Vágólapra másolva!
Gerardo "Tata" Martino lett a bajnok FC Barcelona labdarúgócsapatának az új vezetőedzője. A katalán klub kedden a honlapján jelentette be, hogy kétéves szerződést köt az 50 éves argentin trénerrel, akinek segítői Elvio Paolorroso és Jorge Pautasso lesznek.

Martino - akárcsak a Barca legnagyobb sztárja, a legutóbbi négy Aranylabda-szavazáson diadalmaskodó Lionel Messi - Rosarióból származik, és legutóbb a Newell's Old Boys kispadján ült, amellyel argentin bajnok lett.

Martino Messi apjának a kedvenc játékosa volt, amikor a Newell's Old Boysban támadó középpályásként szerepelt. Argentínában játszott még a Lanusban is, Ecuadorban a Barcelona SC, Chilében pedig az O'Higgins voltak a kenyéradói. Spanyolországban a Tenerifében futballozott.

A Tata becenevű vezetőedző 2007 és 2011 között a paraguayi válogatott szövetségi kapitánya volt, a 2010-es vb-n a negyeddöntőig vezette a dél-amerikai együttest.

Gerardo Martino a Barca új edzője Forrás: AFP/Juan Mabromata

Martino a negyedik argentin a Barca kispadján Helenio Herrera, Roque Olsen és Cesar Luis Menotti után. A játékosként 1991-ben Tenerifén eltöltött hat hónapja után először hagyja el a munkája miatt Dél-Amerikát a tréner.

A Barcelona csapatkapitánya, Carles Puyol szerint Martino edzői stílusa - amelyet Marcelo Bielsáéhoz hasonlítanak - tökéletesen illik majd a katalán klub játékához.

"Ismerjük a pályafutását, ő egy nagyon jó edző, és szereti a Barcelona stílusát" - nyilatkozta a védő, még mielőtt Martinót kinevezték volna.

"Megvan a saját, különleges futballfilozófiánk, és biztos vagyok benne, hogy Zubi (Andoni Zubizarreta sportigazgató - a szerk.) és a többi vezetőnk olyan edzőt találnak majd, aki képes lesz azonosulni a csapatunkkal" - tette hozzá Puyol.

Az argentin tréner Tito Vilanovát váltja a kispadon, aki vasárnap jelentette be, hogy rákbetegsége miatt nem tudja tovább elvállalni a vezetőedzői feladatokat.

Vilanova távozásával azonnal megindultak a találgatások, hogy ki lehet a Barca új trénere. Akik szóba kerültek: a Barcelona B-t irányító Luis Enrique, a Tottenham kispadján ülő Andre Villas-Boas, a Bilbaótól távozó Marcelo Bielsa, a Swansea-nél dolgozó Michael Laudrup, illetőleg Guus Hiddink, aki hétfőn szakított az Anzsi Mahacskalával.