Vágólapra másolva!
Brazília elnöke, Dilma Rousseff mutatta be a hazájában 2014-ben megrendezendő labdarúgó világbajnokság hangszerét, Brazília válaszát az előző tornán világhírűvé vált vuvuzelára.

A caxirolát (ejtsd: kásirólá) olyan komolyan veszik, hogy kormánytámogatást élvez. A hangszer az afrikai caxixi - egy szárított magokkal megtöltött fonott "shaker" - továbbfejlesztett változata.

A szurkoláshoz javasolt caxirolát Carlinhos Brown zenész alakította ki, a hangszerek újrahasznosított műanyagból készülnek a jövő évi világbajnokságra.

Dilma Rousseff reményét fejezte ki, hogy a caxirola nem csak a torna miatt lesz érdekes, hanem azt is bizonyítja, hogy Brazília képes sokkal szebb és szerethetőbb hangszert készíteni a vuvuzelánál. Szerinte elsősorban a gyerekek fogják szeretni a hangszert, amely alkotója szerint képes segíteni a gyógyulást, előmozdítja a világgal való békében élést és a természettel összhangban lévő spiritualitást.

A hangszert a Nemzetköi Labdarúgó-szövetség (FIFA) már jóváhagyta. Brown azt hangoztatta, hogy a caxirola egyesíti a szurkolókat és felerősíti kiabálásukat, amikor gólt lő a csapatuk.