Vágólapra másolva!
Martí Perarnau, a spanyol újságírás egyik legnagyobb szaktekintélye, a Barcelonáról szóló Bajnokok útja című könyve szerzője úgy látja, az egyik hiba, amit elkövethet a katalán csapat az, ha sztárigazolásokba kezd. Érdekes ezt éppen Neymar érkezésekor hallani, ráadásul korábban Johan Cruyff is ellenezte ezt az igazolást.

Farkas Norbert, a Sport TV Fieszta című műsorának utazó riportere Barcelonában járt, ahol Martí Perarnauval, a barcelonai olimpia egykori kommunikációs igazgatójával, a Bajnokok útja című könyv szerzőjével beszélgetett.

Szóba került, hogyan választja ki a klub a tehetségeket, és mennyi idő után kerülhet valaki a nagycsapatba. Az első lépés a játékosmegfigyelőké, akik felkutatják a tehetségeket, majd az edzők egy pontosan meghatározott szempont alapján választanak.

"Ha csak jól játszik valaki, az bizony kevés. A Barcelona játékosának tisztában kell lennie azzal, mi a játék célja, mit játszik a csapata. A játékot érteni kell. A magasság, a gyorsaság, az erő semmilyen szerepet nem játszik a kiválasztásnál, és a nagy lövőerő sem hat meg senkit arrafelé. Általában a legkisebb, legalacsonyabb, legsoványabb játékost választják ki, és viszik el. A lényeg az, hogy taktikailag intelligens legyen, hogy értse a játékot, hogy átlássa, mit játszanak" - elevenítette fel Perarnau.

Azt is elárulta, hogy a munka mindenekfelett áll, tízezer óra edzés után számít csak valaki a labdarúgás mesterének, és 5000-6000 óra után kerülhet fel a nagycsapathoz. A leírás alapján érthető, hogyan épülhet a csapat játéka olyan termetű focistákra, mint Messi, Xavi, Iniesta.

A napokban viszont bemutattak egy új szerzeményt, aki kívülről érkezett, méghozzá a távoli Brazíliából. Neymarra 60 ezren voltak kíváncsiak, máris kedvenc-gyanús, mégis azt találgatják a szakértők, vajon Messivel tudnak-e majd együtt játszani. Perarnau a kiválóan működő építmény ledöntéséről elmondta: "A Barcelona csak saját magát teheti tönkre, méghozzá úgy, hogy ripsz-ropsz irányt változtat, aminek, hozzáteszem, pici a valószínűsége. De előfordulhat, hogy jön egy elnök, aki leteszi a voksát egy bizonyos edzőtípus mellett, és figyelmen kívül hagyva a saját nevelésű játékosokat, megvásárolja a világ aktuális legjobbjait, esetleg azokat, akiknek a legjobb a sajtója, mert azt gondolja, akiről sokat írnak, az jó is. Egy ilyen koncepció telibe vághat mindent, nem tagadom."

A szakember hozzátette, ha egyszer a Real Madrid hatalmas sikereket érne el, az felgyorsíthatná ezt a folyamatot, de a felelősség akkor is a Barcelonáé lenne. Neymarért mindenesetre 57 millió eurót fizetett hivatalosan a Barcelona, és kivásárlási árát 190 millióban határozták meg. Vajon az ő leigazolása a romlás jele? Még nem tudni, de az biztos, hogy a brazil nagyon érti a játékot, intelligens, vékony és csak 175 cm magas.