Vágólapra másolva!
Sok szempontból kísérteties a hasonlóság a magyar és a román válogatott játékosai közt, ám a románok négyszer annyi európai kupameccset játszottak a klubjaikban, főleg a Steaua Európa Liga-remeklésének köszönhetően. A veterán Adrian Mutunak már csak egy találat kell ahhoz, hogy befogja Gheorghe Hagit a válogatott gólszerzőinek örökranglistáján, ennek ellenére korántsem biztos, hogy kezdő lesz.

Régen nem volt ennyire közel egymáshoz a magyar és a román válogatott a nemzetközi szövetség erősorrendjében. Jelenleg mind a két csapatnak kilenc pontja van a vb-selejtezőkben, a FIFA világranglistáján pedig mindössze egyetlen hely választja el őket egymástól: Románia a 31., Magyarország pedig a 32. A ranglista létrehozása, azaz 1993 augusztusa óta egyébként nagyon sokáig a románok voltak fölényben, ami maximálisan érthető, elvégre a Gheorghe Hagi-féle generáció az 1990-es évek közepén, második felében élte aranykorát - 1997-ben például Románia a harmadik volt a FIFA rangsorában. A helyzet 2010 októberében megfordult, Magyarország ekkor került először Románia elé.

Kilenc Steaua-játékos a keretben

A hasonlóság a két csapat között a jelenlegi selejtezősorozat eredményein is tetten érthető: a magyarok és a románok is megverték egy-egy alkalommal Andorrát, Észtországot és Törökországot, viszont mindkét együttes 4-1-re kikapott hazai pályán Hollandiától. Ugyanakkor a jelenlegi ciklusban, vagyis a 2012-es Európa-bajnokság óta játszott barátságos mérkőzések eredményeit vizsgálva már némi román előnyt tapasztalunk, hiszen míg Magyarország egyszer sem tudott nyerni (döntetlen Izraellel és Fehéroroszországgal, vereség Norvégiától), addig Románia legyőzte Belgiumot és Ausztráliát is, igaz, Szlovéniától még tavaly augusztusban 4-3-ra kikapott.

A két keretben a légiósok és a hazai bajnokságban szereplők aránya nagyjából hasonló, Egervári Sándor 12 játékost hívott meg az OTP Bank Ligából, míg Victor Piturca 13 focistára számít a román élvonalból. Akad viszont egy óriási differencia: míg nálunk ez a 12 focista hat különböző egyesületből érkezett, és a legtöbb játékost az a Diósgyőr adja, amelyik csak a hetedik helyen áll a bajnokságban, addig a románoknál csupán négy otthoni klubnak kellett meghívót postázni, és csak a Steaua Bucuresti kilenc játékost ad a keretbe. Mindez persze nem meglepő, a Steaua ugyanis jelenleg 12 ponttal vezeti a bajnokságot.

Több tétmeccs a román lábakban

Ami a rutint illeti, nincsen szignifikáns különbség a két válogatott kerete között: a magyarok összválogatottsága 509, a románoké pedig 479 mérkőzés. A különbség abból adódhat, hogy Egervári csapatának átlagéletkora kicsit magasabb, 26,9 év, míg a románoknál ugyanez a szám 26,1. Ha viszont azt nézzük, hogy a jelenlegi idényben melyik csapat tagjai töltöttek több időt a pályán, akkor már a románok vannak fölényben. A mieink közül mindössze Bogdán Ádám, Király Gábor és Szalai Ádám volt kezdő legalább 20 bajnokin ebben a szezonban (Korcsmár Zsolt annyiban kilóg a sorból, hogy számára csak márciusban kezdődött a bajnokság a norvég Brann Bergennel), addig a románoknál kilenc ilyen focistát találunk.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Mutu Hagi nyomában

A román keret tagjai az aktuális szezonban 420 bajnoki mérkőzésen voltak kezdők, míg a magyaroknál ugyanez a mutató 356. Ez még nem olyan vészes különbség, ám a nemzetközi kupameccseket nézve már nagy a szakadék a két csapat tagjai közt. A vendégjátékosok 119 nemzetközi kupameccsen léptek pályánra kezdőként, míg a magyarok mindössze 31-en. A román fölényhez főleg a Steaua Bucuresti járult hozzá, hiszen a klub egészen a legjobb 16-ig jutott az Európa Ligában, és a nyolcaddöntőben is csak nagy csatában esett ki a BL-címvédő Chelsea ellen.

Dzsudzsáknál egyetlen román sem értékesebb

A mértékadó transfermarkt.de szerint a román keret jóval értékesebb. A 24 játékost összesen 63,9 millió euróra taksálják, míg a magyar válogatott 24 focistájánál ugyanez az összeg 39,3 millió. Mindez azért is nagyon érdekes, mert míg a románoknál Stefan Radu a legértékesebb hétmillió euróval, addig nálunk Szalai Ádám ugyanennyivel csak második, Dzsudzsák Balázst ugyanis 12 millió euróra értékeli a honlap. Ugyanakkor a román keretben a transfermarkt.de szerint csupán Dorian Goian ér kevesebbet egymillió eurónál, a magyar keretben viszont 13 ilyen labdarúgó található - Rudolfon kívül gyakorlatilag az összes itthon szereplő.

Mindez persze csak játék a számokkal, a lényeg úgyis a pályán dől majd el. Taktikai szempontból egyik oldalról sem várható nagy meglepetés, a román és a magyar csapat is rendszeresen 4-2-3-1-es felállásban játszik, és még a fő probléma is közös: a szélsőhátvéd pozíciója. A románoknál a bal oldalon egyértelmű a helyzet, Razvan Rat mindegyik selejtezőt végigjátszotta, a jobb oldalon az első két mérkőzésen szerepelt Alexandru Matelt Piturca elfelejtette, és helyette Gabriel Tamast favorizálja, aki kétségtelenül rutinos, de egyrészt klubjában, a West Bromwich Albionban csak keveset játszik (ebben az idényben tízszer vetették be), másrészt pedig alaphelyzetben középhátvéd. Kérdéses még a középcsatár személye, a mind a négy korábbi selejtezőn kezdő Ciprian Marica ugyanis sérülés miatt nem áll rendelkezésre. Kézenfekvő lenne a román válogatott góllövőinek örökranglistáján második helyezett Adrian Mutu szerepeltetése, de ő nem számít Piturca nagy kedvencének, de ugyanez elmondható a román bajnokság góllövőlistáját vezető Raul Rusescuról is.

A román keret

Ciprian Tatarusanukapus1986. február 9.Steaua Bucuresti16-
Costel Pantilimonkapus1987. február 1.Manchester City15-
Silviu Lung Jr.kapus1989. június 4.Astra Giurgiu2-
Razvan Rathátvéd1981. május 26.Sahtar Donyeck871
Gabriel Tamashátvéd1983. november 9.West Bromwich Albion613
Dorin Goianhátvéd1980. december 12.Spezia505
Vlad Chiricheshátvéd1989. november 14.Steaua Bucuresti16-
Stefan Raduhátvéd1985. október 22.Lazio13-
Florin Gardoshátvéd1988. október 29.Steaua Bucuresti8-
Srdjan Luchinhátvéd1986. március 4.Dinamo Bucuresti71
Dragos Grigorehátvéd1986. szeptember 7.Dinamo Bucuresti2-
Cristian Tanaseközéppályás1987. február 18.Steaua Bucuresti265
Gabriel Torjeközéppályás1989. november 22.Granada CF259
Costin Lazarközéppályás1981. április 24.PAOK Szaloniki241
Alexandru Bourceanuközéppályás1985. április 24.Steaua Bucuresti18-
Mihai Pintiliiközéppályás1984. november 9.Steaua Bucuresti10-
Alexandru Chipciuközéppályás1989. május 18.Steaua Bucuresti71
Alexandru Maximközéppályás1990. július 8.VfB Stuttgart52
Adrian Popaközéppályás1988. július 24.Steaua Bucuresti1-
Adrian Mutucsatár1979. január 8.AC Ajaccio7534
Bogdan Stancucsatár1987. június 28.Orduspor193
Gheorghe Grozavcsatár1990. szeptember 29.Petrolul Ploiesti93
Raul Rusescucsatár1988. július 9.Steaua Bucuresti1-
Claudiu Keserucsatár1986. december 2.Angers--
Szövetségi kapitány: Victor Piturca