Vágólapra másolva!
Nem a Magyarország-Románia világbajnoki selejtező az egyetlen, amelyet politikai felhangok kísérnek. Az A csoportban Horvátország és Szerbia labdarúgó-válogatottja találkozik egymással, ugyan vendégszurkolók nem mehetnek be a Maksimir-stadionba, de a horvát kapitány, Igor Stimac abban reménykedik, a hazai drukkerek nem az ellenfelet ócsárolják, hanem a horvátokat éltetik majd. Ha mégis gyűlöletkeltés vagy nemzeti alapon történő sértegetés történne, akár a mérkőzést is félbeszíthatják.

Ezen a néven még sohasem játszott egymással a két ország, bár a 2000-es Európa-bajnokság selejtezői során az akkor már önálló Horvátország egy csoportban volt Jugoszláviával. Akkor mind a két összecsapást rendkívül feszült hangulatban játszották le, és mind a kettő döntetlenre végződött, a horvátok pedig nem jutottak ki az Eb-re.

A kvalifikációra ezúttal viszont sokkal nagyobb az esélyük, hiszen négy mérkőzés után tíz pontjuk van, míg Szerbiának mindössze négy. A szerbek is tisztában vannak azzal, hogy az alaphelyzetben jó eredménynek számító zágrábi döntetlen ezúttal kevés: "Az iksz nekik lenne jobb, szóval rohamoznunk kell, és függetlenítenünk kell magunkat a várható ellenséges hangulattól" - mondta a szerb szélső, Zoran Tosic.

Forrás: MTI/EPA/Gerry Penny

A felek mindkét oldalról igyekeznek minimálisra csökkenteni a botrány lehetőségét. A hazai drukkerek nagyon készülnek, noha a két szövetség már korábban megegyezett abban, hogy nem lesznek vendégszurkolók az egymás elleni összecsapásokon. A szakvezetők pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy ez a mérkőzés is ugyanolyan, mint bármelyik másik, még ha ezt valószínűleg maguk sem hiszik el.

A horvát szövetségi kapitány, Igor Stimac például így nyilatkozott: "Biztos vagyok benne, hogy a horvát drukkerek nem az ellenféllel szembeni gyűlöletüket, hanem a saját csapatuk iránti szeretetet fogják bizonyítani. Ez egy remek lehetőség, hogy megmutassuk az UEFA-nak és a FIFA-nak, hogy valójában milyenek vagyunk, mind a két csapat képes arra, hogy egy remek mérkőzés produkáljon, ahol csak a futball van a főszerepben".

Kollégája, Sinisa Mihajlovic is hasonlóan vélekedett: "A horvátok elleni meccs ugyanolyan, mint a belgák elleni, ugyanúgy három pont jár érte. Ha hatot kapnánk a győzelemért, akkor más lenne a helyzet".

Mihajlovic egyébként is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szerb csapat pozitív képet mutasson magáról, kinevezése óta például a játékosok minden mérkőzésen megtapsolják az ellenfél himnuszát, és szerinte ez nem lesz másként Horvátország ellen sem.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Szerdán sajtótájékoztatót tartott Krunoslav Borovec, Zágráb város rendőrfőnöke, aki azt mondta, a rendőrség felkészült minden lehetséges kihívásra. "A rendőrség készen áll, és megtesz mindent annak érdekében, hogy a mérkőzés előtt, alatt és után a magas szintű legyen a biztonság" - mondta.

Hozzátette, mivel a mérkőzés kiemelt kockázatú, három hónapja tart az együttműködés a horvát hírszerzés és a szerb rendőrség között.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha a horvát közönség a szokásos Öld meg a szerbet (Ubij Srbina) rigmusba belekezdene, úgy előbb figyelmeztetnék őket, majd akár a mérkőzést is félbeszakíthatják emiatt.

Borovec hangsúlyozta, ez a cselekmény gyűlöletkeltésnek és nemzeti alapon történő sértegetésnek minősül, ami büntetendő. Azt nem árulta el, mennyi rendőr teljesít majd szolgálatot, de azt igen, hogy a mérkőzés biztonsági költségvetése 700 ezer kuna, azaz mintegy 92 ezer euróba kerül.

Löw nem kér a kiscsapatokból

A párosításokon végignézve a magyar-román és a horvát-szerb találkozón kívül nem kerül sor igazán nagy rangadóra, jóllehet a G csoportban az első két helyezett találkozik.

Bosznia-Hercegovinának és Görögországnak is tíz-tíz pontja van (Szlovákia a negyedik hét ponttal), de e két együttes mérkőzése nem nagyon hozza lázba a futballdrukkereket a két országon kívül. Pedig érdekes meccsre van kilátás, hiszen a görögök eddig négy meccsen mindössze egy gólt kaptak, a bosnyákok viszont ugyanennyin tizenötöt rúgtak.

Az Izrael-Portugália találkozóról is kevesen gondolnák, hogy kemény összecsapás lesz, pedig jelenleg mind a két együttes hét pontos, és a portugálok immár négy mérkőzés óta nyeretlenek, igaz, ebből kettő barátságos összecsapás volt.

Az erősebb válogatottak közül több is olyan csapat ellen játszik, amellyel szemben biztos lehet a győzelemben. Anglia számára például aligha jelent problémát, hogy a védelemből Gary Cahill, Michael Dawson és Rio Ferdinand is kidőlt különböző okok miatt, és Roy Hodgsonnak az újonc Steven Taylort és az egyszeres válogatott Steven Caulkert is be kellett hívnia, mert San Marino ellen hátvéd nélkül is felállhatnának.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Németország Kazahsztánban játszik (kedden pedig a kazahok utaznak Németországba), és a Kickernek nyilatkozva Joachim Löw (képünkön) meg is pendítette, hogy az ilyen együttesek elleni meccseknek nincsen sok értelmük, talán jobb lenne, ha a kiscsapatok valamiféle előselejtezőt játszanának.

A németek legnagyobb problémáját az jelenti, hogy Kazahsztánban ötórás időeltolódással kell számolni, így a játékosok Asztanában is a berlini idő szerint fognak edzeni, helyi idő szerint este 11-kor tréningeznek, és négykor fekszenek le. A mérkőzésre egyébként közép-európai idő szerint este hatkor kerül sor, ami Asztanában éjfélt jelent.

Sergio Ramos is százszoros válogatott lehet

A spanyoloknak azért várhatóan valamivel nehezebb dolguk lesz Finnország ellen, ráadásul valószínűleg már a keddi, Franciaország elleni rangadóra készülnek. Ugyanakkor az aktuális világ- és Európa-bajnok nem engedheti meg magának, hogy pontokat veszítsen, és a finnek ellen a nem teljesen egészséges Xavi hiányozni fog.

Persze ez nem olyan nagy probléma, ha a helyén olyan játékosok szerepelhetnek, mint Cazorla vagy David Silva. Vicente del Bosque megint kihagyta a keretből Fernando Torrest, és bár David Villa meghívót kapott, a spanyol lapok szerint a csapat megint vérbeli középcsatár nélkül, Fabregasszal a hamis kilences pozíciójában játszik majd.

Sergio Ramos a 100. válogatottságát ünnepelheti a finnek ellen, így a mostani generációból Iker Casillas, Xavi, Xabi Alonso, Fernando Torres és Carles Puyol után ő lesz a hatodik, aki eléri ezt a számot.

A pénteki program, európai vb-selejtezők, A csoport:
Horvátország - Szerbia, Zágráb 18.00
Macedónia - Belgium, Szkopje 20.45
Skócia - Wales, Glasgow 21.00

B csoport:
Bulgária - Málta, Szófia 17.00
Csehország - Dánia, Olomouc 20.30

C csoport:
Kazahsztán - Németország, Asztana 19.00
Ausztria - Feröer-szigetek, Bécs 20.30
Svédország - Írország, Solna 20.45

D csoport:
Andorra - Törökország, Andorra La Vella 19.15
Magyarország - Románia, Puskás Ferenc Stadion, 20.30 (zárt kapus)
Hollandia - Észtország, Amszterdam 20.30

E csoport:
Szlovénia - Izland, Ljubljana 18.00
Norvégia - Albánia, Oslo 19.00

F csoport:
Izrael - Portugália, Ramat Gan 13.45
Luxemburg - Azerbajdzsán, Luxembourg 20.15
Észak-Írország - Oroszország, Belfast 20.45

G csoport:
Liechtenstein - Lettország, Vaduz 19.30
Szlovákia - Litvánia, Zilina 20.10
Bosznia-Hercegovina - Görögország, Zenica 20.45

H csoport:
Moldova - Montenegró, Chisinau 20.30
Lengyelország - Ukrajna, Varsó 20.45
San Marino - Anglia, Serravalle 21.00

I csoport:
Spanyolország - Finnország, Gijon 20.45
Franciaország - Grúzia, Párizs 21.00

Dél-Amerikai vb-selejtezők:
Kolumbia - Bolívia, Barranquilla 21.00
Uruguay - Paraguay, Montevideo 23.00

A szombati program, európai vb-selejtezők, E csoport:
Ciprus - Svájc, Nicosia 18.30

Dél-Amerikai vb-selejtezők:
Argentína - Venezuela, Buenos Aires 1.00
Peru - Chile, Lima 3.10



www.globalsoccerapp.com