Vágólapra másolva!
David Beckhamet volt manchesteri csapattársa és jó barátja, Gary Neville kérdezte 22 éves pályafutásáról és a visszavonulása mögötti okokról a Sky Sports televízióban.

Miért éppen most jelentetted be a visszavonulásodat?

Amikor az évek során a pályafutásukat befejező futballistákat arról kérdezik, miért döntöttek így, azt válaszolják: tudni fogod, amikor kész vagy a visszavonulásra. És most én úgy gondolom, hogy készen vagyok erre. Nagyon nehéz döntés, mert úgy érzem, hogy - mint ahogyan az elmúlt hat hónapban is tettem - még képes lennék a legmagasabb szinten játszani. De titokban azt mondtam magamnak, hogy most már le kell jönnöm a csúcsról. Ha nyolc hónapja azt mondod nekem, hogy a francia bajnokságban fogok futballozni és így fejezem be a karrieremet, akkor azt válaszolom, hogy erre semmi esély nincsen. Aztán mégis megkaptam a lehetőséget a PSG-től. Most viszont azt érzem, eljött az ideje, hogy befejezzem.

Csak érzed, vagy tudod is?

Így érzem. Ez egy csodás sportág, amelyet mindannyian nagyon szeretünk, éppen ezért nem tudom biztosan, inkább csak úgy hiszem, hogy most van itt az ideje a karrierem lezárásának. Csak egy probléma van, hogy még mindig képes lennék tovább és többet csinálni.

Forrás: AFP/Franck Fife
Nézze meg Beckham pályafutását képekben!

Melyik volt az a pillanat, amikor meghoztad a döntést?

Talán amikor Messi elrohant mellettem a PSG-Barca meccsen (nevet). De igazából nem volt ilyen pillanat. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a karrierem így alakult, de aminek külön örülök, azok a megszerzett trófeák. Amikor tavaly az MLS-ben játszottam, megnyertük a bajnokságot a Galaxyvel, aztán a francia bajnokság következett, elsők lettünk, így jó szájízzel hagyhatom abba.

Mindegyik csapatoddal az aranyéremért küzdöttél, a Manchester United után a Real Madriddal, majd a Galaxyvel és a PSG-vel is. Fontos volt, hogy a párizsi évedet is bajnoki címmel, győztesként fejezd be?

Szerintem minden sportolónak, minden labdarúgónak az az álma, hogy trófeákat nyerjen, én pedig szerencsés voltam, hogy megnyertük a La Ligát, mielőtt elhagytam a Real Madridot, majd Los Angelesből is úgy jöttem el, hogy az utolsó két évben elsők lettünk. Bajnokként távozni jó érzés, mert akkor az emberek is úgy emlékeznek majd rád, mint egy győztesre.

Mit szeretnél, hogyan emlékezzenek rád? Az elmúlt 22 évben nagyon sok mindent elértél, de mi az, ami a legfontosabb a számodra?

Azt szeretném, ha úgy gondolnának vissza rám, mint a focistára, aki nagyon keményen dolgozott, szenvedélyesen játszott és mindent kiadott magából. Volt, hogy nem az alapján ítéltek meg, mit értem el a pályán, és ez bántott, mivel a világ legjobb csapataiban játszottam a legjobb játékosok mellett, a legnagyobb edzők készítettek fel, és majdnem mindent elértem a labdarúgásban, amit lehetséges. Büszke vagyok rá, amit a klubjaimmal elértem és büszke vagyok rá, hogy a hazámat 115 alkalommal képviseltem a válogatottban és hogy kétszer, fantasztikus labdarúgók társaságában második lettem az év labdarúgója-szavazáson (a FIFA-nál 2001-ben Figo, 1999-ben a FIFA-nál és az Aranylabda-választáson egyaránt Rivaldo előzte meg - a szerk.). Büszke vagyok a pályafutásomra.