti meg magának, hogy a széleken szereplők ne védekezzenek, márpedig a klasszikus szélsők többségére ez a jellemző. Később Mourinhónak még Samuel Eto'ónál is sikerült elérnie, hogy a támadó alakzat szélén futballozva is fegyelmezetten visszazárjon a középpályára, a kameruni gyakorlatilag nem is csatárként, hanem középpályásként futballozott.

Dzsudzsáknak a PSV-nél szinte egyáltalán nem kellett védekeznie, viszont Oroszországban már más a helyzet, a legértékesebb magyar focista nagyon sokat fejlődött ezen a területen, és így akár passzolhat is az Inter koncepciójába.

A sztárklubok nem keresik a magyarokat

Azért is lenne nagy szám, ha Dzsudzsák az Interben vagy valamelyik sztárklubban folytatná, mert Kozma István liverpooli szereplése, vagyis 1992 óta nem játszott magyar futballista szűken vett európai topcsapatban. A tradíciók és az egyáltalán nem elhanyagolható szempontnak számító médiaérték alapján az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester United, a Real Madrid, az FC Barcelona, a Juventus, az AC Milan, az Inter és a Bayern München sorolható ebbe a kategóriába.

Az elmúlt 20 évben olyan nemzetek is tudtak játékost adni ezen egyesületeknek, mint Fehéroroszország (Alekszandr Hleb), Macedónia (Goran Pandev), Szlovákia (Martin Skrtel), Izland (Eidur Gudjohnsen), Lettország (Igors Stepanovs), Grúzia (Kaha Kaladze), Bosznia-Hercegovina (Haszan Szalihamidzsics) és Montenegró (Mirko Vucinic).

Több magyar is közel került ehhez a körhöz, de végül senkinek sem sikerült. Többen ifistaként kerültek ki valamelyik sztárklubhoz, de különböző okok miatt nem tudtak eljutni az első csapat keretéig. Szalai Ádám és Korolovszky Gábor a Real Madridnál, Filkor Attila az Internél, Németh Krisztián és Simon András a Liverpoolnál járt így -utóbbi klub kötelékében jelenleg is van két magyar, Gulácsi Péter és Adorján Krisztián.Dzsudzsák viszont azok közé tartozik, akiket már érett játékosként szemelt ki egy sztárklub.

Az elmúlt bő két évtizedben sok magyar labdarúgót hoztak hírbe valamelyik európai topcsapattal (Dzsudzsák esetében például volt szó a Juventusról is, télen a Liverpool vitte volna), de konkrét érdeklődés csak kevés esetben történt. Lipcsei Pétert korábbi trénere, Bobby Robson szerette volna leigazolni az FC Barcelona edzőjeként, de a magyar középpályás térdszalag-szakadása miatt a terv meghiúsult. Az viszont csak Dárdai Pálon múlott, hogy nem lett a Bayern München játékosa: 1999-ben a BL-résztvevő Herthából vitték volna a bajorok, de a középpályás végül a maradás miatt döntött, és lett a berliniek klubrekordere.